Ponta: Vom lua decizii dureroase pentru PSD, voi supara colegi

Joi, 31 Mai 2012, ora 22:50
8027 citiri
Ponta: Vom lua decizii dureroase pentru PSD, voi supara colegi
Foto: Realitatea Tv

Prim-ministrul Victor Ponta a precizat ca USL nu a venit la guvernare doar pentru a schimba PDL, ci pentru a guverna "altfel". Totodata, a explicat ca va lua decizii care vor fi "dureroase" si pentru social-democrati, dar ca isi asuma acest risc.

"Nu am venit la guvernare sa schimbam pe PDL cu USL, sa vedem daca mai castigam alegerile sau nu. Am venit la guvernare sa guvernam altfel.

Vrem sa luam decizii care vor fi dureroase si pentru noi. Credeti ca nu vor social-democratii din teritoriu sa punem si directorul de scoala si femeia de serviciu de la PSD? Voi si supara colegi, dar imi asum asta", a declarat premierul, joi seara, pentru Realitatea Tv.

Acesta a adaugat ca nu este nimic mai greu pentru un guvern decat sa isi inceapa activitatea in plina campanie electorala, "cand toti trag de tine sa mergi sa ii ajuti in campanie", dar si ca "nu m-am nascut la Putere, am intrat in politica si apoi am trecut prin desertul Opozitiei".

Crin Antonescu se opune supraimpozitarii bugetarilor anuntate de Ponta

Referindu-se la un posibil conflict cu presedintele PNL, Crin Antonescu, pe tema supraimpozitarii bugetarilor, liderul PSD a glumit ca, "daca nu aveam niciun conflict, il inventa media, asa ca mai bine sa venim noi cu el".

Despre taxarea salariilor mari si cine sunt vizati de aceasta masura

Victor Ponta a subliniat ca Guvernul "nu va umbla" la cota unica de 16%, in 2012, fiind o intelegere cu liberalii, in acest sens. Vorbind despre impozitarea salariilor de peste 4.500 de lei, premierul a marturisit ca aceia vizati sunt in principal salariatii aflati in posturi de conducere in institutii si companii de stat, nu si medicii, profesorii universitari, magistratii sau procurorii.

"Nu vorbesc despre doctori, profesori universitari, magistrati sau procurori - nu le taiem din bani. Mi s-a parut incorect din partea domnului Boc sa vorbeasca de salarii nesimtite in cazul medicilor si profesorilor", a spus prim-ministrul.

Acesta a dezvaluit ca se va ajunge in instanta "cu cei care au prejudiciat statul", dar si ca nu vrea sa dea afara in mod ilegal oameni pusi politic in anumite functii.

"Dar sefii din companii, nu credeti ca e corect (sa le fie impozitate salariile - n. red.)? Vom merge in instanta cu cei care au prejudiciat statul. Nu vreau sa dam afara oameni si sa pierdem procese, sa vina alt guvern si sa plateasca pentru noi, daca scapam in mod ilegal de oamenii pusi politic", a afirmat premierul.

Vorbind si despre salariul tatalui Robertei Anastase, aflat in conducerea companiei Conpet, Victor Ponta a apreciat ca acesta "poate e un geniu, dar 320 de milioane de lei vechi pe luna mi se pare inadmisibil".

Despre cresterea salariilor si banii din care se va face aceasta

Victor Ponta a declarat ca acele cinci miliarde de euro, aflate la buget dupa guvernarile precedente, "ni le-au lasat dar nu faceau parte din planul pentru salarii", adaugand insa ca exista bani pentru finantarea deficitului bugetar si ca, in luna decembrie, vor fi bani pentru a doua transa de marire a salariilor, pentru ca "toate evaluarile arata ca avem bani pentru salari".

"Daca nu apare elemente neprevazute... Nu vreau sa vorbesc despre ele, sunt intr-o functie in care nu imi pot permite sa vorbesc despre previziuni - ce s-ar intampla daca s-ar intampla ceva foarte rau", a explicat prim-ministrul, facand referire la declaratia sa, conform careia guvernul va acorda reintregirea salariilor bugetarilor, in luna decembrie, daca in urmatoarele sase luni nu va aparea un fenomen economic cu totul neprevazut.

Ponta: In decembrie vom reintregi salariile, daca nu apare o catastrofa financiara

Premierul a mai spus ca Ministerul Dezvoltarii are de inapoiat Uniunii Europene doua miliarde de euro, ca din 2013 se va putea vorbi despre schimbari importante in sistemul fiscal, dar si ca nu va lua nicio masura doar "pentru ca asa a zis FMI".

Nu in ultimul rand, Victor Ponta a afirmat ca nu a vorbit de 10 zile cu fostul premier Adrian Nastase, refuzand sa comenteze referitor la scandalul in care liderul social-democrat a fost implicat, dupa telefonul primit de la fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Constantin Grajdan, la ora cinci dimineata.

Cine merge la Bruxelles, pana la urma?

Prim-ministrul a atins si subiectul reprezentarii Romaniei la Consiliul European de la Bruxelles, din 28 iunie, afirmand ca, "in primul rand, toate tarile au un singur loc, nimeni nu mai merge in echipa de doi" si ca "la masa sunt 24 de prim-ministri si trei presedinti, deocamdata - al Frantei, al Ciprului si al Romanei".

"Pe 12 iunie voi merge in Parlamentul Romaniei si voi prezenta Parlamentului Romaniei o informare despre subiectele aflate pe agenda summit-ului din 28 iunie. Voi reda Parlamentului dreptul de a fi informat si de a da un mandat celui care reprezinta la Bruxelles Romania", a explicat Victor Ponta.

Acesta a spus ca nu va contesta dreptul presedintelui de a reprezenta Romania "acolo unde trebuie sa fie", dand exemplu summit-ului NATO, din Statele Unite ale Americii si ca nu va exporta conflictul dintre premier si presedinte.

"Cel care pleaca trebuie sa aiba un mandat. De decis, decide Parlamentul Romaniei, iar Guvernul executa. Ma astept ca, dupa decizia Parlamentului, sa avem o reprezentare corecta si eficienta la Consiliul European", a afirmat prim-ministrul.

Premierul a dezvaluit ca nu se pune problema demarararii suspendarii presedintelui, daca prim-ministrul nu va fi desemnat sa mearga la Bruxelles, ca nu-si doreste scenariul suspendarii presedintelui, dar ca nici nu il exclude.

Ponta a mai declarat ca, vineri, la Bucuresti vin mai multi prim-ministri europeni, printre care si cel al Poloniei, Donald Tusk, si ca se va discuta care este pozitia tarilor respective fata de mecanismul financiar.

"Pana sa merg eu la Bruxelles, vine Bruxelles la Bucuresti. Este foarte bine ca vin la Bucuresti presedintele Jose Manuel Barroso, premierul Tusk al Poloniei. Romania trebuie sa se uite in primul rand la Polonia, comparatia noastra este cu Polonia", a conchis Ponta.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Victor Ponta venire guvernare, #Ponta marire salarii, #Pontat taxe impozite, #Ponta impozitare salarii, #Victor Ponta reprezentare Bruxelles , #premier