Geoana, la DNA : Hrebenciuc si Stancu nu aveau atributii in strangerea de bani

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 18:25
2341 citiri
Geoana, la DNA : Hrebenciuc si Stancu nu aveau atributii in strangerea de bani

Fostul candidat al PSD la alegerile prezidentiale din 2009, Mircea Geoana, a aratat in declaratia data la DNA in toamna anului trecut in calitate de martor ca nu intra in atributiile pe linie de partid ale lui Viorel Hrebenciuc si Gheorghe Bunea Stancu sa stranga bani pentru campania electorala.

Mircea Geoana a fost audiat in data de 26 octombrie la DNA, in calitate de martor in dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009.

Potrivit rechizitoriului inaintat instantei de procurorii DNA, Geoana a sustinut in declaratia sa ca nu stie nimic despre demersurile facute pe langa Ioan Nicuale pentru a dona bani pentru campania sa electorala.

Pe de alta parte, Geoana a sustinut ca nu intra in atributiile pe linie de partid ale lui Gheorghe Bunea Stancu si ale lui Viorel Hrebenciuc "sa se ocupe de atragerea si strangerea de resurse financiare pentru campania electorala din 2009".

Viorel Hrebenciuc este in vizorul DNA, intr-un dosar disjuns din cauza in care a fost trimis in judecata patronul Interagro, Ioan Niculae, sub suspiciunile de fals in inscrisuri si spalare de bani.

Informatia apare in rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata Ioan Niculae si presedintele Organizatiei Judetene Braila a Partidului Social Democrat, Gheorghe Bunea Stancu in legatura cu finantarea campaniei electorale din 2009.

Ioan Niculae si Bunea Stancu, trimisi in judecata pentru finantarea lui Geoana in 2009

Astfel, procurorii DNA au decis disjungerea si continuarea cercetarilor fata de posibile infractiuni de folosire a influentei in partid, fals in inscrisuri si spalare de bani care ar fi fost realizate prin intermediul Insomar de catre Viorel Hrebenciuc, Robert Negoita, Sebastian Ghita si Emilian Dinescu.

Ioan Niculae, acuzat de complicitate la fals

Patronul firmei Interagro, Ioan Niculae, a fost trimis in judecata miercuri de DNA in dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru sustinerea candidatului PSD de la alegerile prezidentiale din 2009, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA), printr-un comunicat.

Potrivit DNA, Niculae va fi judecat pentru infractiunea de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

De asemenea, in acelasi dosar a mai fost trimis in judecata si presedintele Organizatiei Judetene Braila a Partidului Social Democrat, Gheorghe Bunea Stancu, pentru infractiunea prevazuta de art.13 din Legea 78/2000 si anume folosirea influentei si autoritatii ce rezulta din functia de conducere intr-un partid, pentru a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite.

Totodata, vor mai fi judecati Gheorgeh Teodorescu, actionar al SC INSOMAR srl, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, Viorel Barac, director al SC INTERAGRO SA in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Reactii la scandalul sponsorizarii lui Geoana: Chiar suntem dobitoci?

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, patron al SC INTERAGRO SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD.

Banii lui Niculae, spalati prin sondaje electorale

Potrivit procurorului, conform unei intelegeri infractionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul partidului mentionat, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ si SNGN ROMGAZ SA).

Stenograme in dosarul campaniei lui Geoana: Daca o strambeaza cu mine, ii retrag sprijinul

Pe parcursul cercetarilor s-a stabilit ca, din cei 1.000.000 euro, s-a platit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - INTERAGRO SA si SC INSOMAR srl. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale.

Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sector 1 Bucuresti, se mai arata in comunicatul DNA.

Ce spune Mircea Geoană despre o candidatură independentă la preşedinţia României. „Ceea ce vreau să fac cu viaţa mea după cinci ani la NATO”
Ce spune Mircea Geoană despre o candidatură independentă la preşedinţia României. „Ceea ce vreau să fac cu viaţa mea după cinci ani la NATO”
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a anunţat că după luna iulie, după summitul de la Washington va putea comunica ceea ce vrea să facă cu viaţa sa. El a precizat că pentru...
Mircea Geoană, avertisment despre raporturile cu Rusia: „Trebuie să ne pregătim pentru câțiva ani de relație tensionată”
Mircea Geoană, avertisment despre raporturile cu Rusia: „Trebuie să ne pregătim pentru câțiva ani de relație tensionată”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Constanţa, că trebuie să ne pregătim pentru încă cel puţin câţiva ani de o relaţie tensionată cu Federaţia...
#Mircea Geoana, #Geoana Hrebenciuc, #Geoana DNA campanie , #Mircea Geoana