Adrian Nastase, un erou al zilelor noastre (Opinii)

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 08:29
4499 citiri
Adrian Nastase, un erou al zilelor noastre (Opinii)
Foto: Facebook/Adrian Nastase

Baletul lui Adrian Nastase ocazionat de "istoricul" Congres al PSD a fost pilduitor din mai multe puncte de vedere, dar mai ales din perspectiva crizei de moralitate pe care o acuza societatea romaneasca de sus in jos, si invers.

Am avut ocazia sa contemplam primirea triumfala, asemeni unui erou incununat de mari si glorioase victorii, a celui prea proaspat iesit de la locul de penitenta.

L-am vazut pe acelasi plangandu-si in public si la o ora de maxima audienta destinul crud si nedrept, suferintele familiei nemangaiate, restristea mamei si soarta nefericita a copiilor ramasi orfani si vaduviti de grija ocrotitoare a tatalui.

Mai ramanea putin si intreaga tara trebuia sa se inabuse de hohote si spasme de plans, trebuia sa-si sfasie hainele, sa-si smulga parul in virtutea unei compasiuni ridicate la inaltimi, sa zicem asa, cosmice si transcendentale.

Ideea de umanism insasi trebuia sa poarte pecetea empatiei pentru eroul numit Adrian Nastase.

Hai sa fim seriosi!

Nu negam ca numitul, impreuna cu familia sa, au traversat o drama. Pentru ca nu e usor sa te prabusesti din Empireul stapanilor lumii in tenebrele recluziunii. Sa fii "coleg" cu dezmostenitii sortii. Sa fii aratat cu degetul de neprieteni.

Dar, la urma urmelor, dracul n-a fost atat de negru. Adica, puscaria a fost destul de confortabila, perioada destul de scurta, privilegiile destul de consistente, cat sa poti considera ca a fost mai degraba un stagiu intr-un fel de sanatoriu de recuperare a sanatatii fizice si mintale grav alterate de traiul prea bun de dinainte.

Sa nu cadem in greseala! A.N. n-a fost un parnaias in zeghe, tremurand de frig, hranit cu arpacas si adapat cu apa coclita, asa cum ne arata reprezentarile clasice ale vietii in asemenea stabilimente. Traim in alte vremi si Adrian Nastase e din alt aluat decat oamenii "de rand". Iar puscaria lui nu a fost puscaria de obste.

Tot basme si legende nemuritoare sunt si celelalte alegatii care s-au vanturat pe diferite scene despre Adrian Nastase. Cum ar fi ideea ilara ca personajul ar fi fost o victima a persecutiei politice. Nastase, detinut politic. Urmas al lui Maniu, de! Sau cele despre familia sa oropsita.

Chiar cele cateva secvente pe care am avut ocazia sa le vizionam in interiorul resedintelor sale somptuoase atesta faptul ca el a fost si ramane unul dintre rasfatatii sortii si, cum s-ar putea spune, beneficiul aproape ca a meritat sacrificiul unei scurte privari de libertate.

Iar zicand cele de mai sus, facem trecerea la ideea de imo- si amoralitate incluse in episoadele de mai sus. Imoralitatea fiind echivalenta cu incalcarea constienta a principiilor, iar amoralitatea cu ignorarea lor totala, adica un lucru mai grav decat primul.

Cum altfel sa cataloghezi decat amoral faptul de a nu manifesta nici macar o farama de pocainta dupa ce societatea si justitia te-au condamnat pentru fapte fara de lege.

Cum altfel decat amorale se pot numi ovatiile si aplauzele la scena deschisa de la congresul unui mare partid adresate unui detinut in exercitiu cu pedeapsa doar suspendata. Sau emisiunile omagiale de pe la unele televiziuni. Si, poate, chiar compasiunea unora de prin mase, care uita, in inconsecventa lor funciara, ce spuneau si simteau pana mai ieri.

Episodul Adrian Nastase ilustreaza exemplar o anumita criza a valorilor din societatea noastra de azi, modul in care normele sunt adesea afrontate si ignorate.

O epoca in care binele si raul, albul si negrul, moralitatea si imoralitatea devin mult prea lesne marfuri de tranzactionare si schimb.

Adrian Nastase este un erou al zilelor noastre.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Adrian Nastase Congres PSD, #Nastase pedeapsa inchisoare, #Adrian Nastase eliberat conditionat , #PSD