Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Circul nostru va prezinta

Joi, 21 Iunie 2012, ora 20:19
6229 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Circul nostru va prezinta

Acum o saptamina eram o tara normala. Avusesem alegeri la termen - ca protestasem atunci cand fusesera schimbate discretionar - si pentru prima data de vreo cativa ani ele se desfasurasera fara acuzatii majore de frauda.

Dimpotriva, pentru prima oara, politia arestase sute de oameni pentru mita electorala aratand ca legea incepe sa functioneze. In aceeasi categorie, a normalitatii, intra si demisia unor ministri plagiatori, si verdictele justitiei contra unor ministri incompatibili care se credeau mai presus de ea. Dar dupa asta incepe circul, unul cu totul deplasat.

Primul acces de dementa publica este razboiul prezentarii la Bruxelles, o mahala de care nu aveam nevoie. Parerea mea, in general, este ca primul ministru trebuie sa reprezinte Romania, care este o republica semiparlamentara, nu semiprezidentiala, dar, asa cum am scris in Romania Libera acum vreo luna, aceasta confruntare nu trebuia sa aiba loc acum, cand avem un guvern provizoriu, ci dupa alegerile din toamna.

Pe dl Ponta l-a mancat ambitia - rau sfetnic - si a deschis acest front, concedand numai ca presedintele poate merge pe teme de securitate si politica externa comuna, si nu in alte ocazii.

Presedintele a retaliat cu doua conferinte de presa jenante, in care a incercat sa dea lectii de europenism altora, desi la materia asta nu sta tocmai bine. Sa fiu singura care isi aminteste ca PDL in 2008 a declarat ca e sunt contra unei politici europene comune de securitate ai afaceri externe, desi asta era deja in constitutia europeana (ratificata de Romania fara nici o obiectie)?.

Era un raspuns la un chestionar oficial (publicat pe Hotnews), si nu am reusit sa ii conving sa schimbe, pentru ca venea direct de la el. Ce fel de presedinte european avem, care e contra unei politici europene externe comune, si de ce sa ne reprezinte el pe noi undeva, dupa pozitiile lui cu totul neeuropene in materie de Libia, Serbia, Siria si asa mai departe?

Nu e vorba, ca nici dl Ponta daca insista sa mearga pe 28 iunie nu va fi mai bine primit decat era dl. Basescu, ca e precedat de turnatoriile la presa straina ale compilatiei pe baza careia a luat titlul de doctor.

Nu am nici o indoiala ca intreaga opera academica a dlui Ponta e nula, cum nula e si cea a procurorului general, si ea dovedita drept o compilatie, si ale mai tuturor oamenilor cu functii politice si oficiale care vor neaparat si titluri academice.

Nu e nici o luna de cand am propus sa fie verificate pentru plagiat toate doctoratele, si anulate toate titlurile de conferentiar si profesor care nu corespund standardelor.

Nu am auzit pe nimeni, din nici un partid, sa preia aceasta propunere a mea, discutata si pe situl RL, si pe romaniacurata, si pe Contributors. Normal, pentru ca daca esti pesedist te intereseaza doar plagiatul lui Udrea, iar daca esti pedelist doar al lui Ponta, ideea ca un domeniu academic intreg a minat de impostura nu intereseaza pe nimeni.

Si asa, circul se generalizeaza, dovada ca mai multi profesori si conferentiari pedelisti din Timisoara semneaza o cerere de demisie a lui Ponta, in cap cu unii care nu corespund, pe legea actuala, in nici un fel titlurilor de conferentiar sau profesor pe care insa le-au capatat in ultimii ani, cind, draga Doamne, se inasprisera criteriile.

Mai mult, intregul lor departament (litere sau stiinte politice) nu are o lucrare ISI, fara de care nu mai poti fi nici macar doctor, daramite profesor sau conferentiar, conform legii Funeriu, si asta nu ii face pe niciunul sa se simta atinsi de vreo jena cand fac petitii sa fie demis Victor Ponta pentru impostura academica.

In general, de ce sa discutam despre funie in casa spanzuratului? De o saptamana il aparam pe Horia Patapievici de o ordonanta discretionara a guvernului Ponta, dar Internetul a fost bantuit luni de zile, cand aceeasi Universitate de Vest l-a facut doctor honoris causa de revelatia ca desi a avut burse post-doctorale in strainatate el nu si-a trecut doctoratul niciodata.

Improscarea asta cu rahat in toate directiile va face rau, dragi tovarasi si prieteni romani, pentru ca traiti in mod veritabil intr-un climat de impostura generalizata, si atentia dedicata unor cazuri particulare nu face decat sa arate de ce e asa: ca sunteti incapabili de obiectivitatea necesara ca sa va curatati, totul e partizanat politic, maxima severitate fata de altii si auto-ingaduinta fata de tabara proprie.

Dar toate astea, desi impostura e grava si mineaza domenii semnificative pentru dezvoltarea economica, sunt nimic fata de circul arestarii cu impuscaturi a lui Adrian Nastase.

Pe langa ca o galerie impresionanta de lideri de opinie in slujba crimei organizate au plans in direct pe toate ecranele sau au incercat sa semene indoieli ca sentinta e justa, condamnatul insusi, taman cand il compatimeam in direct, a pus la cale un numar de exhibitionism rar intalnit, asteptind sa vina politia ca sa inceapa sa traga.

Cand la bal, cand la spital, unde din fericire, din cauza politizarii, avem chiar medici din acelasi partid sa ne opereze, si desigur cererea de amanare cu trei luni a executarii sentintei a si plecat.

Cazul se va dovedi neadmisibil la CEDO, dar deja se trag concluzii ce va fi dupa sentinta CEDO, care oricum nu ar schimba fondul sentintei din Romania. Intre timp, bineinteles prea tarziu, procuratura strange cele douazeci de arme, care nu ar fi trebuit oricum sa fie lasate la indemana unuia cu atatea procese si stressat la maximum, ca sunt destule ca sa cuceresti Palatul Victoria.

Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Epurare si depolitizare

Iar camarazii de partid, in loc sa se ocupe sa isi dreaga ce le-a mai rams din imaginea lor, se tarasc, dimpotrva, la patul condamnatului, cu camerele de filmat dupa ei, ca sa avem telenovela intreaga. Mai multe legende de orientat telespectatorii nu ar strica insa zilele astea, si televiziunile ar trebui sa faca burtiere pe care sa scrie: "angajat cu promotia la vechiul guvern", respectiv noul, sau "am avut contract cu Hidroelectrica", "sunt in board la ICR", "Nastase m-a facut doctor desi nu am dat pe acolo", si asa mai departe.

Am vazut talk-showuri in care apar seful unei companii de publictate care lucreaza pentru PDL, trei angajati de ai sai si un deputat al aceluiasi partid. Invers, aproape identic. Dupa ce am facut greseala sa trec prin vreo doua m-am retras la tara, din motivul ca prea numai eu sunt fara de contract de partid si nu vreau sa stric armonia unei lumi asa bine asezate.

Viitorul serialului e oricum asigurat, ca in locul ministrilor cu probleme cu legea au fost numiti alti ministri cu probleme cu legea. Titlul rebranduit este: cum sa nu inveti nimic din ce ti se intimpla, in n episoade. Alte propuneri sunt: istorie fara progres, mult zgomot pentru nimic, multe evenimente, putine evolutii, si asa mai departe. Cel preferat de mine este cel dat articolului de fata.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#disputa ponta Basescu Bruxelles, #Alina Mungiu Pippidi editorial , #premier