Romanii din Europa: Demisia lui Corlatean, insuficienta

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 16:46
2431 citiri
Romanii din Europa: Demisia lui Corlatean, insuficienta
Foto: Facebook/Tommy Tomescu

Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) sustine ca demisia lui Titus Corlatean de la conducerea MAE nu este suficienta, cerand ca in turul doi al alegerilor sa fie amenajate 1.000 de sectii de vot si sa se dubleze personalul si numarul stampilelor in sectiile deja existente.

In opinia FADERE, demisia lui Titus Corlatean de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) este justificata, tinand cont de proasta organizare in diaspora a primului tur al alegerilor prezidentiale, dar si de lipsa solutiilor pentru a rezolva problemele organizarii scrutinului din 16 noiembrie.

Titus Corlatean a demisionat de la MAE, scena politica fierbe: Tardiv si inutil, un copil capricios care se victimizeaza

"Totusi, consideram ca demisia domnului Corlatean este insuficienta. Noi cerem 1.000 sectii de vot, dublarea numarului personalului si a stampilelor in sectiile deja existente. Cerem inca o data domnului Victor Ponta, prim-ministru al Romaniei, formarea unui comitet de criza care sa gaseasca solutii viabile care sa garantizeze votul romanilor din diaspora", se arata intr-un comunicat de presa.

Romanii din diaspora au putut vota, in primul tur al alegerilor prezidentiale, in 294 de sectii de votare din 95 de state. MAE a trimis, pentru primul tur, 600.000 de buletine de vot. Potrivit cifrelor oficiale, in jur de trei milioane de romani traiesc in afara tarii, dar se estimeaza ca numarul lor este mai mare.

Titus Corlatean a anuntat, luni, ca l-a informat pe premierul Victor Ponta ca a decis sa-si depuna mandatul de ministru, mentionand ca MAE isi mentine pozitia ca nu exista baze legale pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate la turul al doilea.

Corlatean a spus ca in noaptea de vineri spre sambata, la ora 23.58, s-a primit la MAE, pe fax, un comunicat BEC in care se preciza ca nu exista niciun impediment legal pentru organizarea de noi sectii de votare. El a precizat ca in hotararea anterioara a BEC, act cu forta juridica, nu exista precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forta juridica.

BEC il contrazice pe Corlatean in problema sectiilor noi de vot in strainatate: Se poate!

El a mai adaugat ca MAE isi mentine pozitia ca nu exista baze legale pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate la turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Corlatean a mai spus ca nu accepta ca MAE sa fie implicat in jocul electoral al "domnilor Basescu si Iohannis".

Ulterior, premierul Victor Ponta a anuntat ca i-a transmis presedintelui Traian Basescu nominalizarea lui Teodor Melescanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe.

Saptamana trecuta, in Bucuresti si in mai multe orase din tara si din strainatate au avut manifestatii de protest fata de modul in care a fost organizat votul in diaspora la primul tur al prezidentialelor, manifestatiile avand si un caracter antiguvernamental.

Romanii din strainatate au iesit, la primul tur al alegerilor prezidentiale, din 2 noiembrie, in numar record la vot, insa in mai multe capitale europene cozile au fost uriase, iar oamenii au protestat fata de inchiderea portilor in fata celor care nu au mai putut vota.

La inchiderea urnelor, sute de romani care voiau sa isi exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen si Viena nu au mai putut face acest lucru intrucat sectiile de votare s-au inchis.

Nemultumiti ca au stat ore in sir la coada si ca procesul electoral s-a desfasurat cu greutate, oamenii au protestat vehement, iar la Paris au intrat cu forta in sediul Ambasadei in speranta ca vor fi lasati sa voteze daca sunt in incinta institutiei.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#FADERE suplimentare sectii votare, #FADERE suplimentare sectii strainatate, #FADERE sectii multe strainatate , #Alegeri Prezidentiale 2014