De ce sa fii vegetarian?

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 12:08
5776 citiri
De ce sa fii vegetarian?

Vegetarienii par uneori de neinteles, chiar si pentru oameni care nu iubesc atat de mult fripturile la gratar si micii, cum suntem noi romanii. Insa specialistii arata ca exista beneficii reale ale unui regim alimentar vegetarian.

Este insa si un regim care creaza controverse, iar specialistii nu sunt convinsi inca de faptul ca ar fi unul potrivit. Regimul alimentar tine, de multe ori, de alegerile pe care le facem sau, in situatii de criza, de cele pe care ni le permitem.

Si daca stramosii nostrii vanau pentru a obtine hrana, pare bizar ca noi sa alegem in mod voit sa nu mancam carne. Insa aceasta ar fi evolutia, sustine profesorul Satoshi Kanazawa, psiholog. Acesta arata, in revista Psychology Today ca potrivit unei statistici, copiii care sunt inteligenti au sanse mai mari sa devina vegetarieni cand trec de varsta de 40 de ani.

Tine departe cancerul si multe alte boli

Exista sute de studii care arata ca un consum adecvat de fructe si legume reduc semnificativ riscul aparitiei cancerului. In plus, consumul de carne rosie este asociat de cercetatori cu diverse afectiuni.

In randul vegetarienilor exista mai putine cazuri de hipertensiune, boli de inima, colesterol crescut,diabet, obezitate sau pietre la rinichi, arata Vegetarian-Nutrition.

Riscul de cancer scade cu 30 pana la 50%, in cazul vegetarienilor. Iar majoritatea substantelor care te protejeaza de cancer se afla in aproape 30 de plante, care pot fi gatite si combinate in zeci de feluri de mancare gustoase.

Regimul vegetarian nu inseamna sa mananci numai frunze

Sa fii vegetarian nu inseamna neaparat sa mananci numai frunze, exista mai multe tipuri de regim vegetarian. Exista vegetarieni care mananca numai fructe si legume si in unele zile ale saptamanii carne de peste sau de pui, iar altii care prefera combinatia fructe, legume si lactate, eliminand din alimentatie doar carnea.

Nu trebuie sa-ti faci griji in ceea ce priveste lipsa proteinelor din alimentatie: carnea poate fi inlocuita cu succes de fasole si linte. Nu esti obligat nici sa renunti la delicii culinare precum sosurile sau branza: le poti inlocui cu sosuri din soia si branza tofu.

Exista si regimul vegetarian clasic, ce presupune sa eviti complet produsele din carne si lactatele. Acesta poate fi chinuitor pentru o persoana obisnuita cu mancarea de orice fel.

Un astfel de regim, daca nu este planificat corect, poate chiar crea probleme de sanatate, pentru ca organismul are nevoie de o nutritie adecvata. Daca te bate gandul sa incepi un astfel de regim, e recomandat sa consulti intai un specialist.

Mananci mult, cantaresti putin

Studiile arata ca vegetarienii consuma mai putine calorii si mai putine grasimi si au, in medie, greutatea corporala mai mica decat cea a non-vegetarienilor.

Un regim vegetarian nu inseamna insa neaparat ca vei slabi, arata specialistii MayoClinic.

Pentru a scapa de kilogramele in plus, e bine ca regimul sa fie insotit de exercitii fizice si sa nu cedezi tentatiilor, sa nu consumi alimente grase si bogate in calorii. In plus, regimul trebuie sa fie bogat in proteine, pentru ca astfel se reduce senzatia de foame.

O alta metoda prin care se poate limita consumul de calorii este alegerea cu grija a metodelor de pregatire a mancarii: alimentele fierte, gatite cu aburi sau la gratar sunt recomandate, spre deosebire de cele prajite in ulei.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#vegetarian, #regim alimentar vegetarian , #dieta