Sistemul care sugruma Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 27 August 2016, ora 08:41
6705 citiri
Sistemul care sugruma Romania

Tot mai des si mai frecvent se intampla sa auzi cum "sistemul" atinge, corupe si sufoca aproape orice. De la educatie si sanatate pana la justitie, economie, transporturi sau atragerea fondurilor euroepene, tot ce nu merge e pus in carca "sistemului".

In unele cazuri "sistemul" inseamna un intreg aparat de stat, in altele cei care il folosesc se refera in mod explicit la sistemul alcatuit, condus si supus serviciilor secrete - tuturor celor sapte ca un intreg, ori fiecaruia in parte in functie de puterea si gradul de influenta pe care il are in societate.

Cuvantul include insa un grad de abstractizare atat de ridicat incat e folosit pentru ca fiecare sa inteleaga ce vrea, ce poate. Politicienii au abuzat atat de mult de el incat azi nu se mai intelege mare lucru cand e folosit si astfel sunt constransi sa dea informatii cat mai concrete despre modul de operare al "sistemului".

Clasa politica de astazi este impartita nu neaparat in partide, asa cum ar fi normal, cat mai degraba in grupul celor care acuza tot mai direct sistemul serviciilor ca au acaparat controlul aproape total asupra institutiilor statului.

Aici nu e vorba doar de politicienii care au probleme in justitie sau de cei care au iesit din varful puterii, cum ar fi Traian Basescu, Tariceanu sau Ponta, dar si de vocile mai timide care mai pe la colturi, mai in direct incep sa se planga de sistemul serviciilor care le-a anihilat libertatea politica.

De cealalta parte, e ceata celor care stau cuminti in partide, indiferent de pozitie, si nu indraznesc nici macar sa se intrebe daca primii au sau nu dreptate. Stralucesc aici liberalii in frunte cu cei 2 vicepresedinti si o parte din partidele noi care par proiectate chiar de celebrul sistem.

Cum marile partide s-au impacat cu gandul ca dupa alegerile parlamentare din toamna, care dupa Guvernul tehnocrat ar putea fi la iarna, vor guverna impreuna intr-o formula nu mult diferita de cea din prezent, discursul celor care acuza si se tem ca sistemul va pune mana pe intreaga putere capata ceva mai multa substanta si credibilitate.

Daca lucrurile vor continua in sensul in care vor confirma scenariul de mai sus, "sistemul" ar trebui sa devina constient macar in ultimul ceas ca risca sa faca implozie odata cu tara.

In primul rand pentru ca astfel politica isi declara si isi accepta falimentul si se lasa patrunsa si apoi inlocuita tot mai mult de catre tehnocratie si "sistem". Dar si mai grav este ca pe drumul acesta sistemul insusi cu serviciile in frunte risca sa se compromita si sa fie apoi trase la raspundere in mod direct pentru supraexpunere si implicare dincolo de mandatul constitutional pe care il au.

Daca sistemul condus sau nu de servicii nu va reusi sa isi franeze lacomia de putere, imaginandu-si ca astfel eventual se mai si sacrifica pentru tara, creand o prapastie si mai mare decat a reusit clasa politica fata de cetatenii acestei tari, atunci eu cred ca viitorul Romaniei pare deja pecetluit.

Ironia e ca dupa alegerile din toamna-iarna vom sti nu ce si cum am ales la urne si ce formula politica ne va guverna, ci vom afla ce alegere a facut sistemul in privinta clasei politice - daca o va lasa sau nu libera.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#alegeri parlamentare 2016 candidati, #partide parlamentare 2016 guvern, #guvern tehnocrat politic 2016 , #alegeri parlamentare 2016