Contraofensiva armatei ucrainene a „încetinit", recunoaște Zelenski. „A fost dificilă pe front”

Joi, 06 Iulie 2023, ora 07:45
3274 citiri
Contraofensiva armatei ucrainene a „încetinit", recunoaște Zelenski. „A fost dificilă pe front”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a vrut să lanseze contraofensiva armatei ucrainene "mult mai devreme". Într-un interviu acordat, miercuri, postului CNN şi transcris de site-ul media american, preşedintele ucrainean a declarat că trupele sale sunt "încetinite" de armata rusă.

În iunie, Ucraina a început o contraofensivă menită să recucerească teritoriile ocupate de Rusia, dar pentru moment câştigurile rămân limitate.

"Săptămâna trecută a fost dificilă pe front, dar facem progrese. Înaintăm pas cu pas", a rezumat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.

"Am vrut ca contraofensiva noastră să aibă loc mult mai devreme, pentru că toată lumea şi-a dat seama că, dacă va avea loc mai târziu, mai mult din teritoriul nostru va fi minat", a explicat preşedintele ucrainean.

De asemenea, el a subliniat din nou apelul său pentru avioanele de luptă F-16 de fabricaţie americană. Statele Unite şi-au autorizat aliaţii să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota aceste avioane, dar nu au permis încă aliaţilor să reexporte aceste avioane în Ucraina.

"Nici măcar nu este vorba despre avantajul ucrainenilor pe cer faţă de ruşi", a spus Zelenski. "Este vorba doar despre a fi egali. F-16 îi ajută nu doar pe cei de pe câmpul de luptă să avanseze. Este pur şi simplu foarte dificil fără acoperire din aer".

Revolta de scurtă durată, lansată de liderul grupului paramilitar Evgheni Prigojin la 23 iunie, a reprezentat cea mai mare ameninţare la adresa autorităţii preşedintelui rus Vladimir Putin din ultimele două decenii. Iar Zelenski a declarat pentru CNN că Putin va încerca acum să îşi consolideze puterea şi "să-şi consolideze societatea".

El a sugerat, de asemenea, că liderul rus a fost în mod evident departe de ochii publicului de la înţelegerea secretă de la Kremlin care a pus capăt insurecţiei haotice a lui Wagner.

"După toate aceste evenimente, unde s-a dus Putin?", s-a întrebat Zelenski. "Rareori iese în stradă. Îl vedem în birourile sale etc., dar nu-l vedem niciodată afară".

El a susţinut că serviciile secrete ucrainene au indicat că Moscova măsura sprijinul pentru Prigojin. "Jumătate din Rusia l-a susţinut pe Prigojin. Jumătate din Rusia l-a susţinut pe Putin", a declarat Zelenski. "Unele dintre regiunile ruseşti făceau echilibristică între timp, fără să ştie cu siguranţă pe cine să susţină".

Faptul că Zelenski are o slujbă stresantă nu este cu siguranţă pus la îndoială. Conduce un efort de război, motivând cetăţenii şi aliaţii deopotrivă şi încercând să evite tentativele aproape constante de asasinat.

"Voi fi sincer cu dumneavoastră", i-a spus el lui Burnett. "Dacă m-aş gândi în mod constant la asta, m-aş închide în mine, foarte asemănător cu Putin acum, care nu-şi părăseşte buncărul".

Ameninţările constante la adresa vieţii sale, a spus Zelenski, nu îl deranjează.

"Poţi să te închizi într-o cuşcă ca un animal şi să te înlănţuieşti acolo, gândindu-te în permanenţă că eşti pe punctul de a fi ucis. Bineînţeles, gărzile mele de corp ar trebui să se gândească cum să împiedice acest lucru, iar aceasta este sarcina lor. Eu nu mă gândesc la asta".

Vorbind în engleză, Zelenski i-a spus jurnalistei Erin Burnett la Odessa că apreciază momentele de singurătate.

"Pot fi singur cu muzică, e adevărat, sau cu o carte. Şi devreme, dis-de-dimineaţă, când nu sunt sunete, când nu e nimeni. Pot să citesc pur şi simplu. Să mă gândesc. Şi muzica mă ajută foarte mult".

Burnett l-a întrebat care este muzica lui preferată.

"Îmi place AC/DC. Şi muzica ucraineană - desigur, îmi place foarte mult muzica ucraineană, pentru că ucraineana este limba (mea) maternă. Pentru că nu înţelegi doar muzica, ci şi (cuvintele). La AC/DC, nu înţeleg toate cuvintele. Îmi place (energia) AC/DC".

"Un antrenament la şase sau şapte dimineaţa, pe ritmul AC/DC, a spus el, "îţi dă energie pentru toată ziua".

Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă a anunţat că a neutralizat 17 drone ucrainene în mai multe regiuni din vestul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 aprilie, transmite AFP. Ucraina şi-a...
Armata ucraineană anunță că a respins 59 de atacuri rusești. Unde au avut loc cele mai multe lupte VIDEO
Armata ucraineană anunță că a respins 59 de atacuri rusești. Unde au avut loc cele mai multe lupte VIDEO
Armata ucraineană a respins, sâmbătă, 27 aprilie, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka, relatează ukrinform.net. În...
#Volodimir Zelenski, #contraofensiva ucraina, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina