Valeriu Zgonea este noul președinte ANCOM. Portretul fostului lider PSD care s-a comparat cu Zorro și a afirmat că este „colegul lui Mihai Viteazu”

Marti, 09 Mai 2023, ora 15:09
3664 citiri
Valeriu Zgonea este noul președinte ANCOM. Portretul fostului lider PSD care s-a comparat cu Zorro și a afirmat că este „colegul lui Mihai Viteazu”
Fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a fost răsplătit de PSD cu o funcție bănoasă la ANCOM FOTO Ionuț Mureșan

Fostul președinte al Camerei Deputaților și lider PSD Valeriu Zgonea a fost ales marți, 9 mai, președinte al Autorității Naționale pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații (ANCOM). Inginer la bază și intrat într-un con de umbră în ultima perioadă, Zgonea are un trecut politic îndelungat.

Conform unor informații apărute în 2020, fostul președinte al ANCOM, Sorin Grindeanu, a câștigat în 2019 peste 528.000 de lei net, adică echivalentul a 44.000 de lei pe lună. Acum, funcția a fost "predată" fostului său coleg din PSD, Valeriu Zgonea, deși educația de bază din CV-ul acestuia nu-l recomandă la șefia arbitrului pieței telecom.

Soția acestuia, Laura Zgonea, lucra și ea la ANCOM pe postul de secretar general, însă a demisionat luni, 8 mai, adică în ziua în care soțul său a primit aviz pozitiv în comisii, semn că nu a avut nicio emoție la votul din parlament.

Zgonea a absolvit în 1985, la seral, după opt ani de studii (în loc de cinci cât e în mod normal), Institutul Național de Construcții, Facultatea de căi ferate, drumuri și poduri, București, iar în aceeași perioadă se angajează la SC Construcții Feroviare SA Craiova, după care s-a transferat la Incertrans București. În 1990, Zgonea a notat că a revenit la Construcţii Feroviare, ”în funcţia de inginer stagiar, unde am condus personal remodernizarea staţiei Piatra Olt”. Apoi, din 1994 până în 2000, Zgonea a activat ca inginer la SNCFR. În 2000 își reia viața academică și urmează un curs postuniversitar în „Comunicare politică prin internet” la Universitatea din Amsterdam. Acesta urmează apoi o serie de cursuri de perfecționare sau specializare în apărare.

16 ani parlamentar

Odată cu reluarea cursurilor în anul 2000, acesta obține și primul său mandat de deputat, sub aripa PSD, care mai apoi, în 2012, îl instalează în funcția de președinte al Camerei Deputaților. În 2015 acesta ajunge chiar președinte executiv al partidului și era unul dintre politicienii aflați pe cai mari. În 2016 însă, acesta este exclus din partid după ce intră în conflict cu Liviu Dragnea, după ce a spus despre acesta din urmă că ar trebui să demisioneze de la șefia partidului ca urmare a condamnării cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012.

Cu câteva săptămâni înainte să fie exclus, Zgonea a publicat pe Facebook o fotografie în care se compara cu Zorro, spre ironiile opoziției, dar și colegilor de partid.

FOTO Facebook / Valeriu Zgonea

Cu trei ani înainte, Zgonea s-a mai făcut remarcat printr-o replică celebră după ce a susținut că este „coleg” cu Mihai Viteazul. Într-o discuție privind arborarea la Baraolt a unui steag secuiesc de mari dimensiuni, Zgonea a făcut replica pentru care a rămas recunoscut.

„Eu sunt din orașul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează. Eu nu privesc cu atâta ură această chestiune, sunt colegi de-ai mei care arborează steagul Real Madridului sau Barcelonei, nu văd care e problema”, afirma Zgonea în Parlament.

Condamnat la închisoare, dar a fost achitat

Valeriu Zgonea a scăpat în februarie 2022 într-un dosar în care era acuzat de trafic de influență. Acesta era acuzat de către DNA pentru că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier județean din Buzău într-o funcție publică. Anterior, acesta primise o condamnare de 3 ani de închisoare.

Concret, Zgonea a fost acuzat că ar fi primit mită peste 62.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor excursii și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în Covasna, ca să îl ajute pe consilierul județean PSD din Buzău, Dumitru Dobrică, să o angajeze pe fiica lui. Procurorii și-au probat acuzațiile prin denunțul lui Dobrică, prin faptul că acesta chiar a făcut plățile pentru Zgonea, iar fostul președinte al Camerei Deputaților chiar a intervenit pentru angajarea fetei lui Dobrică.

La Curtea de Apel București, Zgonea a fost achitat pentru că în fața judecătorilor, denunțătorul Dumitru Dobrică, fost vicepreședinte al PSD Buzău, și-a schimbat declarațiile date în cadrul anchetei de la DNA Ploiești.

În ziua în care Zgonea era achitat, actualul lider PSD Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că „astăzi a ieșit din nou soarele, Vali”.

De mână cu un politician controversat din China

Zhang Gaoli, fostul prim-vicepremier al Chinei acuzat de tenismena Shuai Peng că a abuzat-o sexual, a fost primit în 2014 la București după ce fostul premier Victor Ponta l-a curtat intens într-o vizită la New York. Câteva zile mai târziu, Zhang Gaoli a sosit la București, fiind primit de o delegație condusă de vicepremierul PSD Liviu Dragnea.

Din delegația care l-a primit pe Zhang Gaoli, a făcut parte și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Acesta a postat pe pagina personală de Facebook o fotografie în care apare ținându-se de mână cu liderul comunist chinez.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ținându-se de mână în 2014 cu Zhang Gaoli FOTO Facebook/ Valeriu Zgonea

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Valeriu Zgonea, #PSD, #presedinte Camera Deputatilor, #ANCOM, #presedinte ANCOM , #stiri Valeriu Zgonea