Topul marilor carnavaluri de pe harta lumii

Joi, 23 Februarie 2012, ora 22:34
4170 citiri
Topul marilor carnavaluri de pe harta lumii
Foto: Infoniac

Carnavalul de la Rio, recent incheiat, nu este singura petrecere multicolora a lumii. Dimpotriva, pe harta marilor distractii abunda carnavaluri de mare popularitate, vechi si cu destul fast, ca sa-l concureze pe cel de la Rio, in surprize.

Dar cea mai mare surpriza in ce priveste carnavalul mi se pare etimologia cuvantului. El vine de la expresia latina "care vale", adica "adio, carne", sintagma latineasca a expresiei romanesti "lasata secului", tot un fel de carnaval, dar fara dasatoare, numai cu gratar si cu mujdei.

Carnavalul de la Rio

Este criteriul de referinta al tuturor carnavalurilor si atrage peste o jumatate de milion de turisti. Sarbatoarea incepe cu incoronarea lui Momo, regele simbolic al carnavalului, si se incheie cu parada Samba, excelent prilej pentru ca dansatoarele sa-si etaleze tot ce au mai sexi in ele, pitindu-si numai putin din piele acolo unde nici la carnaval nu te poti prezenta fara bikini si sutien.

Carnavalul din Venetia

Candva, acesta era nomber one. Venetia inca mai aminteste vechiul carnaval al elitellor, cu doamne in toalete elegante, domni in costume de epoca si cu masti pentru toata lumea. Carnavalul de la Venetia este carnavalul mastilor, o atractie irezistibila. Ele i-au sugerat lui Johann Strauss libretul operetei "O noapte la Venetia". Tot de la niste masti se trage si comedia lui Caragiale "D-ale carnavalului" - fara legatura insa cu Venetia.

Carnavalul de la Trinidad si Tobago

Este cea mai mare sarbatoare din Caraibe. Este un carnaval eterogen, intrunind pe langa localnici, amatori din Europa, Africa, India, China si Orientul Mijlociu. Trei atribute scot in evidenta aceasta sarbatoare: zgomotul infernal al tobelor de otel, consumul de rom si brunetele locale, chiar mai sexy decat cele de la Rio.

Carnavalul din Barranquilla, Columbia

Carnavalul din Columbia este una din cele mai mari sarbatori folk din lume. Spectacolul este atat de impresionant, incat chiar si UNESCO l-a denumit "o capodopera a patrimoniului oral si imaterial al umanitatii". Apogeul festivitatii este "batalia cu flori", cand are loc si campionatul celor mai ilustri scamatori din lume.

Carnavalul de la Nisa, Franta

Vechimea carnavalului impresioneaza: este documentat istoric din anul 1294, cand "Contele de Provence Charles II, si-a petrecut sarbatoarea carnavalului in al sau oras Nisse" - cum precizeaza un document de epoca. Franta de astazi se mandreste cu 1,2 milioane de participanti la carnaval. Cu totii aplauda carele alegorice, pe care sunt cocotate figuri uriase si grotesti, inimitabile.

Carnavalul de la Santa Cruz de Tenerife, Spania

Este singurul carnaval din lume care se desfasoara pe clase, ca la avion: exista un carnaval al saloanelor unde domina luxul, un fel de business-class si, simultan, un festivalal al strazii, unde domina numai buna dispozitie - un fel de clasa turist. Principalele evenimente sunt alegerea reginei carnavalului si parada baloanelor care dureaza o noapte intreaga.

Carnavalul "Mardi Gras", New Orleans, SUA

"Mardi Gras" este o sarbatoare franceza, ajunsa la americani si devenita mare festivitate populara, pe la mijlocul secolului XIX. Este caracterizata prin costumatii inedite, petreceri zgomotoase si parade de toate felurile. Participantii la parada nu sunt mai mult de 15.000, dar telespectatorii se ridica la multe milioane, aducand televiziunilor un rating pe cinste.

Carnavalul de la Goa, India

Sarbatoarea nu rateaza nici un an, de aproape o jumatate de mileniu, cand a fost instituita de portughezi, dornici sa pertreaca impreuna cu indienii localnici - si desigur cu indiencele. Faptul startul carnavalului il da tot regele Momo, ca la Rio, dovedeste o anumita legatura intre initiatori.

Cranavalul de la Koln

Este un carnaval al strazii, unde se bucura toata lumea, admirand mastile si carele alegorice. Momentul culminant este "lunea trandafirie", cand defileaza personalitatile carnavalului: Printul, Taranul si Fecioara, care impart bomboane copiilor. In acest an, atractia a constituit-o un urias car alegoric, cu doua mari personalitati, construite caricaturizat: doamna Merkel si domnul Sarkozy. Fireste, nu se supara nimeni.

Carnavalul din Basel, Elvetia

Este o sarbatoare a felinarelor multe, viu colorate, sclipitor luminate. Conform traditiei, la carnavalul de la Basel au fost inventate si folosite pentru prima oare confetti, acele mii de cerculete multicolore, care au succes si s-au raspandit in toata lumea.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#top carnavaluri, #cele mai frumoase carnavaluri , #destinatii