Presa de azi: Parada solutiilor politicianiste

Miercuri, 02 Iulie 2008, ora 07:10
1690 citiri
Presa de azi: Parada solutiilor politicianiste

Basescu atentioneaza guvernul sa o lase mai moale cu pomenile electorale, aflam miercuri din Evenimentul Zilei. Invitati marti la Palatul Cotroceni, la consultari pe tema cresterii preturilor la alimente si combustibil, reprezentantii partidelor parlamentare au facut parada de programe de guvernare, desi, in multe cazuri, potentialii viitori premieri au fost absenti.

Dintre liderii de partide pe care presedintele Traian Basescu i-a chemat la discutii au venit doar Emil Boc (PDL), cu cravata portocalie, Marko Bela (UDMR) si Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Atat premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu, cat si social-democratul Mircea Geoana si-au trimis doar delegatii.

Basescu l-a mentionat insa pe Tariceanu chiar si in lipsa, atentionandu-i pe ministri asupra tentatiei pomenilor electorale inainte de alegerile parlamentare. "Noi nu am luat astfel de masuri. De la parlament ne vin", s-a scuzat ministrul muncii, Paul Pacuraru.

Cu premierul absent, solutiile partidelor pentru atenuarea impactului cresterii preturilor vor fi discutate de Basescu la o intalnire cu guvernul, ministrul finantelor, Varujan Vosganian, sugerandu-i sefului statului sa vina el la Palatul Victoria, la o sedinta a executivului.

Lipsa lui Tariceanu a fost ironizata si de Corneliu Vadim Tudor. "Am regretat absenta unor lideri de partide. Probabil ca nunta la Monte Carlo tine trei zile, acum cand ar trebui sa fie un regim de austeritate de sus pana jos", a comentat el la final prezenta premierului la casatoria recenta a consultantului sau, Dan Andronic.

Cresterea preturilor reactiveaza demagogia, titreaza Romania libera. Presedintele Basescu a convocat marti partidele parlamentare pentru a le informa despre concluziile ultimului Consiliu European cu privire la cresterea preturilor la alimente si combustibili.

Invitatia prezidentiala a fost refuzata de presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, al PSD, Mircea Geoana, si al PC, Daniela Popa. Primii doi au motivat absenta prin faptul ca nu sunt in tara, in timp ce liderul PC a afirmat ca discutiile sunt economice, si nu politice.

Partidele s-au intrecut in a propune masuri de contracarare a efectelor cresterii preturilor. PD-L a sustinut acordarea de ajutoare pentru energia termica si de compensatii persoanelor cu venituri mici, PSD a pledat pentru un TVA diferentiat la alimentele de baza, in timp ce PRM a cerut mazilirea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

PC a venit cu tema facuta de la partid, avand ca proiect crearea unui fond de solidaritate pentru pensionari si neimpozitarea profitului reinvestit.

Evolutiile preturilor la alimente si energie inregistrate la nivel european afecteaza in mod deosebit populatia statelor mai putin dezvoltate din cadrul UE, Romania numarandu-se printre acestea, a afirmat presedintele Basescu in debutul consultarilor.

Circ fara paine in prima zi de foc a scumpirilor, este titlul din Gardianul. La consultarile de la Cotroceni, politicienii s-au intrecut in idei populiste. Astfel, social-democratii propun, impreuna cu PC, un Pact National pentru Energie si Hrana.

Liderul PD-L Emil Boc propune majorarea venitului minim garantat. Reprezentantii PNL au precizat ca principala forma de protectie sociala ramane munca. UDMR crede ca se impune adoptarea unor strategii in domeniul energetic, in timp ce PRM cere schimbarea "imediata" a actualului Guvern, dar si inlocuirea guvernatorului BNR.

In fine, Traian Basescu a solicitat guvernului sa discute cu partidele politice un set de masuri care sa fie adresate populatiei sarace. In opinia producatorilor de alimente, solutiile de scadere a preturilor sunt reducerea fiscalitatii, impozitatea adaosului comercial si reglementarea subventiilor pentru agricultura.

Agricultorii ii considera direct responsabili pentru preturile uriase la alimente pe retaileri si pe procesatori. Dezechilibrul creat intre agricultori si treptele superioare din lantul de comert nu mai poate fi ajustat decat de niste organizatii interprofesionale puternice, cred ei.

Aceasta intrucat agricultorii vad in Consiliul Concurentei, institutia de reglementare a pietei, o unealta satanica, ce ameninta cu puscaria pe cei care vor sa schimbe ceva in actualul sistem. Si analistii economici sunt extrem de sceptici cu privire la capacitatea politicienilor de a gasi solutii eficiente de reducere a preturilor.

Parada solutiilor politicianiste, scrie si Adevarul. Formatiunile politice s-au intrecut, la consultarile de ieri cu seful statului, in a insira propuneri care nu au legatura cu economia reala.

Patru ore a durat intrevederea presedintelui Traian Basescu cu delegatiile partidelor parlamentare pe tema majorarii preturilor.

Seful statului, alaturi de consilierii sai, Sebastian Lazaroiu, Bujor Bogdan Teodoriu si Valeriu Turcan, s-a intalnit cu toti reprezentantii partidelor o data.

Au lipsit presedintii PSD, PNL si PC, Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana si Daniela Popa. Unii participanti spun ca a fost o discutie normala si nu au sa-i faca niciun repros lui Basescu.

Seful statului nu s-a putut abtine, insa, in privinta minstrului Finantelor, Varujan Vosganian, unul din favoritii replicilor sale. De data aceasta, Traian Basescu a remarcat ca ministrul este "un poet extraordinar".

Presedintele a cerut celor prezenti solutii concrete la efectele scumpirii energiei si a cerut tuturor partidelor solidaritate politica pentru sustinerea bugetului, astfel incat acesta sa nu sara in aer pentru pomenile electorale.

Desi i s-a sugerat sa mearga la guvern, Basescu a spus ca are mereu un schimb de informatii cu Executivul pe tema preturilor.

Presiune asupra Guvernului, titreaza Jurnalul National. Presedintele Basescu a vrut marti sa afle ce masuri propun partidele pentru combaterea cresterii preturilor la energie si alimente, preocuparea sa fiind programata chiar in ziua in care o parte din aceste majorari a intrat in vigoare.

Runda de consultari de marti de la Cotroceni, care a durat aproape patru ore, este premergatoare unei intilniri pe care presedintele a anuntat ca vrea sa o aiba cu Guvernul, intrucat acesta, preciza Emil Boc, este cel care trebuie sa vina cu un set de masuri pentru protejarea populatiei in fata cresterilor de preturi.

La intilnirea de marti insa, premierul Tariceanu a lipsit, absenta considerata de Corneliu Vadim Tudor drept "o rusine". Pentru ca si Mircea Geoana a fost reprezentat de colegi, vicepresedintele PSD Ilie Sirbu a tinut sa precizeze ca seful sau se afla la Atena, la o reuniune a Internationalei Socialiste.

Discutia de la Cotroceni a fost axata pe energie si agricultura, partidele propunand masuri imediate sau strategii pe termen mai lung pentru care in unele cazuri exista deja legi blocate prin Parlament.

PSD si PC propun un pact national pentru energie si hrana, a anuntat conservatoarea Silvia Ciornei, completata de Ilie Sirbu. De asemenea, potrivit lui Sirbu, salariul minim trebuie sa creasca la 600 de lei pina la sfirsitul anului. Punct in care este sustinut si de PD-L, numai ca varianta lui Emil Boc este de 575 lei.

Democrat-liberalii sustin si cresterea venitului minim garantat si a punctului de pensie la 45%. UDMR spune ca o problema majora a fermierilor o constituie faptul ca terenurile sunt impartite in foarte multe parcele, iar guvernul ar trebui sa finanteze comasarea acestor terenuri.

Propunerile lui Vadim Tudor in schimb au vizat schimbarea guvernului cu unul de uniune nationala, in care este dispus sa "se sacrifice si sa preia functia de ministru de Interne", schimbarea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si anularea privatizarilor Petrom si BCR, dar si a cotei unice.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu, #consultari, #partide, #solutii, #scumpiri , #stiri Traian Basescu