Detartrajul - cand se recomanda si ce risti daca nu il faci

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 21:25
35860 citiri
Detartrajul - cand se recomanda si ce risti daca nu il faci
Foto: Dr Oana Florea

Tartrul este o substanta calcaroasa, galbuie sau negricioasa, ce se depune pe suprafetele greu accesibile ale dintilor, pe lucrarile protetice sau pe aparatele ortodontice. Acesta se formeaza prin mineralizarea placii bacteriene neindepartate constant si riguros.

Procedura de indepartare a tartrului se numeste detrartraj si reprezinta un procedeu stomatologic ce trebuie realizat de doua ori pe an in cazul unui pacient sanatos, ce prezinta o igiena dentara buna.

Consecintele depunerii unei cantitati mari de placa bacteriana si tartru sunt, initial, aparitia gingivitei (inflamatia gingiei) si, ulterior, a parodontopatiei (inflamatia si deteriorarea aparatului de suport al dintelui) si nu in ultimul rand, degradarea dintilor prin leziuni carioase.

Detartrajul este o procedura nedureroasa si consta in indepartarea depozitelor de tartru formate supragingival si/sau subgingival. Aceasta manopera poate fi realizata cu instrumentar manual sau ultrasonic si este, de obicei, completata de un periaj profesional care inlatura resturile de biofilm sau/si coloratiile dentare.

In anumite situatii, cand depozitele de tartru sunt foarte mari, cu depunere adanc subgingivala, este posibila si efectuarea anesteziei locale, pentru confortul pacientului.

Detartrajul se efectueaza pe suprafata dintilor, in special la jonctiunea acestora cu gingia sau interdentar. Tartrul va fi indepartat si de pe suprafata lucrarilor protetice sau a implanturilor, in acest caz cu instrumente speciale.

In situatia in care se apeleaza la detartraj cu ultrasunete, acesta prezinta o ansa metalica ce vibreaza cu o frecventa de aprox 20kHz, care produce caldura si astfel este necesara racirea cu apa, pentru a nu afecta vitalitatea tesuturilor dentare.

Uneori, dupa detartraj timp de cateva ore-o zi, dintii pot fi sensibili la variatii de temperatura, mai ales cand coletele lor sunt mult expuse prin retractia gingiei. Acest fapt este posibil, dintii pierzand brusc acel manson calcaros din jurul lor, dar in foarte scurt timp sensibilitatea dispare.

Detartrajul afecteaza dintii?

Exista si pacienti care sunt de parere ca detartrarea unor dinti mobili ar duce la mobilizarea si mai accentuata a acestora, tartrul fiind, de fapt, ceea ce i-ar mentine stabili pe arcada. Rationamentul este complet gresit, deoarece placa bacteriana de pe suprafetele de tartru agraveaza parodontopatia si mobilitatea dentara produsa de aceasta, accelerand pierderea dintilor.

Asa cum spuneam, detartrajul trebuie realizat la maxim sase luni. In situatia pacientilor cu afectiuni parodontale, fumatori, pacienti diabetici sau alte grupe de risc, recomand aceste vizite la interval de 3-4 luni si monitorizarea foarte atenta. De asemenea, motivarea pacientilor catre o igiena dentara mai buna si vizualizarea rezultatelor este un aspect foarte important.

Un periaj riguros indeparteaza maxim 60% din placa bacteriana, in completare fiind necesara utilizarea periutelor interdentare, ata dentara, dus bucal, apa de gura etc. Sigur ca, niciun exces nu este recomandat, este bine sa invatam cum prevenim formarea tartrului si nu mai repede de 3-4 luni sa apelam la indepartarea lui.

Vezi cum se face un periaj corect

Cum se face detartrajul in cazul copiilor si al femeilor insarcinate

In situatia copiilor ce prezinta tartru, este de preferat sa apelam la o tehnica manuala, blanda, neagresiva pana in jurul varstei de 12-14 ani, mineralizarea smaltului dentar nefiind completa inca la aceasta varsta. Frecvent, apelam la periajele profesionale in cazul acestora.

Femeile insarcinate pot face detartraj, de preferat in al doilea trimestru de sarcina, considerat cel mai stabil. Din cauza schimbarilor hormonale, apare gingivita de sarcina. Gingiile sangereaza mai usor si, de teama, periajul devine mult mai superficial, astfel se intretine un cerc vicios din care viitoarea mamica trebuie sa iasa cu ajutorul medicului dentist, prezentandu-se la igienizarea profesionala.

Oana Florea, medic dentist cu Competenta Implantologie Orala.

www.drflorea.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Totul despre detartraj, #avantaje detartraj, #necesitate detartraj , #dinti