Guvernul din Grecia a decis să ia măsuri pentru reducerea costurilor de călătorie cu feribotul. Prețurile au crescut cu 30%

Miercuri, 12 Iulie 2023, ora 10:35
10121 citiri
Guvernul din Grecia a decis să ia măsuri pentru reducerea costurilor de călătorie cu feribotul. Prețurile au crescut cu 30%
Mașini pe feribot, în Grecia FOTO Facebook/ Forum Thassos

În urma plângerilor și adesea a indignării cetățenilor referitoare la prețurile ridicate ale feriboturilor, guvernul din Grecia a decis în cele din urmă să ia măsuri, iar un ministru de stat s-a întâlnit marți, 11 iulie, cu companiile de transport naval într-un efort de a-i convinge să reducă prețurile.

Potrivit publicației ethnos.gr, prețurile biletelor au crescut cu 25%-30% în acest an în comparație cu aceeași perioadă din vara anului 2022.

În acestă vară, costul călătoriei cu feribotul către insule este prohibitiv pentru o familie greacă medie, din cauza biletelor foarte scumpe, ceea ce duce la anularea multor vacanțe sau căutarea unor destinații în care să poată ajunge pe cale terestră, astfel încât costurile să fie mai limitate.

Prețurile biletelor pentru călătoria cu feribotul au crescut cu 25%-30%

Potrivit vicepreședintelui Federației Panhelene a Birourilor de Turism, Grigoris Lavdas, prețurile biletelor de feribot sunt cu aproximativ 25%-30% mai mari în acest an în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ca rezultat, aproape o treime dintre greci, care luau în considerare sau planificau o vacanță pe o insulă, își anulează planurile și caută destinații turistice în Grecia continentală, având ca principal scop faptul că acestea nu sunt departe de locul de rezidență permanent.

"Este un fapt că creșterea prețurilor biletelor de feribot în acest an ajunge chiar și la 30%, în funcție, desigur, de destinație. Industria noastră s-a plâns de multe ori de problema prețurilor biletelor, dar din nefericire, în fața companiilor de feriboturi nu poți face nimic... Ei invocă scumpirea petrolului, dar adaugă și alte majorări în același timp, ceea ce duce la creșterea costului biletelor. Desigur, există și soluția avionului pentru a ajunge pe o insulă, însă această soluție este și mai scumpă pentru o familie, astfel că feribotul este singura opțiune," a subliniat Lavdas.

Exemple ale costului unei călătorii cu feribotul

Exemple tipice ale costului unei călătorii cu feribotul dacă pasagerul nu rezervă și o cabină, ci stă în sala de așteptare a feribotului:

  • De la Pireu la Rodos, pentru o familie de patru persoane, costul este de 364 de euro pe sens și 728 de euro dus-întors.
  • De la Pireu la Kos, costul călătoriei pentru o singură persoană și pe o singură direcție este de 77 de euro, în timp ce o familie de patru persoane va trebui să cheltuiască 308 euro.
  • Pentru Paros și Naxos, prețul biletului de transfer individual este de 50 de euro în acest an. Astfel, pentru ca o familie de patru persoane să ajungă la aceste insule specifice din Attica și să se întoarcă, va trebui să plătească 400 de euro.

Trebuie să se ia în considerare faptul că prețurile nu includ tariful pentru mașină și că trebuie adăugate și costurile de cazare și alimentație, care au crescut și ele în destinațiile populare ale insulelor.

"Aceste prețuri ale biletelor de feribot înseamnă practic că... nu doresc turiștii greci pe insulele noastre, deoarece trebuie adăugat și costul foarte ridicat al cazării. Din nefericire, acesta este exploatat în vârful sezonului turistic," a adăugat Lavdas.

Întâlnirea guvernului cu companiile de transport naval

În cadrul unei întâlniri, ministrul de stat Akis Skertsos a solicitat companiilor de transport naval să prezinte propuneri concrete până joi, 13 iulie.

Transportatorii maritimi au fost solicitați să prezinte propuneri pentru călători cu reduceri semnificative la bilete pe rutele principale, adică pe itinerariile care pleacă sau ajung în porturile Pireu și Rafina din Attica, Salonic și Kavala în nordul Greciei și nu neapărat pe rutele dintre insule.

Se spune că companiile de transport naval au enumerat problemele lor legate de inflație, prețurile la combustibil, deservirea liniilor deficitare și pierderile semnificative din anii anteriori, alături de necesitatea de a reînnoi flota de vase.

Și aceasta, în ciuda faptului că prețurile biletelor de feribot în această lună august rămân la același nivel ca în august 2022, iar prețurile internaționale ale petrolului au scăzut cu aproximativ 40% în vara anului 2023, în timp ce prețurile feriboturilor grecești rămân la același nivel ca în anul precedent.

Se spune că companiile de transport naval au promis că vor răspunde imediat în contextul unei concurențe sănătoase și a politicii comerciale, contribuind în felul lor la ușurarea familiilor grecești prin reduceri specifice și oferte de pachete.

Pe lângă reducerile existente pentru rezidenții insulelor, beneficiarii turismului social și alte reduceri obligatorii din politica socială (cum ar fi studenții, cei cu mulți copii, persoanele cu dizabilități etc.), guvernul a cerut ca aceste reduceri să se aplice și la mașini.

Românii care își fac vacanțele în zone exotice anul acesta. "Astea sunt destinații mișto, ieftine, unde poți să vezi cu adevărat chestii faine"
Românii care își fac vacanțele în zone exotice anul acesta. "Astea sunt destinații mișto, ieftine, unde poți să vezi cu adevărat chestii faine"
Românii așteaptă cu nerăbdare vacanțele din sezonul estival. Unii știu deja unde vor merge, alții planifică să vadă locuri noi. O discuție despre planurile de vacanță pentru anul...
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
#vacanta grecia, #preturi, #feribot, #scumpiri, #masuri, #guvern , #Grecia