Severin la TV Ziare.com: Macovei e din gruparea intelectualilor frustrati (Video)

Joi, 04 Iunie 2009, ora 15:24
3741 citiri
Severin la TV Ziare.com: Macovei e din gruparea intelectualilor frustrati (Video)

Numarul 1 pe lista PSD+PC pentru Parlamentul European, Adrian Severin, a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com legate de importanta alegerilor de duminica pentru romani, de intentiile sale in calitate de reprezentant al Romaniei, dar si despre motivele pentru care ar trebui sa mergem la vot.

Iata emisiunea in format live text

Este pentru prima data cand avem alegeri europene cu adevarat. Avem aceasta posibilitate si obligatie de a participa la vot. Este inutil sa asculti numai ce spun partidele din Romania, acum se intrec intre ele marile familii politice europene.

Important este ceea ce vor putea face partidele acolo.

Programul politic este convingator in masura in care il vom coordona cu cel al partidelor din marile familii europene din care facem parte.

In Romania, la aceste alegeri europarlamentare, un singur partid a tinut un discurs puternic compatibil cu programul in care se va integra: PSD si familia socialistilor europeni.

Nu societatea e in slujba economiei, ci economia in slujba societatii

Aceasta platforma are un capitol dedicat iesirii din criza: un important program de investitii strategice, protectia locurilor de munca, reglemetarea creditului, stricta supraveghere a paradisurilor fiscale.

Avem in vedere o intreaga reorientare a politicilor europene generale, pentru a da Europei o importanta dimensiune sociala si de a pune la baza principiul: "Nu societatea e in slujba economiei, ci economia in slujba societatii".

Celelalte partide au vorbit intr-un limbaj diferit de al celor in care urmeaza sa se integreze, PNL e mult la dreapta ALDE, iar PD-L mult la stanga PPE. Vor avea de infruntat rezistenta familiilor politice.

O singura exceptie, doamna Macovei, singura persoana din PD-L care a tinut un discurs identic cu PPE: Romania nu este pregatita si nu se califica pentru integrarea in UE.

Romania are un handicap: e considerata corupta de aceea nu primeste un post de comisar european mai important

Nu tin neaparat sa fiu comisar european. Ma simt extraordinar in PE si e mai agreabil pentru o persoana ca mine sa fiu parlamentar si nu comisar.

Romania are nevoie de un portofoliu important, nu eu. Romania pleaca cu un mare handicap, de a fi considerata o tara corupta, de aceea nu i se da un portofoliu important. Avem nevoie de un comisar, nu neaparat care sa fiu eu, ci care sa lupte pentru problemele Romaniei in UE.

Garantat Vanghelie

Sunt intrebat daca domnul Vanghelie a participat la redactarea programului PSE. Nu, nu a participat. Din Romania doar eu am participat.

Credem in valorile modestiei si bunei credinte, de aceea in barca socialistilor europeni au loc toti cei care se alatura cu buna credinta.

Domnul Vanghelie poate sa nu fie calificat pentru Academia Romana, dar se califica pentru o munca inteligenta de partid.

Nu putem avea doar o Romanie a elitei.

Din PD am fost exclus, nu am plecat, pentru ca am tinut la opiniile mele. Eu am pastrat linia democrata, in timp ce PD s-a crestinat intr-o noapte, la dispozitia domnului Basescu.

Macovei si intelectualii frustrati

Doamna Macovei face parte, daca ne referim la manifestarile din tara, din gruparea intelectualilor frustrati, cu gandire fascistoida, care trebuie combatuti cu fermitate. Nu am niciun fel de ezitare sa ma lupt cu ei.

In privinta situatiei romanilor din Italia : Am reusit retragerea ordonantelor de tip fascist ale autoritatilor italiene si am reusit domolirea modului in care legislatia este aplicata in privinta imigrantilor.

Nu am reusit cat am fi vrut, pentru ca exista forte politice diferite. In PE, stanga democrata, socialista, a adoptat initiative care nu au fost sustinute de dreapta europeana. Colegii din PD-L au trebuit sa se supuna disciplinei de grup in PPE.

Nu am cotizat in niciun fel in aceasta campanie, doar cu aportul meu intelectual.

Primenirea listelor de partid

Este o aberatie sa tii o jumatate de mandat oameni in PE si apoi sa ii schimbi.

Inteleg insa de ce domnul Nicolae Vlad Popa a fost lasat in afara listei PD-L. A lucrat cu o firma care dorea sa trimita in faliment Oltchim, producand o tulburare de zeci de mii de persoane.

Domnul facea lobby firmei occidentale, incercand sa faca concurenta Oltchim. Domnul Marian Jean Marinescu ne-a explicat ca de aceasta a fost lasat pe dinafara. Lista PSD nu are astfel de cazuri, noi avem continuitate.

Cine gandeste clar, vorbeste clar. Sunt unii care vorbesc mai repede decat gandesc sau invers, ca in cazul domnului Vanghelie. In PE, avem tot timpul traducatori, dar de regula trebuie sa vorbim o limba de circulatie internationala pentru ca trebuie sa ne intelegem cu colegii nostri.

Romania nu este ghetto-ul rromilor. Am atras atentia ca problema lor nu este doar o problema a noastra, ci ei sunt o problema europeana. Trebuie sa avem o politica europeana pentru rromi, cum avem de exemplu pentru agricultura. Trebuie sa ii scoatem din saracie, care este un catalizator al infractionalitatii.

Va multumesc foarte mult si va urez inspiratie maxima la votul de duminica. Cine nu participa la vot nu sanctioneaza pe nimeni, nici pe mine, nici Guvernul, nici Parlamentul, se sanctioneaza pe sine.

Sa nu ne furam singuri caciula din cap ca s-ar putea sa facem guturai, chiar daca e european!

Despre Adrian Severin

Adrian Severin este jurist de profesie, insa s-a remarcat ca om politic, fiind pe rand membru FSN, PD si PSD si, din 2007, europarlamentar al Romaniei. El a fost vicepremier si ministru al Afacerilor Externe in perioada 1996-1997 in Guvernul Ciorbea. Intre 2000 si 2002, Severin a fost presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, ulterior intre 2002-2004 a devenit presedinte emerit.

Inca din anii '90, Adrian Severin a reprezentat Romania peste hotare. In perioada 1993-1996 a fost membru si raportor in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Apoi a devenit vicepresedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului din APCE (1995-1996), functie detinuta si in perioada 2006-2007.

Adrian Severin a avut in 2008 printre cele mai mari venituri dintre europarlamentarii romani, provenite atat din indemnizatia de membru in PE, cat mai ales din alte activitati, cea de profesor, editorialist sau consultant.

In aprilie 2009, europarlamentarul Adrian Severin a solicitat Parlamentului European sa ceara scuze oficial Romaniei pentru grava eroare a serviciului de presa european, care a publicat un comunicat in care se anunta ca PE va suspenda, temporar, fondurile europene pentru Romania si Bulgaria.

Vezi mai jos inregistrarea emisiunii

Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, negociază în secret cu alți lideri ai UE pentru schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia Comisiei Europene. Liderul de la Paris, care a criticat în...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#alegeri europarlamentare 2009, #alegeri europarlamentare, #europarlamentare 2009, #adrian severin , #alegeri europarlamentare 2009