Anunțul Guvernului după ce românii au reclamat că nu au putut folosi cardurile de energie pentru plata facturilor restante: ”Nu ne-am așteptat la astfel de situații”

Miercuri, 26 Aprilie 2023, ora 16:42
31753 citiri
Anunțul Guvernului după ce românii au reclamat că nu au putut folosi cardurile de energie pentru plata facturilor restante: ”Nu ne-am așteptat la astfel de situații”
Card pentru energie FOTO Facebook / MIPE

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul va modifica legea privind voucherele de energie, după ce mai mulți români au reclamat faptul că nu le-au putut folosi pentru plata facturilor.

Mai exact, este vorba despre facturile emise cu întârziere de Hidroelectrica. Poșta Română a refuzat plata cu ajutorul vocuherelor de la stat, motivând că, deși factura este emisă acum, consumul este din vara sau toamna anului trecut.

”Emiterea facturilor de către Hidroelectrica cu întârziere pentru perioadele de consum aferente anului trecut ne-a pus și pe noi în situația în care, pentru decontarea acestor facturi cu cardul de energie, să întâmpinăm dificultăți. Dar pentru a veni în sprijinul beneficiarilor cardului, modificarea ordonanței care reglementează întreg mecanismul cardului ar putea fi aprobată în guvern poate chiar săptămâna viitoare, pentru ca datoriile de anul trecut, începând cu februarie 2022, când este eligibil acest tip de cheltuială pentru decontarea din fonduri, să-l putem plăti”, a anunțat Marcel Boloș, potrivit Digi24.

El a precizat că peste 2 milioane de gospodării au facturi restante la Hidroelectrica.

”Facturile emise de Hidroelectrica cu datorii aferente anului trecut, începând cu februarie 2022 - sperăm să fie cât mai curând aprobată și pusă în aplicare această măsură. Avem 2,1 milioane de gospodării, deci 4 milioane de beneficiari. Fiecare decide să-și plătească curent, gaze sau consum de material lemnos pentru asigurarea căldurii și energiei. De la momentul la care se va aproba ordonanța, cele 2,1 milioane de gospodării vor avea posibilitatea de a plăti facturi restante de la Hidroelectrica, chiar dacă sunt aferente anului trecut”, a adăugat ministrul.

Boloș a subliniat că nu se aștepta ca furnizorii să emită facturi pentru perioada de consum aferentă anului precedent.

”Nu ne-am așteptat să avem astfel de situații. Nu am putut să cred că vom avea furnizori care emit facturi pentru o perioadă de consum aferentă anului 2022. Știam și am crezut că se întâmplă cu luna octombrie 2022, dar se pare că există perioade de consum și mai vechi. Încercăm acum ca modificarea de ordonanță să ducă spre această folosire a cardurilor pentru aceste tipuri de facturi”, a mai spus ministrul.

El a vorbit și despre alte modificări pe care le are în vedere Guvernul.

”Mai avem 2 tipuri de modificări în discuție. Diversificarea materialului lemnos - bricheți și tot ce înseamnă peleți, orice formă de material lemnos comercializată de operatorii economici va fi eligibilă pentru decontare. O altă modificare importantă va fi ca acești operatori economici care comercializează material lemnos să fie incluși în schema mecanismului, alături de furnizorii de energie, și în acest fel să avem o flexibilitate cât mai bună din perspectiva utilizării banilor. Pentru tranșa a doua avem în vedere inclusiv creșterea plafonului de venituri la 3.000 de lei. Aceasta va fi etapa a doua de modificări pe care le avem în vedere”, a mai transmis Boloș.

Veste excelentă pentru pensionari. Poștașii au început distribuirea pensiilor în avans
Veste excelentă pentru pensionari. Poștașii au început distribuirea pensiilor în avans
Poşta Română anunţă că a început distribuirea în avans a pensiilor aferente lunii mai Compania Naţională "Poşta Română" anunţă că a început distribuirea pensiilor pentru luna mai....
Poșta Română a intrat în afaceri imobiliare. Pe portalul lansat au fost scoase la închiriere 500 de proprietăţi
Poșta Română a intrat în afaceri imobiliare. Pe portalul lansat au fost scoase la închiriere 500 de proprietăţi
Poșta Română oferă un nou serviciu începând de miercuri, 24 aprilie. Directorul Poștei, Valentin Ștefan, a dezvăluit într-o conferință de presă online lansarea portalului imobiliar al...
#card energie, #Marcel Bolos ministru fonduri europene, #lege modificata, #Posta Romana, #plata facturi energie, #facturi restante hidroelectrica , #stiri Ioan Marcel Bolos