Un nou atac la UE si NATO de inspiratie PSD. Valer Dorneanu devine "avocatul" lui Putin

Vineri, 18 Mai 2018, ora 10:29
35368 citiri
Un nou atac la UE si NATO de inspiratie PSD. Valer Dorneanu devine "avocatul" lui Putin
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, participa la "International Legal Forum" din Sankt Petersburg, Rusia, un eveniment desfasurat sub patronajul presedintelui Vladimir Putin.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atentionare pentru Valer Dorneanu prin care, conform unor surse, acesta a fost avertizat ca o astfel de calatorie pune Romania intr-o pozitie dificila in fata Uniunii Europene si a SUA, parteneri institutionali si strategici ai tarii noastre.

Valer Dorneanu, 74 de ani, numit judecator CCR in anul 2013, cu un mandat de noua ani, de catre majoritatea USL, a fost procuror in perioada comunista, consilierul presedintelui Ion Iliescu si deputat PSD.

In perioada crizei generate de suspendarea presedintelui Romaniei din 2012, a fost propus de Victor Ponta, presedinte PSD la acea vreme, pentru pozitia de Avocat al Poporului.

Forumul din Sankt Petersburg este un eveniment organizat printr-un ordin prezidential dat de Vladimir Putin, iar misiunea lui este de a oferi "idei legate de modernizarea legii in contextul schimbarilor ce au loc la nivel global. Aceasta inseamna gasirea de solutii care sa miste lucrurile inainte, sa dezvolte interactiunea dintre sistemele legale si generarea unor abordari comune la probleme juridice in contextul globalizarii", se precizeaza in comunicatul oficial de prezentare a evenimentului.

Ordinul prezidential emis de Vladimir Putin, presedintele Rusiei, in urma caruia s-a realizat acest forum dedicat Justitiei la care participa Valer Dorneanu, presedintele CCR

Procedura Ministerului de Externe in cazul calatoriei domnului Dorneanu in Rusia

Valer Dorneanu nu a tinut cont de avertizarea venita din partea MAE. "Acest fapt e neobisnuit. Exista posibilitatea ca, in acest caz, Ministerul de Externe sa se fi autosesizat, are aceasta posibilitate in urma unei informari venite din partea Ambasadei Romaniei la Moscova, care are obligatia sa asiste oficialii romani care efectueaza vizite in strainatate", a declarat pentru Ziare.com Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

In cazul unei astfel de vizite, ministerul face un dosar de informare a oficialului, in care este descris contextul politic si economic din tara respectiva, iar o astfel de atentionare este trimisa separat, fiind motivata, ne-au declarat surse oficiale, procedura confirmata si de Cristian Diaconescu.

Aceasta deplasare a domnului Dorneanu in Rusia reprezinta o actiune care "e impotriva sanctiunilor impuse de SUA si de Uniunea Europe in urma anexarii Crimeii si a agresiunii asupra Ucrainei", cum spune Cristian Diaconescu. In plus, la acest eveniment participa si oficiali din Abhazia si Osetia de Sud, doua teritorii din Republica Georgia, a caror independenta a fost recunoscuta de Rusia.

Lista participantilor la forum pe care apare si numele domnului Valer Dorneanu, publicata pe site-ul oficial al evenimentului

Romania, SUA si statele din Uniunea Europeana nu au recunoscut niciodata independenta acestor doua state si nu e niciun semn ca o vor face.

"Aceasta participare oficiala alaturi de reprezentanti ai unor teritorii nerecunoscute de statul roman, de Uniunea Europeana si de SUA reprezinta o incalcare a principiilor de drept international si slabeste capacitatea diplomatica a Romaniei", ne-a declarat o sursa familiarizata cu acest subiect.

Opozitia reactioneaza, criticand dur decizia presedintelui Curtii Constitutionale

"In cazul unor sanctiuni economice cum sunt cele impuse de SUA si de Uniunea Europeana Rusiei, in urma anexarii Crimeii si a crizei ucrainene, sanctiuni luate prin decizii succesive atat la Washington, cat si la Bruxelles si care vizeaza oameni de afaceri, banci si companii, o consecinta este si inghetarea relatiilor diplomatice, contactele pastrandu-se la un nivel minim de reprezentare", explica Cristian Diaconescu.

Valer Dorneanu este singurul judecator cu functia de presedinte de Curte Constitutionala dintr-o tara membra a Uniunii Europeane care e prezent la acest eveniment, "prezenta domniei sale acolo nu are nicio justificare in contextul politic actual", adauga Cristian Diaconescu.

Vladimir Putin incearca prin toate mijloacele sa promoveze o imagine cosmetizata asupra realitatilor din Rusia si sa gaseasca sustinatori a politicii sale agresive in statele UE - Foto: Hepta.ro

"Poporul roman si-a exprimat clar preferinta catre structurile euro-atlantice si catre valorile civilizatiei occidentale. Cu toate acestea, exista inca in statul roman persoane care nu par a impartasi aceste valori ci, mai degraba, se revendica din trecutul recent comunist. Astfel, cred ca se explica faptul ca persoane precum Valer Dorneanu participa la Sankt Petersburg la conferinte pe teme de justitie, in ciuda faptului ca Rusia se afla sub puternice sanctiuni americane si europene si, mai ales, in ciuda atentionarilor venite de la Ministerul de Externe. Nu cred ca avem ceva de invatat de la regimul lui Vladimir Putin", a declarat Lucian Daniel Stanciu Viziteu, deputat USR, pentru Ziare.com.

Un nou atac la adresa diplomatiei romane venit dinspre PSD

Valer Dorneanu este o personalitate controversata, fiind implicat in criza politica din anul 2012, atunci cand USL a preluat controlul asupra conducerii celor doua Camere ale Parlamentului, dar si asupra Avocatului Poporului, actiune politica incheiata cu suspendarea presedintelui Romaniei.

"Deplasarea sefului Curtii Constitutionale in Rusia reprezinta o jignire si pentru intreg sistemul judiciar din Romania, sistem format in cea mai mare parte din magistrati atasati valorilor euro-atlantice. Reformele importante pe care le-am facut in ultimii ani in sistemul de Justitie din Romania au urmat modelul euro-atlantic si nu modelul rusesc", spune si Hilde Brandl, intr-un comunicat de presa.

Fapt este ca, dupa criza creata de liderul PSD, Liviu Dragnea, prin propunerea de mutare a Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, propunere cu implicatii explozive asupra diplomatiei romanesti, un alt inalt oficial sustinut de PSD trece peste intelegerile dintre Romania si partenerii sai, participand in Rusia la un eveniment patronat de Vladimir Putin.

Eveniment Quarterly Report

Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
#Valer Dorneanu Rusia MAE , #presedinte CCR
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Tarile participante de pe situl forumului. Cam toate tarile europene