Ordonanta care schimba din temelii criteriile pentru managerii de spitale a fost respinsa de Senat

Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 22:49
9926 citiri
Ordonanta care schimba din temelii criteriile pentru managerii de spitale a fost respinsa de Senat
Foto: Facebook/Vlad Voiculescu

Ordonanta de urgenta care le interzice managerilor de spitale sa aiba functii de conducere in partide, alaturi de alte masuri anti-nepotism, adoptata de Guveren in noiembrie la initiativa fostul ministru Vlad Voiculescu, a fost respinsa de plenul Senatului luni.

Raportul de respingere a fost votat de senatori cu 52 de voturi pentru si 28 impotriva, potrivit site-ului Senatului.

Senatul este prima camera sesizata, urmand ca votul final asupra acestui proiect de lege sa fie dat de plenul Camerei Deputatilor, forul decizional.

In cadrul dezbaterilor asupra proiectului, senatorul USR Mihai Gotiu a acuzat ca proiectul a fost introdus abuziv pe ordinea de zi a sedintei de plen de luni a Senatului, in vreme ce reprezentantul Guvernului a aratat ca sustine respingerea OUG semnate de Vlad Voiculescu.

"Cazurile in care esti in acelasi timp si un chirurg foarte bun, un profesor foarte bun, un cercetator foarte bun si un manager foarte bun si reusesti sa le faci pe toate in acelasi timp nu sunt chiar atat de dese cum credeam. (...) Eliminam conditiile restrictive in spitalele clinice, cele care nu au legatura cu abilitatie manageriale. In Marea Birtanie 70% din managerii din spitale nu sunt medici. In Romania, aceste restrictii coroborate cu alte masuri, nu sunt menite decat sa pastreze si sa consolideze puterea anumitor grupuri", spunea Vlad Voiculescu.

Conform ordonantei, cei care ar fi dorit sa ocupe functia de manager de spital nu ar fi avut voie sa faca parte din conducerea partidelor politice.

Vezi si Managerii de spital pot opera doar dupa ora 16:00 si nu mai e nevoie sa fie profesori

"Nu mai vrem politica de partid in spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, incepand de astazi, detine functii de conducere, administrare sau control in cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse in functie de interese politice. Am avut asta in destule cazuri in ultimii 25 de ani, in toata tara, si, dupa cum stim, sefii partidelor politice se trateaza in general in strainatate pentru afectiuni mai putin complexe", spunea fostul ministrul al Sanatatii in noiembrie.

De asemenea, prin OUG era extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor, astfel ca rudele de pana la gradul al IV-lea nu aveau voie sa faca parte din comitetul director sau sa fie angajati in alte functii de conducere in cadrul unitatii medicale.

"Am facut un pas important spre combaterea nepotismului in spitale", era concluzia lui Voiculescu in noiembrie, cu care noul Parlament se pare ca nu este de acord.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#ordonanta Voiculescu manageri spitale, #Voiculescu manageri spitale nepotism , #ministrul Sanatatii