Aspecte esentiale despre ureche, pe care s-ar putea sa nu le stii

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 12:06
15210 citiri
Aspecte esentiale despre ureche, pe care s-ar putea sa nu le stii
Foto: yahoo

Atunci cand nu ai vreo durere in zona urechilor si cand auzul este bun, abia daca acorzi atentie acestor parti ale corpului. Insa asta nu inseamna ca nu ar trebui sa stii cat mai multe despre urechi si sanatatea lor.

Conform Woman's Day, iata cateva lucruri esentiale despre acestea, pe care cel mai probabil nu le stii.

1. Betisoarele pentru urechi sunt periculoase

Desi foarte multe persoane folosesc aceste betisoare pentru curatarea urechilor, ele sunt periculoase, pe de o parte pentru ca pot impinge ceara si mai spre interior, iar pe de alta pentru ca pot vatama timpanul. Prin urmare, utilizeaza aceste obiecte cu mare atentie si mai mult pe partea exterioara a urechii. In cantitati normale, ceara nu cauzeaza probleme.

2. Scopul cerii este necunoscut

Doctorii nu stiu cu exactitate de ce avem ceara in urechi, dar, in general, se crede ca aceasta face parte dintr-un proces de auto-curatare. Daca ajuta la echilibrarea PH-ului sau are proprietati antibacteriene, nu se stie insa sigur.

De asemenea, nu este cunoscut nici motivul pentru care unii oameni au extrem de putina ceara, iar altii au foarte multa. Cu toate acestea, se stie clar ca are cateva scopuri practice: este otravitoare pentru micile vietuitoare care ar putea intra in ureche (fapt ce are legatura cu trecutul nostru, cu vremurile cand dormeam pe pamant, iar insectele puteau lesne ajunge in urechi) si impiedica particulele de praf si mizerie sa patrunda in urechea interna.

3. Oasele urechii sunt cele mai mici din corp

Cele trei oase din urechea mijlocie, numite popular ciocanul, nicovala si scarita, sunt cele mai mici oase din corpul uman. Insa, desi mici, acestea sunt destul de rezistente, iar deteriorarile la nivelul lor pot fi destul de serioase - pot fi dislocate sau chiar rupte. Daca se rup pot fi reparate chirurgical sau inlocuite cu o proteza.

4. Folosirea lumanarilor de ureche este ineficienta si periculoasa

Este vorba de o practica din medicina alternativa, ce consta in utilizarea unei lumanari goale pe dinauntru. Un capat este pus in ureche, iar celalalt este aprins cu scopul de a indeparta ceara.

Potrivit mai multor cercetari insa, aceasta practica nu numai ca este ineficienta (nu s-a observat niciun efect dupa folosirea ei), dar poate fi si periculoasa. Numerosi otolaringologi au avut pacienti care au venit la ei cu probleme aparute in urma folosirii acestei tehnici. Pacientii aveau arsuri, ocluzii ale canalului auditiv, perforatii ale timpanului, infectii, pierderi temporare ale auzului.

5. Sa zbori cu avionul cand esti racit poate fi periculos

Trompele lui Eustache actioneaza ca doua valve care elibereaza presiunea atunci cand organismul este supus unor schimbari de altitudine, ca in timpul zborului cu avionul. Daca urechile sunt curate, ele se pot adapta singure la presiune, prin inghitire. Dar daca trompele sunt pline cu lichid, cum se poate intampla cand esti racit, nu pot elibera presiunea, iar daca acest lucru se intampla timpanul poate fi rupt.

Pentru a fi in siguranta, daca esti racit si trebuie sa zbori cu avionul este bine sa vorbesti cu un medic inainte si sa ai la tine un descongestionant.

6. Urechile contribuie la perceperea gustului

Acestea au un rol in transmiterea la creier a semnalelor legate de gust. De aceea, o infectie poate altera capacitatea de a percepe gustul, ca si o interventie chirurgicala la nivelul lor.

7. Timpanul este foarte subtire

Acesta este alcatuit din doar trei straturi de membrana, fiind probabil la fel de subtire ca o coala de hartie (din acest motiv este riscanta folosirea betisoarelor pentru curatarea urechii si de aceea timpanul poate fi deteriorat foarte usor). Si, din pacate, nu se mai vindeca in totalitate daca s-a rupt.

8. Durerea de ureche poate indica o afectiune intr-o alta parte a corpului

O durere la nivelul urechii poate sa nu aiba legatura deloc cu aceasta, putand fi cauzata de o alta problema localizata oriunde intre urechi si abdomen. Mai exact, poate fi orice problema care afecteaza nervul vag, ce se intinde de la creier pana la cavitatea abdominala.

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României susţine că nu a jucat niciodată la păcănele. În schimb, liderul PSD joacă poker cu prietenii, Catan cu Sorin Grindeanu şi şah cu Mihai Tudose, care...
#ureche gust, #urechi betisoare igienice, #sanatate urechi, #inedit urechi, #timpan perforat betisoare, #infectie urechi , #sanatate