Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale

Joi, 06 Mai 2010, ora 23:55
25489 citiri
Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca masurile ce vor fi luate nu au legatura cu cresterea taxelor, ci in schimb cu micsorarea pensiilor si a salariilor bugetarilor.

Astfel, fondul de salarii in sectorul bugetar va scadea cu 25% de la 1 iunie 2010, inclusiv salariul minim pe economie aplicat in sectorul de stat (de la 705 lei la 600 lei), pe cand pensiile vor fi diminuate cu 15%. Tot cu 15% va scadea si ajutorul de somaj, iar toate cele 16 programe de asistenta sociala care functioneaza in prezent vor fi reanalizate.

Basescu anunta scaderea salariilor si pensiilor - ce spun Opozitia si sindicatele

Seful statului a incercat sa dea si o tenta pozitiva acestor masuri drastice. Astfel, au existat doua scenarii, unul prevedea majorarea taxelor si impozitelor - scenariu care presupunea ca Guvernul Boc nu mai prezinta incredere - si scenariul doi, cel prezent, cu toate scaderile de pensii si salarii, dar care presupune ca FMI si UE au incredere in Cabinetul actual ca poate face reforme.

"De la bun inceput, atat echipa de evaluare condusa de FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, cat si Guvernul au avut in atentie doua variante. Una din variante era varianta neincrederii, si asta insemna cresterea TVA de la 19% la 24%, a cotei unice de la 16 la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20% pentru a ne putea incadra intr-un deficit bugetar de 6-7, 6-8% din PIB.

Aurel Cornea: Daca salariile si pensiile scad, oamenii vor muri de foame

A doua varianta era varianta increderii, varianta in care Guvernul sa-si continue programele de restructurare masiva a cheltuielilor. Pe varianta a doua, varianta increderii in capacitatea Guvernului, a Parlamentului si a institutiilor statului roman de a continua procesele de reforma se va merge in continuare si memorandumul ce se va semna la sfarsitul negocierilor cu Fondul va fi expresia variantei de incredere in capacitatea Guvernului roman de a continua reformele", a explicat Basescu mecanismul care a stat la baza luarii deciziei de a diminua salariile, pensiile si ajutoarele de stat.

Anecdota lui Basescu si cum saracii ar fi fost saraci oricum

Basescu si-a permis si o mica anecdota in incercarea de a arata necesitatea diminuarii aparatului bugetar. Astfel, el a comparat aparatul bugetar cu un om foarte gras ce sta in spinarea economiei, un omulet firav, rahitic.

"Nu este o reteta usoara, dar este necesara. Pentru ca economia reala a reactionat corect la criza, cel care nu a reactionat corect la criza este statul.

E o imagine care imi vine in minte acum. Aparatul bugetar arata asa, ca un om foarte gras, care s-a catarat in spatele unuia foarte slab si subtirel - si asta e economia".

Dupa aceasta glumita a venit potopul: "In ceea ce priveste principalele axe in care Guvernul si Fondul vor discuta in continuare... este vorba de reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25%, iar pana la sfarsitul anului sefii de institutii au obligatia sa isi faca selectia, sa ii aleaga pe cei mai buni si nu clientela politica, asa ca pana in 2011 salariile sa poata reveni la cele pe care le au acum. Aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie.

Sindicatele se pregatesc de greva si ameninta cu mari mitinguri

De asemenea, in ceea ce priveste pensiile, Guvernul isi va mentine transferul de 1,7 miliarde de euro la fondul de pensii. Dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual, ar mai trebui inca circa 500 de milioane de euro care nu exista. Acesti bani nu exista! Ca atare este previzibila o reducere a pensiilor cu 15%", a anuntat Basescu.

Seful statului i-a linistit si pe pensionarii care poate s-ar fi gandit ca ar fi fost mai castigati in primul scenariu - tot saraci ar fi ramas.

Guvernul Boc nu va fi remaniat - afirma Basescu

"Orice calcul ne arata ca, cel putin in zona pensiilor mici, toata pensia se duce pe cosul zilnic si pe cheltuieli curente: gaze, lumina, telefon... O crestere a TVA-ului i-ar fi afectat cel putin la fel de mult ca si reducerea pensiilor. Dar esenta, dincolo de aceste lucruri, a fost legata de grija de a nu pune in sarcina celor 22 de milioane de romani si mai ales in sarcina sectorului privat excesul de cheltuieli pe care il are aparatul de stat".

Acest program era inevitabil. Am incredere ca vom reusi

Basescu le-a amintit tuturor ca era inevitabil sa se ia aceste masuri in perioada de criza si si-a exprimat speranta ca va exista solidaritatea necesara pentru a reusi sa se iasa din aceasta perioada.

"Nu in ultimul rand as vrea sa mentionez ca acest program era inevitabil. Programul de reducere a cheltuielilor bugetului de stat presupune si resursele alocate cheltuielilor sociale. Salariile personalului bugetar reprezinta 9,4% din PIB, adica 28% din bugetul de stat. Cheltuielile sociale, unde intra si pensiile, reprezinta 12% din PIB, adica peste 35%, ca sa nu rotunjesc la 36% din bugetul de stat. Adica 62% din buget.

Vasile Marica cere demisia lui Basescu si caderea Guvernului Boc

Si atunci ne intrebam cum mai putem aloca bani suficienti pentru scoli, pentru spitale, pentru armata... Constatam ca venitul mediu in bugetul de stat e 31% din PIB, iar cheltuielile bugetare de stat sunt aproape 40%, de undeva trebuie sa completam aceasta diferenta. (...) Am incredere ca vom reusi. Eu imi asum liniile acestui program, voi fi un partener al Guvernului".

Ilustrii functionari sa-si gaseasca de munca la IMM-uri

Basescu le-a recomandat "ilustrilor functionari" carora le vor scadea salariile sa-si caute slujbe mai bine platite la IMM-uri.

Potrivit presedintelui, masurile de reducere a fondului de salariii din administratia publica centrala si locala vor avea "un efect foarte bun" in sistemul privat, deoarece il vor elibera de "obligatiile pe care le are de a produce bani pentru a sustine asemenea aparate bugetare".

Basescu si-a exprimat speranta ca o parte din banii care vor fi economisiti prin masurile de scadere a salariilor bugetarilor sa mearga la investitii si la IMM-uri. In context, el le-a recomandat celor de la stat sa-si caute slujbe mai bune in domeniul privat.

"Sigur, daca vom reusi sa antrenam investitiile in IMM-uri poate si pentru cativa kilometri de autostrada spre satisfactia lui Berceanu, poate ca ilustrii salariati din sectorul public, constatand ca li s-au redus salariile cu 25%, se vor indrepta catre acele IMM-uri unde ar putea sa aiba salarii mai mari", a aratat seful statului.

O saptamana de negocieri cu FMI

Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegatia FMI in Romania condusa de Jeffery Franks.

Anterior intalnirii cu FMI, Basescu a avut o intrevedere de taina cu premierul Emil Boc si ministrii Adriean Videanu si Gabriel Oprea, discutiile purtandu-se pe marginea negocierilor cu Fondul Monetar International.

La intalnire au participat si presedintele UDMR, Marko Bela, si liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, a confirmat seful statului.

Ponta: Traian Basescu condamna la moarte categorii sociale

Discutiile au avut loc in contextul in care surse guvernamentale au anuntat marti ca Fondul Monetar International s-a aratat inflexibil in discutiile cu Executivul si a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA-ului la 25%.

Acelelasi surse au declarat, joi, ca FMI accepta majorarea tintei de deficit bugetar la 6,3-6,4% din produsul intern brut pentru realizarea de investitii, asa cum a solicitata Guvernul Boc, insa nu fara ajustarea cheltuielilor si veniturilor cu 1,5 - 2 miliarde euro pentru a se incadra in noua tinta.

Crin Antonescu: Basescu s-a batut ca Guvernul sa nu fie deranjat

Se spunea ca majorarea taxelor a fost impusa pentru ca Fondul nu mai are incredere in Guvernul Boc ca poate sa aplice reformele necesare diminuarii cheltuielilor bugetare.

Quarterly Report - Editia 4

Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
Dezbaterea electorală dintre candidați, atât la alegerile locale, cât și la cele prezidențiale, pare să fi dispărut în ultimii ani. În 2019 nu a existat o dezbatere între Viorica...
#Traian Basescu FMI TVA, #Traian Basescu FMI cota, #Basescu FMI majorari taxe , #presedinte