Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent sustin ca transparenta alegerilor este pusa in pericol de reglementari excesive.
In acest sens, ONG-urile indica o decizie recenta a Biroului Electoral Central, solicitand anularea acesteia.
Asociatia Pro Democratia (APD), Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au transmis luni a solicitare Biroului Electoral Central de a reveni asupra deciziei din data de 6 noiembrie, prin care reglementeaza accesul observatorilor organizatiilor neguvernamentale, precum si al reprezentantilor institutiilor mass-media acreditate la alegerile din 30 noiembrie 2008.
Potrivit deciziei 47/D a BEC, acestia "au acces numai in spatiile special amenajate in acest sens" (art. 1) si "pot stationa numai in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare" (art. 2).
Cele trei organizatii semnatare sustin ca aceasta decizie creeaza "conditiile favorabile unor abuzuri din partea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare", care pot astfel impiedica "activitatea observatorilor interni si a mass-media".
APD, AMP si CJI subliniaza faptul ca prezenta si activitatea observatorilor ONG, cat si a reprezentantilor presei acreditati in ziua votarii se numara printre garantiile democratice ale desfasurarii corecte si transparente a unor alegeri libere.
"Limitele acestei activitati sunt suficient reglementate prin actul de acreditare. In situatiile in care activitatea observatorilor sau a jurnalistilor in sectiile de votare depaseste sau incalca limitele legii, presedintii birourilor electorale pot retrage acreditarea acestora", sustin cele trei organizatii neguvernamentale.