Cum sa ai memoria "brici" si kilograme mai putine

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 07:00
9485 citiri
Cum sa ai memoria "brici" si kilograme mai putine

Te-ai trezit vreodata la mijlocul frazei, uitand ce ai vrut sa spui sau cum iti construisei in gand argumentatia?

Retinerea zilelor de nastere este o provocare pentru tine? Nu esti singura cu aceasta problema. Aceste episoade sunt normale si pot fi rezultatul oboselii, anxietatii sau stresului (pe langa varsta, bineinteles).

Vestea buna e ca poti imblanzi si chiar preveni aceste simptome. Cercetarile au aratat ca exista cateva strategii simple ce pot sa-ti mareasca puterea de concentrare, indiferent de cati ani au trecut peste tine.

Miroase iarba

Huffington Post citeaza un studiu realizat la Universitatea Queensland din Brisbane, Australia, care a aratat ca mirosul de iarba proaspat cosita stimuleaza doua sectiuni din creier, afectand emotiile si memoria.

Practic, ajuta la eliminarea stresului si da avant memoriei. Daca la etajul la care locuiesti nu poate fi vorba de miros de iarba proaspata, poti aprinde o lumanare aromata care sa aiba acelasi miros.

Mesteca guma

Te si intrebi de ce profesorii interzic guma de mestecat la ore. O cercetare realizata in SUA a scos la iveala faptul ca aceasta simpla activitate mareste concentrarea, ne tine in alerta. S-a aratat ca subiectii, adolescenti, care au mestecat guma atat la ore, cat si cand si-au facut temele, au avut rezultate mai bune la testele de matematica fata de cei care nu s-au atins de guma timp de 14 saptamani.

Un studiu similar realizat la Universitatea Northumbria in Newscastle a legat rezultatele mai bune avute la testele de memorie direct de guma de mestecat, prin faptul ca aceasta accelereaza ritmul cardiac, astfel facand ca mai mult oxigen sa ajunga la creier.

Mai taie din calorii

Un studiu realizat in Germania, publicat in jurnalul "Proceedings of the National Academy of Sciences", a aratat ca femeile sanatoase cu varsta cuprinsa intre 50 si 80 de ani, care si-au redus aportul caloric cu 30% timp de 3 luni, au avut rezultate cu 20% mai bune la testele de memorie (asta pe langa faptul ca au si slabit).

Potrivit cercetatorilor, femeile care mai taie din calorii devin mai sensibile la insulina (ce afecteaza functionarea creierului) si au o concentratie mai mica a unei proteine direct legata de imbunatatirea functionarii crierului, dupa cum explica nutritionistul Cynthia Sass.

Profita de starea ta proasta

Oricat de ciudat sau de prostesc ar suna, un studiu realizat in Australia, publicat de Australian Science, a concluzionat ca a gandi negativ este adesea benefic creierului.

Autorul studiului, Joseph Forgas, profesor de psihologie la Universitatea New South Wales, a pus mai multi subiecti sa priveasca filme vesele sau triste, sau sa povesteasca amintiri vesele sau deopotriva, triste, pentru a produce emotii pozitive sau negative, dupa caz.

S-a observat ca cei care erau coplesiti de sentimente negative au facut mai putine greseli atunci cand a fost nevoie sa-si aminteasca ceva, dovedindu-se si mai buni comunicatori.

In timp ce starile pozitive incurajeaza creativitatea, flexibilitatea si cooperarea, cele negative maresc atentia si ne ajuta sa investim mai mult in procesul gandirii, cu rezultate superioare, acordand o atentie marita lumii in care traim, dupa cum a explicat Fargas.

Un pui de somn

Cercetatorii de la Universitatea Caliornia, in Berkeley, au descoperit ca doar jumatate de ora de somn reface capacitatea creierului in proportie de 40%. In cadrul studiului, subiectii au fost impartiti in doua grupuri, unii care au putut dormi o jumatate de ora la pranz si altii care nu au avut aceasta optiune.

S-a descoperit ca dupa ce dormisera, subiectii au avut o capacitate mai mare de invatare decat inainte. In cazul celor care nu dormisera, capacitatea de a invatare scazuse.

Nu exclude grasimile din alimentatie

Cateva grasimi, fara a exagera insa, fac adevarate minuni pentru creier, spun cercetatorii de la Universitatea California. Acestia au descoperit ca un hormon secretat in timpul digestiei anumitor alimente ajuta la formarea memoriilor pe termen lung.

Este vorba despre un hormon care se elibereaza in momentul digestiei acizilor grasi mononesaturati (de genul celor care se gasesc in uleiul de masline si avocado). Un alt efect ale acestui hormon este reducerea apetitului, a mai scos la iveala un experiment realizat pe cobai, in laborator.

Ia un supliment de magneziu

Oamenii de stiinta chinezi au descoperit ca un nivel mai mare de magneziu mareste capacitatea de a invata si imbunatateste memoria, atat in cazul celor tineri, cat si in cazul celor mai putin tineri.

Dupa cum a explicat autorul studiului, Guosong Liu, pierderile de memorie, care caracterizeaza o parte tot mai mare din populatie, sunt provocate chiar de carentele de magneziu din alimentatie.

Se recomanda ca zilnic barbatii sa aiba parte de 420 de mg de magneziu, iar femeile de 320 de mg. Magneziul se intalneste in peste, mere, banane si cereale integrale, insa la nevoie se poate apela si la un supliment.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#trucuri imbunatatire activitate creier, #performante creier, #memorie mai buna, #imbunatatire memorie, #functii cognitive, #gandire , #creier