Atentie! Vinul este un panaceu

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 11:00
7413 citiri
Atentie! Vinul este un panaceu

Cercetarile stiintifice au dovedit ca in anumite plante cum sunt strugurii rosii, afinele, rodiile exista o substanta numita Resveratrol, o fitoalexina care are semnificatia de a para sau de a proteja. Este o substanta chimica produsa de aceste plante si in special de struguri.

Vinul si strugurii

Nicio alta bautura nu a atras mai mult atentia medicinei moderne decat vinul. Atunci cand cercetatorii su descoperit Resveratrolul, au gasit practic raspunsul la ceea ce era numit paradoxul francez si anume de ce francezii, al caror stil de viata include fumatul, mancaruri grase si vinul, au o rata redusa a bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Raspunsul la aceasta dilema se gaseste in Resveratrol, un antioxidant puternic si o substanta antiinflamatoare, care se gaseste in concentratii mari in vin. Francezii au obiceiul de a consuma un pahar dau doua de vin in fiecare zi, ceea ce ii protejeaza de aparitia afectiunilor cronice.

Vinul rosu

Vinul rosu contine mai mult Resveratrol, dar cantitatea continuta depinde de mai multi factori: locul unde a crescut vita de vie, momentul in care au fost culesi strugurii, clima etc. Strugurii care contin cea mai ridicata cantitate de Resveratrol sunt din specia St. Laurent si Pinot noir.

Efectele pozitive ale Resveratrolului

Asa cum au dovedit cercetarile, Resveratrolul poate preveni formarea cheagurilor de sange, mentinand circulatia sangelui in vase sanguine la un nivel bun, ajuta la scaderea colesterolului si este de 40 de ori mai puternic decat vitamina E in protectia impotriva oxidarilor LDL (lipoproteine cu densitate scazuta), un proces legat de aparitia afectiunilor cardiace.

Este un antioxidant de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul. Reduce aparitia tumorilor prin blocarea unei enzime despre care cercetatorii cred ca ar contribui la dezvoltarea cancerului. Deci opreste sporirea celulelor cancerigene si in acelasi timp inmultirea celulelor sanatoase.

Mentine capacitatea de functionare normala a trombocitelor si ajuta la scaderea vascozitatii sangelui prin normalizarea nivelului de lichide in sange.

De asemenea, impiedica imbatranirea prematura, deoarece actioneaza asupra genei sirtuine, aceea care promoveaza longevitatea, trateaza bolile de inima, gripa aviara, ajuta la imbunatatirea memoriei, scade nivelul de glicemie, este bun in cazul afectarii retinei la diabetici, imbunatatind vederea. Impiedica mostenirea diabetului si a hipertensiunii arteriale.

Resveratrolul este un antioxidant natural care protejeaza celulele organismului, precum si sistemul nervos si cardiovascular, poate actiona benefic in recuperea dupa boli sau in cazul persoanelor cu un sistem imunitar compromis.

Are actiune benefica si asupra persoanelor perfect sanatoase, deoare intensifica metabolismul, ceea ce poate ajuta la pierderea greutatii corporale, imbunatateste raspunsul autoimun si performantele cardiovasculare. Multi nutritionisti din sport il recomanda atletilor pentru recuperare dupa o perioada de activitate intensa.

Samburi de struguri

Extractul din samburi de struguri este un antioxidant puternic, cu un continut de picnogenoli (al doilea antioxidant exogen ca forta dupa Resveratrol) care contine un complex de substante (bioflavonoide). Asigura nutritia tesuturilor prin imbunatatirea circulatiei si oxigenarea acestora. Reduce vascozitatea sangelui si fragilitatea capilarelor.

Recomandarea este de a se manca strugurii cu coaja si samburi, pentru ca rezultatele efectelor sa fie foarte bune. Din nestiinta, oamenii arunca coaja si samburii, nestiind ca arunca un produs care ii ajuta sa fie sanatosi si mai tineri.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#struguri vin panaceu, #substante nutritive struguri , #alimente