Ce trebuie sa stii despre vinurile spaniole

Joi, 15 Mai 2014, ora 07:29
16161 citiri
Ce trebuie sa stii despre vinurile spaniole

Spania... tara cu spirit latin si "sangre caliente". Locul unde mancarea e un mod de viata, iar savoarea vinului iti completeaza fiecare masa. O destinatie de vacanta pe care trebuie sa o bifezi, fie si pentru cateva zile.

Si, daca tot o faci, de ce sa nu alegi Costa Brava, regiunea spaniola unde peisajele si aroma vinurilor au fascinat pictori celebri precum Salvador Dali, Pablo Picasso sau Marc Chagall. Odata ajuns acolo, nu rata paella (specialitatea nationala), Churros (desertul national) si vinurile tarii care, apropo, trebuie alese cu indemanare.

Tuturor ne plac vinurile bune, dar putini sunt specialisti. Sunt multe lucruri de luat in considerare cand vorbim de vin... de la cum sa-l cumperi (mai ieftin, bineinteles) si pana la cum sa-l degusti fara sa pari amator. Spania are varietate de vinuri uimitoare, fiecare regiune avand propriul ei soi, sau chiar mai multe.

In partea nordica, solul este tropical, cu paduri verzi si multe precipitatii, aici predominand vinul alb. In centrul Spaniei, unde este foarte cald, gasesti vinuri rosii. Cu cat este mai "fierbinte" locul in care cresc strugurii, cu atat mai mare va fi continutul de alcool din sticla de vin. Simplu, nu? Ei bine, lucrurile se complica un pic in nord-vestul Spaniei, pentru ca varietatea de soiuri este impresionanta. Partea buna: poti cumpara un vin de top la un pret deosebit de accesibil.

Ce sa comanzi

Printre cei mai populari struguri din Spania se numara Garnacha (din care se face vinul rosu), Mencia (pentru vin rosu deschis, popular in randul spaniolilor), Petit Verdot (struguri rosii de origine franceza, crescuti in centrul Spaniei pentru productia de vinuri grele rose) si Tempranillo (struguri rosii inchisi, din care se face vin rosu de inalta calitate, in special in Rioja, nordul Spaniei).

De asemenea, exista Albarino (struguri albi-verzui, pentru vin cu arome florale) si Verdejo (strugurele vedeta al regiunii Rueda, pentru vin alb). Daca esti incepator in ale vinului spaniol, incearca Verdejo din Rueda sau un Mencia din Galicia. Daca, insa, ai mai baut vinuri spaniole, alege un alt soi din Rioja sau un vin Priorat, de un rosu puternic.

Citeste eticheta

Inainte de a cumpara, citeste eticheta sticlei. Spania are legi foarte stricte privind productia de vin. Pe eticheta trebuie sa scrie regiunea de unde provin strugurii, ternicile de productie, dar si cat trebuie sa "imbatraneasca" vinul pentru a fi scos spre vanzare. De asemenea, pe partea din spate, sticla trebuie sa aiba un mic autocolant negru sau auriu, care atesta ca producatorul a urmat toate regulile impuse de lege pentru productia din regiune.

Mai mult, daca pe eticheta din fata scrie "Reserva", vinul are perioada minima necesara pentru vanzare, in timp ce "Gran Reserva" inseamna ca vinul este mult mai vechi si, implicit, este mai bun. Perioada se stabileste in functie de regiunea din care provine vinul. Astfel, pe o sticla din Rioja, "Reserva" inseamna ca vinul are trei ani, iar "Gran Reserva"inseamna ca vinul are cinci ani.

Nu uita de Sherry

Cand spui sherry, oamenii se gandesc fie la o bautura dulce pentru dupa cina (cum ar fi brandy), fie la micile rosii de gatit. De fapt, bautura este un deschizator al apetitului, care se consuma inainte de masa. Daca esti la restaurant, comanda prima oara un Sherry, care merge de minune cu jambon, branzeturi si masline... Tapas, cum spun spaniolii aperitivelor.

Atentie, insa. Un vin nu poate fi numit "sherry" decat daca a fost facut in Jerez de la Frontera, in Andaluzia, Spania. Asa ca citeste eticheta si asigura-te ca bei vinuri traditional spaniole.

Oferta Costa Brava

Hotel Koppers 3* din Costa Brava - Pineda de Mar - de la 385 euro/pers, transport cu avionul, transferuri, 7 nopti de cazare cu demipensiune, asistenta turistica. Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021 9407

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#vinuri Spaniole, #oferte turism Spania, #oferte Spania europatravel , #oferte turism