Financial Times: Precauția excesivă a NATO față de Ucraina poate da încredere Kremlinului

Miercuri, 12 Iulie 2023, ora 14:04
2073 citiri
Financial Times: Precauția excesivă a NATO față de Ucraina poate da încredere Kremlinului
Lideri ai principalilor țări aliate din NATO, la Vilnius FOTO Hepta

În condițiile unui război de amploare care încă devastează inima Europei, liderii celor 31 de state membre NATO, care s-au adunat la Vilnius, pentru summitul anual, au o sarcină principală: menținerea și demonstrarea unității. Kievul dorește ca membrii Alianței să rămână angajați să îi ofere mijloacele de respingere a agresiunii ruse, precum și garanții că viitorul său este în NATO.

Fără îndoială, Kremlinul examinează orice indiciu de scindare sau înmuiere. Mesajele care vin după prima zi de întâlniri sunt amestecate, scrie Financial Times.

Depășirea impasului privind aderarea Suediei a fost un element pozitiv evident. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a primit concesii pentru că a renunțat la rezistența sa. În special, SUA au fost de acord să aprobe un acord de 20 de miliarde de dolari care ar permite Ankarei să cumpere avioane de luptă F-16. Dar intrarea Suediei, după intrarea Finlandei în aprilie, va consolida potențialul militar al NATO și capacitatea acesteia de a apăra întreaga regiune baltică de Rusia revanșistă. Pentru Kremlin, este, de asemenea, o dovadă a cât de contraproductiv s-a dovedit a fi războiul său, care se presupune că avea drept scop stoparea extinderii ulterioare a NATO.

În ceea ce privește Ucraina, formularea convenită marți nu a oferit Kievului o cale clară și condițiile de aderare, pe care le-a căutat președintele Volodimir Zelenski. Alianța a anulat necesitatea ca Ucraina să treacă prin procesul birocratic de aderare și a făcut ca aderarea la NATO să depindă de un viitor acord politic.

Dar declarând doar că NATO va trimite Kievului o invitație de a se alătura „după ce toți aliații vor fi de acord și sunt îndeplinite condițiile”, Alianța a dezvăluit tensiunea din relațiile dintre SUA și Germania, pe de o parte, și alți membri din Europa Centrală și de Est, precum și Marea Britanie și Franța, pe de altă parte, care au insistat să accelereze procesul de aderare”, se arată în articol.

Fricile lui Biden și avertismentul lui Zelenski

Președintele Joe Biden are dreptate când a remarcat că aderarea Ucrainei la Alianță în mijlocul unui război cu Rusia este nerealistă, deoarece ar implica însăși NATO în conflict.

„Cu toate acestea, ar fi fost mai bine să extindă invitația acum, astfel încât Kievul să fie pe calea de aderare la scurt timp după încheierea conflictului actual”, scrie publicația, amintind că Zelenski a numit falsitatea retorică de marți o motivație pentru Rusia de a „continua” teroarea”.

Prin urmare, acum este extrem de important ca aliații să ofere Ucrainei garanții de securitate fiabile și reale până când aceasta devine membră a NATO. Aceasta înseamnă continuarea sprijinului militar și financiar după încheierea conflictului pentru a descuraja o nouă agresiune rusă, precum și oferirea Kievului de oportunități pentru a-și reconstrui economia. Oficialii americani se referă la „modelul israelian ”, referindu-se la sprijinul militar deschis pe care Washington-ul îl oferă națiunii din Orientul Mijlociu fără participarea forțelor americane de a o apăra.

„Asemenea garanții ar trebui să includă o creștere rapidă a capacității de producție pentru a asigura un număr suficient de arme pentru a satisface nevoile Ucrainei”, scrie Financial Times.

Limitele Americii

Precauția SUA cu privire la apartenența Ucrainei la NATO sugerează, de asemenea, limitele dorinței Americii de a continua să susțină securitatea Europei la 75 de ani de la înființarea Alianței. Agresiunea Rusiei subliniază necesitatea ca democrațiile europene să mărească dramatic cheltuielile pentru apărare, care sunt încă cu mult în urma celor ale Americii, și să își asume o responsabilitate mult mai mare pentru apărarea propriului continent, inclusiv a Ucrainei.

Redactorul-șef adjunct al publicației germane BILD, jurnalistul Paul Ronzheimer, spune că faptul că NATO își justifică reticența cerând Ucrainei condiții specifice de aderare este o adevărată îngrijorare. El a dat ca exemplu „modernizarea Forțelor Armate ucrainene” care este inclusă în condițiile de furnizare a foii de parcurs.

„Imaginați-vă: șefii de stat și de guvern s-au adunat în siguranță la Vilnius – și de acolo trimit un semnal tuturor soldaților ucraineni din tranșee că, din păcate, nu sunt încă suficient de moderni pentru NATO”, a explicat Ronzheimer într-un comentariu BILD. Cât de scuipați trebuie să se simtă soldații? ”

El a amintit că la începutul războiului, aproape nimeni nu credea că Ucraina va supraviețui. Dar, potrivit lui Ronzheimer, această situație este absurdă, deoarece Alianța ascunde de fapt adevăratul motiv pentru care refuză să ofere Ucrainei o foaie de parcurs. Până la urmă, SUA, Germania și alte țări încă se tem de o posibilă escaladare a relațiilor cu Vladimir Putin.

„Întrucât contraofensiva ucraineană nu merge așa cum au sperat unii, se vorbește constant în spatele ușilor închise că poate este timpul să se înceapă negocierile . Când se va întâmpla asta și câți ani vor dura este încă neclar. Dar un lucru este clar: nu toate statele NATO mai cred că Ucraina va putea să recâştige întregul teritoriu, cel puţin acum”, crede jurnalistul.

Dar el subliniază că Ucraina și „mai ales soldații care luptă în tranșee pe front” merită adevărul. Așa că președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz ar trebui să-l spună.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Summit NATO, #Vilnius, #Kremlin , #Razboi Ucraina