"De ce își șterge Adrian Cioroianu comentariile cu iz interlop?" Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prinsă în scandalul momentului

Sambata, 02 Martie 2024, ora 08:09
6610 citiri
"De ce își șterge Adrian Cioroianu comentariile cu iz interlop?" Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prinsă în scandalul momentului
Adrian Cioroianu FOTO facebook

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, Raluca Turcan, demiterea de urgenţă a lui Adrian Cioroianu din funcţia de director interimar al Bibliotecii Naţionale a României.

„Prin gestul său recent, de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Şercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice”, au argumentat acestea.

„Directorul interimar al Bibliotecii Naţionale a încălcat legislaţia privind protectia datelor personale, conform specificaţiilor din politica privind protecţia datelor cu caracter personal, şi codul de conduită etică al instituţiei pe care o conduce şi i-a ameninţat, în conversaţii publice, pe toţi cei care ar putea sesiza probleme de interes public legate de activitatea acestei instituţii, fie ei avertizori de integritate, utilizatori ai serviciilor bibliotecii sau orice alte persoane. “O face, o primeşte” reprezintă o atitudine interlopă, incompatibilă cu funcţia pe care o deţine Adrian Cioroianu. În plus, divulgarea informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, este şi o infracţiune penală”, se arată în textul scrisorii.

Potrivit semnatarilor, „libertatea de exprimare reprezintă nu doar dreptul de a exprima idei, indiferent de natura lor, ci şi posibilitatea de a accesa informaţii de interes public, fără îngrădiri. Directorul interimar al Bibliotecii Naţionale lezează prin demersurile sale publice acest drept. Cititorii trebuie să fie siguri că ceea ce solicită Bibliotecii rămâne confidenţial şi nu va fi folosit împotriva lor. Mai grav, în cazul Emiliei Şercan, afirmaţiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim. Documentele consultate, sub confidenţialitate, de un jurnalist fac parte dintre sursele jurnalistice. Iar protecţia surselor jurnalistice este parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare şi a dreptului la libertatea presei, aşa cum sunt consfinţite prin Constituţia României, prin legislaţia internă sau prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Încălcarea confidenţialităţii surselor jurnalistice de către un reprezentant al unei instituţii publice reprezintă un derapaj grav, care trebuie sancţionat pe măsură”.

ONG-urile solicită: „Ministerul ar fi trebuit să organizeze un concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcţiei de director, dar interimatul lui Adrian Cioroianu în fruntea Bibliotecii Naţionale are deja 30 de luni fără concurs. Dacă în cazul funcţionarilor publici, interimatul este de maximum şase luni calendaristice, nu e cazul ca Ministerul Culturii să aibă printre valorile sale perpetuarea interimatului la BNaR ca tradiţie naţională, ci profesionalizarea şi responsabilizarea managementului. Pentru toate motivele expuse mai sus considerăm că Adrian Cioroianu nu se mai califică pentru funcţia de director al Bibliotecii Naţionale. Solicităm Ministerului Culturii să organizeze de urgenţă un concurs pentru ocuparea acestei funcţii şi să încheie cultura interimatului în această funcţie publică”.

În sprijinul Emiliei Șercan a sărit și Mona Dîrțu, jurnalist cu o vastă experiență în presa scrisă, care a întrebat de ce își șterge Adrian Cioroianu comentariile cu iz interlop.

"Las aici, într-un jpeg pentru posteritate, cele două comentarii pe care Adrian Cioroianu le-a șters în această după amiază de pe Facebook (în care acesta face referire, pe propria pagină, la Emilia Sercan).

Cel mai bun calificativ: "O atitudine interlopă, incompatibilă cu funcția pe care o deține Adrian Cioroianu" (din comunicatul dat azi de Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet - ApTI și CeRe - Centrul de Resurse pentru participate publică).

Apropo, calificativul de mai sus e inclus într-o scrisoare deschisă prin care cele patru organizații au cerut ministrului Culturii, Raluca Turcan, demiterea lui Adrian Cioroianu - care conduce Biblioteca Națională de 30 de luni ca interimar - și organizarea unui concurs. La ora asta Adrian Cioroianu e încă în funcție și șterge azi ce-a scris ieri, poate-l iartă doamna ministru.

Plus: ministrul Turcan a mai primit azi o scrisoare deschisă - de la @PressOne, care i-a cerut oficial să-și precizeze poziția față de faptul că Adrian Cioroianu a divulgat pe Facebook subiectul la care lucra Emilia Șercan, încălcând așa:

1. Codul penal, art. 304, alin. (1): „Divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care le cunoaște datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

2. Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD), asumat printr-un document postat pe site-ul BNaR intitulat "Politica Bibliotecii Naționale a României privind protecţia datelor cu caracter personal”, în care suntem asigurați că „folosirea acestor date în alte circumstanţe decât cele legate de accesul la produsele şi serviciile oferite de bibliotecă se va face numai cu consimțământul dumneavoastră”.

3. Codul de etică și integritate al instituției, care arată că personalului BNaR „îi este strict interzis”:

▪︎„să dezvăluie informații care nu au caracter public, în alte condiții decât cele prevăzute de lege”;

▪︎ „să aibă un comportament agresiv, fizic sau verbal, față de utilizatori sau colegi” prin „întrebuințarea unor expresii jignitoare” sau […] „comportamente violente, intimidante, malițioase, insultătoare sau umilitoare”.

Întrebări:

▪︎ De ce tace Raluca Turcan? Ce nu îi este clar?

▪︎ Și de ce-și șterge Adrian Cioroianu comentariile cu iz interlop?

Toate postările sale și toate comentariile făcute, inclusiv faptul că a divulgat de 5 (cinci) ori o informație nedestinată publicității - chiar dacă după prima mențiune a fost avertizat explicit că ceea ce face e faptă penală - sunt deja salvate, făcute .pdf și puse într-un opis", a scris ea pe Facebook.

Quarterly Report - Editia 4

Controversata Sabalenka, prima jucătoare de top care vorbește despre cazul Halep. Ce-a spus bielorusa despre româncă
Controversata Sabalenka, prima jucătoare de top care vorbește despre cazul Halep. Ce-a spus bielorusa despre româncă
Bielorusa Arina Sabalenka (numărul 2 mondial), controversată în circuitul WTA din cauza lipsei sale de atitudine referitoare la războiul din Ucraina, este prima jucătoare de top care a...
Un nou scandal de dopaj zguduie sportul românesc, înainte de Jocurile Olimpice
Un nou scandal de dopaj zguduie sportul românesc, înainte de Jocurile Olimpice
Federaţia Română de Ciclism a anunţat, marţi seară, că Tribunalul Antidoping al Uniunii Internaţionale de Ciclism a pronunţat o decizie de suspendare a sportivului Vlad Dascălu....
#Adrian Cioroianu, #Emilia Sercan, #scandal, #comentarii, #interlop, #mona dirtu, #reactie, #Raluca Turcan , #stiri politice