Astenia de primăvară. Ce alimente ne redau tonusul la ieșirea din sezonul rece

Vineri, 15 Martie 2024, ora 17:55
1819 citiri
Astenia de primăvară. Ce alimente ne redau tonusul la ieșirea din sezonul rece
alimente primavara astenie FOTO: freepik.com

Schimbările de temperatura și cantitatea de lumină solară din timpul primăverii pot provoca, în unele cazuri, astenie, iar ea poate fi combătută de cele mai multe ori printr-o alimentație corectă.

Astenia de primăvară se manifestă prin stări de oboseală, lipsa apetitului, diminuarea puterii de concentrare și iritabilitate. În ciuda faptului că nu se cunoaște încă modul în care aceasta ia naștere, se știe sigur că alimentația joacă un rol important în prevenirea asteniei.

Ce să mănânci pentru a alunga astenia de primăvară

Primăvara avem nevoie în principal de alimente care ne dau energie și care ne furnizează vitaminele și mineralele necesare pentru a consolida sistemul imunitar și a putea înfrunta alergiile de sezon. Hidratarea menține căile respiratorii curate și proteinele ne ajută să ne protejăm tonusul muscular.

Recomandările alimentare se bazează pe ce plante apar în mod natural în această perioadă a anului.

Verdețuri și legume: dovlecel, dovleac, ceapă, fasole, salată, nap, castravete, praz, ridiche și morcovi;

Fructe: avocado, caise, cireșe, lămâi, piersici, portocale, nectarine și banane.

Dieta pentru un tonus ridicat

Pentru a te simți energic/a toată ziua este suficient să consumi două grupe esențiale de alimente: fructe, care ne dau energie aproape imediat, și cereale integrale. Pe parcursul zilei este recomandat consumul a cinci porții de fructe proaspete sau combinate cu cereale.

Micul dejun

La micul dejun, cafeaua sau ceaiul, nu sunt recomandate, contrar a ceea ce știai până acum. Corpul și mintea noastră au nevoie de energie, nu de substanțe excitante, care să ne trezească brusc în simțiri. Cei mai buni „furnizori” de energie sunt carbohidrații și fructele. În plus, cafeina sporește senzația de iritabilitate și este recomandat să o înlocuim cu infuzii de plante relaxante, precum teiul sau pasiflora, care să ne ajute să ne stabilizăm starea de spirit.

Prânz

La prânz cel mai important este să aprovizionam organismul cu multă fibră din verdețuri și pâine integrală pentru a-l ajuta să se mențină curat.

Cina

Ultima masă a zilei ar fi bine să fie o combinație de fructe și legume. Este de preferat să cinăm cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare, pentru a permite corpului să digere mâncarea înainte de somn.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#astenie, #astenie primavara, #alimente, #redare energie , #dieta