Extremistii castiga teren in UE: Cand se schimba valorile e o problema serioasa, dupa vine razboiul - Interviu

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 09:23
9672 citiri
Extremistii castiga teren in UE: Cand se schimba valorile e o problema serioasa, dupa vine razboiul - Interviu
Foto: Arhiva

Succesul fara precedent al partidelor extremiste in Parlamentul European are o explicatie simpla, sustine sociologul Alfred Bulai, care vede reusita ca pe o puternica reactie a cetatenilor europeni la modul in care se face politica in UE, o politica a somajului si a saraciei.

La Bruxelles au ajuns noua partide de extrema dreapta in urma alegerilor de zilele trecute. Printre ele, un grup neo-nazist din Germania, Frontul National anti-imigranti din Franta si o formatiune anti-UE din Finlanda.

Toate promit sa lupte impotriva imigrantilor, iar acum cel mai eurosceptic si extremist grup din istoria UE o poate face la nivel legislativ, dupa ce a ocupat circa o treime din Parlamentul European.

Huffington Post: 9 partide de extrema dreapta inspaimantatoare intra in PE

Alfred Bulai, conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre cum au ajuns extremistii din Europa la putere si de ce un razboi nu este exclus in acest context.

Noua partide de extrema dreapta vor legifera in Parlamentul European, un rezultat nemaiintalnit pana acum in istoria UE. Ce semnal transmite acest fenomen?

Ca Europa e obosita si ca modul de a face politica a avut suficiente probleme, care sa determine o parte din cetatenii europeni sa prefere partide mai degraba anti-europene, partide care au monopolizat reactiile negative ale populatiei la un anumit gen de politica europeana. Acesta este un indicator al faptului ca Europa este intr-o criza profunda, criza economica este cu totul secundara, aceasta criza este politica, morala.

Euroscepticii si extremistii au ajuns la Bruxelles. Ce se va intampla acum

E nevoie de o alta clasa politica. Nu numai noi am obosit si nu numai noi avem nevoie de o alta clasa politica, ci si o parte semnificativa a europenilor. Asta este! Cand si cand, in istorie mai exista asemenea perioade, in care populatia da vot de blam unui gen de a face politica. Deci sanctiunea este politica, nu economica, nu altfel.

Atat de tare i-au suparat imigrantii, multi dintre ei romani, pe europeni, incat ii resping pe cei care nu iau masuri impotriva lor?

Da, evident. Europa si-a dublat practic dimensiunile in acesti ani, ceea ce este imens. De la cresterea gradata pe care au avut-o in aproape 50 de ani, a trecut rapid, datorita ambitiilor unor politicieni, la o crestere care a integrat tari, sigur, unele mai mici, care poate nu aduceau mari probleme, dar si tari destul de mari care sunt sau erau departe de modul de functionare, macar asa, global, al statelor membre ale Uniunii Europene. De aici probleme insurmontabile, din punctul meu de vedere, pe termen scurt.

Cutremur la europarlamentarele din Franta: Victorie zdrobitoare a extremei drepte

Nu-i vorba numai de imigranti, sigur ca acesta este un aspect important, care a fost intarit de criza, adica forta de munca mult mai ieftina, dar asa au vrut oamenii de afaceri si capitalistii din Europa, au vrut mana de lucru mai ieftina.

Sigur, la baza exista acest gen de factor care a dinamizat aceste miscari, dar, repet, oamenii sunt nemultumiti, in general, de foarte multe lucruri si de modul in care functioneaza politica europeana, care este influentata mult mai mult decat si-ar dori ei.

Ei au mers pe principiul ca "noi vom influenta estul si ei vor face ca noi". Numai o persoana naiva poate sa creada o asemenea prostie. Nu, intre doua, hai sa zicem, grupuri culturale diferite sau societati diferite cultural, influentele sunt reciproce.

Cel mai simplu exemplu este cel in care, uitati, acum liberalii de la noi ii invata si pe aia un pic de politica damboviteana, le arata ce inseamana traseismul politic si la nivelul Uniunii Europene, la care baietii au pus botul si au zis "Da, sigur, dragut, misto, luam niste parlamentari".

Liberalii, primiti cu bratele deschise in PPE - Daul: Demaram rapid toate procedurile

Iata un exemplu care nu e cu totul exceptional, ca au mai fost migratii, dar in niciun caz in stilul romanesc de la noi. Chestiunile acestea nu sunt numai romanesti, tot estul exporta si asemenea modele culturale si, de aici, sigur, apar reactii. Este clar ca e o lume care digera foarte greu aceste schimbari dramatice din ultima vreme. De fapt, in Europa e tot mai greu.

Sa luam ca exemplu partidul ultranationalist Zorii Aurii din Grecia, care a intrat pentru prima data in Parlamentul European. Purtatorul sau de cuvant are un tatuaj cu svastica si multi membri se afla in inchisoare pentru ca au facut parte dintr-o organizatie infractionala. Ei reprezinta "puterea" pe care o vor grecii la Bruxelles?

Grecia a trecut printr-un soc foarte puternic. In asemenea momente dramatice infloresc intotdeauna partide extremiste, pentru ca lumea zice "daca voi nu ati reusit sa rezolvati nicio problema, voi, partidele, hai sa zicem, de zi cu zi, ia sa vina altii si sa faca ordine".

Unde se poate ajunge? Pai istoria a ajuns la conflicte dramatice de-a lungul timpului, se poate ajunge oriunde fara probleme, mai ales ca aceasta cardasie pe care au facut-o socialistii cu popularii, pe care au stabilit-o cu mult timp inainte sa se alieze si sa ii lase pe astia pe afara, pe termen scurt protejeaza Parlamentul, Comisia Europeana, ma rog, structurile europene sunt protejate de aceste influente.

Dar pe termen mediu si lung avem o problema, pentru ca, daca cele doua mari partide sunt impreuna, inseamna ca nu mai e opozitie de-adevaratelea si, dupa cinci ani de zile, acesti oameni care au fost lasati pe afara s-ar putea sa creasca, nu sa scada in opozitie. Sigur, nu functioneaza ca la nivel national, dar pe termen mediu si lung nu este cea mai buna solutie. Politicienii, in general, oriunde reusesc sa faca multe prostii.

Ce spuneti despre partidul neo-nazist din Germania, care si-a facut campanie cu promisiunea ca va opri imigratia, fiind numit rasist si antisemit?

Este un succes care era scontat. Se stia de la inceputul acestui an ca partidele extremiste au o cota foarte mare si e greu sa nu ai o pondere mare, circa o treime se estima si in iarna in Parlamentul European, si, ca dovada, popularii si socialistii s-au intalnit si au zis "Hai, ba, baieti, hai sa punem de-o alianta ca sa scapam de astia", o alianta care pare morala, dar, repet, nu asta e solutia. Asta e o solutie doar pentru ei, ca sa nu piarda puterea, nu e o solutie politica la o asemenea situatie in Europa.

Rezultate europarlamentare Victorie istorica in Germania - Neo-nazistii NPD intra in PE

Nationalisti au fost intotdeauna in Germania, dar de ce au ajuns la putere? Pe fondul nemultimirii. Credeti ca germanul nu incepe sa se plictiseasca de tanti Merkel? Exista un termen de valabilitate la politicieni, e cam de zece ani, dupa care incepi sa te plictisesti, apar alte generatii.

Deja dupa zece ani incepe o erodare serioasa la orice politician de pe planeta asta. Exista reactii naturale, firesti si mai ales pe ideea ca multi germani considera ca Germania contribuie prea mult sa fie tot motorasul Europei, e o problema.

Ce fel de scenariu ar naste astfel de atitudini si in Romania?

Ganditi-va doar ca prietena noastra Basarabia ar intra in Romania si ar trebui sa pierdeti 15% la salariu, cineva poate sa promoveze ideea ca pierdeti chiar 30% din salariu pentru a obtine Moldova. Ei, la un moment dat incepe sa va plictiseasca chestia asta, s-ar putea sa va nemultumeasca. Ca daca nu puteti sa va platiti rata si va pierdeti casa chiar va doare undeva de Basarabia.

Basescu, despre unirea cu R.Moldova: Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a fi impreuna

Sa ne gandim si in acesti termeni. Ganditi-va ca sunteti jurnalista, iar in zece ani s-ar putea sa apara un val mare de imigranti, oameni care sa vina in Romania din Orient, normal, n-o sa vina din Germania, si ganditi-va ca o sa fie cinci jurnalisti care au invatat limba romana, care, culmea, ar putea sa stie gramatica mai bine decat dvs., pentru ca sunt din aia disperati care traiesc cu zece dolari pe luna in acest moment si accepta sa munceasca de doua ori cat dvs. pe un salariu mai mic decat al dvs.

Ce credeti ca il va tenta pe patron sa faca? Bun, nu e cel mai bun domeniu jurnalismul, e foarte greu sa va ia painea dvs., desi n-as baga mana-n foc, ca stiu o armata de chinezi care invata limba romana la perfectie, dar sa luam in calcul multe alte meserii, de exemplu in constructii, unde nu trebuie sa stii limba foarte bine.

Daca ati avea o firma, de ce sa-i dati lui Tantica 12 milioane, vanzatoare la magazin, care mai intarzie, lipseste, a mai furat si din marfa. De ce sa nu luati un vietnamez care sta 12 ore pe acolo si e super corect.

Presa europeana, in stare de "soc" dupa "cutremurul" de la europarlamentare

Sa fim seriosi! Nu e o problama cu imigrantii, capitalul de afara are nevoie de imigranti ca sunt mult mai convenabili, de-aia s-a extins Uniunea Europeana, pentru resursele naturale, pentru investitii si pentru forta de munca, nu ca le era drag de noi.

Problema este ca, evident, sunt unii nemultumiti care s-au obisnuit cu ajutoare sociale. Ganditi-va ca ajutoarele sociale au fost gandite in Europa occidentala pentru ei si erau foarte mari. In momentul in care au inceput sa vina astia din est sa le ia, oamenii nu au mai facut fata si au inceput sa le reduca.

De exemplu, iei sute de euro pentru ca ai un copil in Spania. In Romania iei 10 lei, 15 lei, ma rog, cat e alocatia aceea, deci e o gluma.

Chiar daca au scazut cu 100 de euro alocatia, va bucurati daca sunteti emigrant, dar spaniolul, care avea copii, traia bine si putea sa stea jumatate de an somer, are o problema.

Si spaniolul reactioneaza votand cu extremistii? N-ar exista o alta cale?

Toate astea evident ca intra in ecuatie si sigur ca sunt doua reactii pe care le au oamenii: aia publica in care iesi in strada, arunci cu bombe si asa mai departe, care nu se poate produce asa usor, si reactia a doua, care este simpla - iesirea la vot si dat vot de blam. Nu inseamna ca oamenii sunt fani ai acestor partide, e o reactie, pur si simplu, la un gen de politica.

Membrul Jobbik acuzat ca a spionat pentru rusi ajunge in Parlamentul European

Romania Mare, in 2000, a crescut la 25% tocmai pentru ca era un partid cu un mesaj radical si lumea se saturase de experienta sa pesedista, si a conventiei, care dezamagise crunt si atunci au zis "Asta ne trebuie, unul care sa vina sa spuna ca ii baga pe toti in puscarie, sa scapam dracu' de astia".

E o reactie fireasca, 25% a castigat in Parlament Romania Mare in 2000, atentie, un sfert din Parlament. Si nu acum, ca Romania Mare acum e bleaga, nu, Romania Mare aia radicala, dura, cu accente chiar usor extremiste.

Ar fi inregistrat un scor mai mare la alegerile de duminica daca pastra acest mesaj?

Sigur ca da. Pai din moment ce Vadim Tudor a ajuns sa ne spuna ca el nu reprezinta Romania, va dati seama ce debilitate, ca nu reprezinta Romania, reprezinta Europa.

Ar avea sustinere in Romania un partid extremist?

O, sigur, dar problema este alta, ca noi nu suntem conectati la Europa asa mult si tocmai de aceea nu avem parte de extremisti. Nu e un semn ca suntem inteligenti, e un semn ca suntem defazati istoric si cultural fata de ce se intampla in Europa. N-avem nicio treaba cu Europa.

Atitudinea anti-imigranti de acum poate lua locul, treptat, gandirii antisemite din trecut?

Iesirea din criza, de regula, este posibil sa fie produsa si prin razboi, e o realitate asta. Dar atitudinea evreiasca e de cand lumea, era de bonton in Europa sa fii antisemit.

In momentul in care sunt crize profunde sigur ca razboiul, nu neaparat in forma celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca razboiul a evoluat si el, dar da, razboiul este o solutie. Nu vedeti razboaie? In Afganistan, in Irak, a fost ce se sugereaza, mentinerea pacii? Ucraina e o zona iarasi conflictuala, sunt razboaie, dar sigur ca sunt de alt fel, dar ele inseamna aparat militar, statul poate da comenzi, e o dimensiune reala a existentei noastre.

Lucrurile grave sunt atunci cand se schimba modelul cultural, in care s-ar putea sa ni se explice, poate, ca pacea nu e neaparat un lucru bun, pacea e un lucru bun doar din epoca moderna si in special dupa secolul XIX, in rest, razboiul era prima activitate si cea mai importanta in istoria oricarei societati.

Ce spune seful Comisiei Europene de ascensiunea extremistilor

S-ar putea sa intelegem ca si democratia e doar asa, de forma, nu putem sa o luam chiar in serios si, oricum, evolutiile din toate tarile occidentale si din America n-au mers deloc in directia democratiei, macar in ultimii 20 de ani, din diferite motive, ba ca suntem teroristi si trebuie sa ne controleze la pielea goala, ca simplu cetatean sa te amprenteze. In anii '70, nici dracu' nu se putea gandi ca pot sa-ti urmareasca telefoanele cand au chef.

A existat un presedinte care urmarea telefoanele, in afacerea Watergate, ceea ce acum probabil ca pare o gluma, ati vazut ca au urmarit telefonul lui Merkel, urmaresc telefoanele americanilor si replica a fost, nu ca la Watergate, a fost "Asta e obiectul nostru de munca, ce? Sunteti nebuni?". Da, s-a schimbat lumea. Cand se schimba valorile e o problema serioasa, pentru ca acestea sunt schimbarile dramatice, razboiul vine dupa ce se instaleaza o criza valorica.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#partide extremiste UE, #partide extremiste Parlament Europeana, #partid nazist Parlament European, #rezultate europarlamentare UE , #rezultate alegeri europarlamentare 2014
Comentarii