Delta, inundata? Vezi in cat timp se va intampla asta

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 11:27
10225 citiri
Delta, inundata? Vezi in cat timp se va intampla asta
Foto: whoi.edu

Woods Hole Oceanographic Institution, cel mai important institut american care se ocupa cu studiul marilor si oceanelor, a devenit interesat de Dunare, Delta si Marea Neagra, finalizand recent un studiu referitor la istoria si impactul pe care l-au avut oamenii asupra acestora.

Studiul are insa si puternice implicatii in ceea ce priveste viitorul Deltei si Marii Negre.

E drept ca autorul principal al studiului e un roman care lucreaza la institut, Liviu Giosan, si ca acesta nu e prima analiza pe care el o realizeaza pe aceasta tema.

"Lucrez de peste 20 de ani in Delta - studiul acesta este doar ultimul din seria de studii intreprinse in zona cu colegii mei din Romania", a marturisit Liviu Giosan pentru Ziare.com.

La fel de drept este insa ca "reactia celor ce ajung in Delta pentru prima oara, fie ei romani, fie straini, este de uimire profunda si admiratie pentru frumusetea locurilor de aici. Parca nu le vine sa creada ca asa ceva mai exista, ca un astfel de rai al naturii a supravietuit dezvoltarii lumii moderne", a marturisit el.

Evolutia vegetatiei in Delta Dunarii

In cursul cercetarii coordonate de acesta, s-au adunat date ce se intind pe o durata de 9.000 de ani, fiind obtinute informatii cu o importanta covarsitoare referitoare inclusiv la modificarile de salinitate ale Marii Negre, ale nutrientilor, dar si schimbarile de la nivelul grupurilor de fitoplancton din ecosistem.

Astfel, analizele au aratat ca nivelul salinitatii Marii Negre a inceput sa creasca acum 9.000 de ani, atunci cand oceanul a patruns prin Stramtoarea Bosfor si a invadat un lac de apa dulce. Cresterea salinitatii a continuat pana acum aproximativ 3.000 de ani, cand nivelul acesteia a atins valori considerate normale.

Ulterior, insa, "trendul a inceput sa se inverseze devenind contraintuitiv, in special in ultimii 1.500 de ani". Fenomenul este explicat de cercetator prin faptul ca procesul are loc ca urmare a unei cresteri de debit a fluviului, combinata cu o evaporare redusa.

"Aproape toate rezultatele studiului au fost neasteptate si neintuitive, dar mai ales legatura descoperita intre Dunare si evolutia vietii in Marea Neagra. Oricat de mare si important este fluviul nostru, nu ma asteptam sa aiba un efect atat de profund si sa schimbe asa de rapid mediul marin, atat de devreme in istoria civilizatiei europene. Sensibilitatea aceasta extrema arata cat de mare este responsabilitatea noastra de a proteja Dunarea", a declarat Liviu Giosan.

Adio, Delta!

In ceea ce priveste viitorul deltei noastre, "prognozele nu arata deloc bine in general. Deltele nu sunt altceva decat niste campii mlastinoase, construite de rauri mari, care isi depun aluviunile la tarmul marii. Ridicarea nivelului marii, desi lenta pentru simturile noastre de zi cu zi, va inunda mult mai usor relieful putin inalt al deltelor decat o coasta protejata de o faleza, sa zicem.

Majoritatea terenurilor din Delta sunt sub 1 metru inaltime si este preconizat ca nivelul marii sa atinga aceasta valoare in aproximativ 100 de ani.

Bineinteles ca noi vom fi istorie atunci, dar vor mai putea stranepotii nostri sa fie la fel de uimiti la o vizita in Delta peste 100 de ani?", intreaba retoric cercetatorul si promite ca echipa sa va reveni cu o analiza aprofundata asupra subiectului.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#viitor Delta, #Liviu Giosan studiu Dunare Delta, #Liviu Giosan Marea Neagra impact oameni, #Delta dispare studiu, #viitor Delta 100 ani , #Delta Dunarii