BEC, criticat pentru limitarea accesului presei in sectiile de votare

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 19:39
556 citiri
BEC, criticat pentru limitarea accesului presei in sectiile de votare

Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent sustin ca transparenta alegerilor este pusa in pericol de reglementari excesive.

In acest sens, ONG-urile indica o decizie recenta a Biroului Electoral Central, solicitand anularea acesteia.

Asociatia Pro Democratia (APD), Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au transmis luni a solicitare Biroului Electoral Central de a reveni asupra deciziei din data de 6 noiembrie, prin care reglementeaza accesul observatorilor organizatiilor neguvernamentale, precum si al reprezentantilor institutiilor mass-media acreditate la alegerile din 30 noiembrie 2008.

Potrivit deciziei 47/D a BEC, acestia "au acces numai in spatiile special amenajate in acest sens" (art. 1) si "pot stationa numai in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare" (art. 2).

Cele trei organizatii semnatare sustin ca aceasta decizie creeaza "conditiile favorabile unor abuzuri din partea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare", care pot astfel impiedica "activitatea observatorilor interni si a mass-media".

APD, AMP si CJI subliniaza faptul ca prezenta si activitatea observatorilor ONG, cat si a reprezentantilor presei acreditati in ziua votarii se numara printre garantiile democratice ale desfasurarii corecte si transparente a unor alegeri libere.

"Limitele acestei activitati sunt suficient reglementate prin actul de acreditare. In situatiile in care activitatea observatorilor sau a jurnalistilor in sectiile de votare depaseste sau incalca limitele legii, presedintii birourilor electorale pot retrage acreditarea acestora", sustin cele trei organizatii neguvernamentale.

Insulă privată scoasă la vânzare în Scoția. Are 7 case, iar accesul se face cu elicopterul sau barca
Insulă privată scoasă la vânzare în Scoția. Are 7 case, iar accesul se face cu elicopterul sau barca
O insulă privată din Scoția este pusă la vânzare pentru cel puțin 3 milioane de dolari. Insula se află între Scoția și Irlanda de Nord, având 183 de hectare, scrie digi24.ro....
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#ONG, #BEC, #limitare, #acces, #presa, #sectie votare, #decizie, #anulare , #alegeri parlamentare 2008