Rusia testează o versiune îmbunătățită a celui mai mare bombardier supersonic ce poate lansa rachete nucleare

Duminica, 09 Iulie 2023, ora 23:14
3901 citiri
Rusia testează o versiune îmbunătățită a celui mai mare bombardier supersonic ce poate lansa rachete nucleare
Bombardiet supersonic Tu-160M. FOTO:Tass

Rusia testează o versiune îmbunătățită a celui mai mare bombardier supersonic ce poate lansa rachete nucleare, potrivit presei ruse de stat.

Un model îmbunătățit al bombardierului strategic Tupolev Tu-160M ​​este testat de Moscova, a informat agenția de știri de stat TASS. Aeronava va fi echipată cu arme mai avansate și sisteme de război electronic.

Bombardierul greu este supus unor teste comune de către Ministerul rus al Apărării și United Aircraft Corporation, o companie aerospațială rusă deținută în mare parte de guvern.

Tu-160 este descris de presa de stat drept „cea mai mare și mai puternică aeronavă militară supersonică din lume cu aripă variabilă ”, referindu-se la modul în care aeronava își poate schimba poziția aripilor în timpul zborului. Este cea mai grea aeronavă de luptă existentă, potrivit producătorului Tupolev.

Tu-160 – cunoscut și sub numele de cod NATO, „Blackjack” sau „White Swan” – este proiectat să lovească ținte la distanță lungă în zone izolate atât cu arme convenționale, cât și cu arme nucleare. Alături de bombardierele rusești Tu-95MS, ele formează o parte cheie a capacităților de acțiune cu rază lungă ale Moscovei.

A fost ultimul bombardier strategic livrat armatei ruse în epoca Războiului Rece, potrivit publicației militare, The Drive. Zborul inaugural al Tu-160 a avut loc în decembrie 1981, iar autoritățile ruse au reluat producția în 2015. O nouă versiune a Tu-160 a fost construită în 2017.

Tu-160 cu un echipaj de patru persoane poate transporta până la 12 rachete de croazieră cu capacitate nucleară, cum ar fi Kh-55, care au o rază de acțiune maximă de 3.000 km, potrivit AirForceTechnology.com. Raza de acțiune a aeronavei în sine este de aproximativ 12.500 de kilometri.

Rusia avea nouă avioane Tu-160 echipate cu rachete de croazieră nucleare Kh-55SM la începutul anului 2023, plus alte șapte versiuni modificate ale aeronavei, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice.

Modelele Tu-160 sunt adesea comparate cu bombardierul strategic greu B-2 Spirit al US Air Force sau cu B-1 Lancer, un bombardier greu supersonic cu aripi înclinate variabile. Tu-160 poate zbura mai cu viteză de peste Mach 2, sau de două ori viteza sunetului, potrivit unor informații.

Războiul în curs din Ucraina a adus un nou accent asupra puterii aeriene a Rusiei, nici Moscova, nici Kievul nefiind capabili să stabilească superioritatea aeriană în lunile de lupte aprige.

Potrivit datelor Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut 315 avioane de la începutul războiului la scară largă în februarie 2022. Cu toate acestea, armata ucraineană nu a specificat modelele acestor avioane.

Serviciul olandez de informații cu sursă deschisă, Oryx, a înregistrat însă pierderea a doar 83 de avioane rusești de la începutul conflictului. Aceasta este considerată o estimare foarte strictă, deoarece acest număr include doar pierderile verificate vizual.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #teste, #bombardier, #tu 160, #rachete nucleare , #Razboi Ucraina