Accelereaza-ti metabolismul!

Luni, 06 Iulie 2009, ora 12:04
8502 citiri
Accelereaza-ti metabolismul!

Chiar daca ai senzatia ca mancarea e dusmanul tau, nu uita ca, de fiecare data cand mananci, alimentele se transforma in energie. Aceasta iti ajuta inima sa bata, mintea sa gandeasca si picioarele sa se miste.

Cu cat metabolismul tau e mai alert, cu atat mai multe calorii arzi. Cu cat arzi mai multe calorii, cu atat mai repede scapi de kilogramele in plus. Ce trebuie sa stii este ca iti poti determina metabolismul sa functioneze pe "repede inainte", chiar si timp de 24 de ore din 24, conform AOL Health.

Chiar daca organismul vine cu un bagaj genetic care influenteaza si metabolismul, acesta depinzand si de sex si varsta, nu inseamna ca nu mai exista control asupra metabolismului, explica specialistul american John Berardi.

Nu poti interveni asupra numarului de calorii care fac inima sa bata, dar poti sa arzi zilnic inca 500 - 600, daca mananci corect si faci exercitiu suficient, explica acesta. Si mai ales daca faci cateva schimbari in rutina.

1. Cand te trezesti

Un mic dejun copios, in fiecare zi

In lipsa acestuia, organismul flamanzeste (la modul paranoic chiar), fapt ce are ca efect incetinirea metabolismului, pentru conservarea energiei. Cu cat este mai "cuprinzator" acest mic dejun, cu atat mai bine.

Conform unui studiu realizat de American Journal of Epidemiology, voluntarii care au ingurgitat la micul dejun 22 pana la 55% din totalul zilnic de calorii au castigat mai putin de jumatate de kilogram in patru ani. Cei care, la micul dejun, au introdus in organism zero pana la 11% din caloriile intregii zile s-au ingrasat cu 1,3 kilograme.

Un alt studiu realizat in SUA a mai aratat ca cei care sar in mod curent peste prima masa din zi sunt de 4,5 ori mai predispusi sa devina obezi decat cei care isi gasesc timp pentru micul dejun.

Ce se recomanda pentru micul dejun? Alimente care se digera mai incet, in asa fel incat senzatia de satietate sa fie prezenta mai mult timp.

Ideala este omleta dintr-un ou si albusurile de la inca doua si o salata din ardei grasi si ceapa, jumatate de ceasca de ovaz amestecata cu un sfert de ceasca de fructe de padure si o lingurita de ulei de peste, care abunda in omega 3.

Nu sari peste cafea!

Un studiu recent, publicat in Physiology & Behavior, a scos la iveala faptul ca metabolismul celor care consuma cafea cu cofeina este cu 16% mai rapid decat al celor care beau cafea decofeinizata. Si asta pentru ca acest tip de bautura stimuleaza sistemul nervos central, indesind bataile inimii si accelerand respiratia.

Incepe ziua cu un pahar de apa

Inca de dimineata, hidrateaza-te cu un pahar de apa rece. Cercetatorii de la Universitatea din Utah au descoperit ca voluntarii care consumau zilnic 8 pana la 12 pahare de apa a cate 220 de ml aveau un metabolism mai alert decat cei care se limitau la 4 pahare.

Si asta pentru ca organsimul tau consuma cateva calorii doar incercand sa aduca apa rece la temperatura corpului tau. Desi nu pare mare lucru, pahar dupa pahar, acestea se aduna, iar in final rezultatul oglindeste ... efortul tau de a bea apa.

2. La munca

Alege proteina pentru pranz

Daca vei alege un pranz care sa cuprinda proteine, aceastea te vor ajuta sa-ti construiesti si sa-ti pastrezi masa musculara. Muschii ard mai multe calorii decat grasimile, explica Donald Layman, profesor de nutritie la Universitatea Illinois.

Opteaza pentru aproximativ 30 de grame de proteina - echivalentul unei cesti de branza slaba de vaca sau a 100 de grame de piept de pui.

Invioreaza-te cu ceai verde

Este cea mai buna sursa naturala de inviorare a metabolismului, deoarece ajuta la arderea grasimilor. Un studiu realizat in SUA a demonstrat ca oamenii care beau zilnic 3 pana la 5 cesti de ceai verde, timp de 12 saptamani, dau jos 4,6% din greutate.

Alte studii au aratat ca 2 pana la 4 cesti de ceai verde zilnic ajuta la arderea a 50 de calorii, ceea ce se "traduce" prin 2,3 kilograme pierdute anual. Si asta fara vreun efort. Pentru rezultate cat mai bune, lasa plicul de ceai in apa fierbinte timp de 3 minute si bea licoarea cat inca frige.

Anuleaza efectul cartofilor prajiti folosindu-te de calciu

Exista si zile in care nu-ti poti pacali defel pofta de cartofi prajiti. Daca ai cedat ispitei, anuleaza-ti greseala cu o dupa-amiaza bogata in calciu, cum ar fi o gustare formata dintr-un pahar de lapte sau unul de iaurt sarac in grasimi.

Calciul iti va ajuta organismul sa scape mai repede de grasimi, reiese dintr-un studiu realizat de Universitatea din Copenhaga.

3. Cand mergi la cumparaturi

Alege produse organice

Nu ti-ai umple rezervorul masinii cu pesticide, nu? La fel trebuie sa procedezi si cu organismul. Cercetatorii canadieni au demonstrat ca alimentele care contin organocloride (chimicale care se gasesc in pesticide) afecteaza activitatea tiroidei, incetinind metabolismul.

Ceva iute

Capsaicina, prezenta in ardeii iuti, poate "da aripi" metabolismului tau. Conform unui studiu publicat in Journal of Nutritional Science and Vitaminology, un ardei mic, zilnic, verde sau rosu, mareste temperatura corpului si activitatea sistemului nervos.

Rezultatul: un metabolism grabit temporar cu circa 23%. Poti folosi ardeiul la sosuri, pizza, paste si orice se armonizeaza cu gustul acestuia.

Nu uita de fier!

Femeile pierd mult fier din cauza ciclului menstrual, fapt ce nu e deloc benefic metabolismului, din moment ce fierul ajuta oxigenul sa ajunga la muschi. Daca alimentatia ta e deficitara in fier, muschii nu primesc indeajuns oxigen, organismul devine mai lent, la fel ca si metabolismul.

4. Cand ajungi acasa

Pestele, gustarea ideala

Odata ajunsa acasa, dupa o zi de munca, fa-ti o gustare cu somon, sardine sau ton, pesti bogati in acizi omega 3. Aceste grasimi sanatoase transmit creierului semnalul rapid de satietate, conform National Institutes of Health, in SUA.

Numai 100 de grame de somon iti asigura necesarul de vitamina D zilnic, ajutandu-te sa nu mai simti nevoia de gustari, iar metabolismul tau sa functioneze intr-un ritm optim.

Renunta la cocteiluri si alcool

Daca renunti la cele doua cocteiluri dintr-o seara "cu chef" (sau doua pahare de vin ori doua beri), organismul tau va arde mai multe calorii. In caz contrar, acesta va transforma alcoolul in acetati, folosindu-i ca si combustibil, uitand de depozitele de grasime, arata un studiu realizat de University of California.

Dormi indeajuns

Daca dormi mai putin decat trebuie, hormonii care regleaza consumul energetic si apetitul sunt prezenti in cantitati mici in organism.

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au demonstrat ca persoanele care dorm mai putin de 7,5 de ore pe noapte se ingrasa mai usor. Asa ca cele 8 ore de somn pe noapte trebuie sa devina o regula.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#metabolism grabit alimentatie, #obiceiuri mtabolism alert, #acizi omega 3, #alcool metabolism, #grasimi metabolism, #somn metabolism , #metabolismul