Cătălin Cherecheș va fi extrădat. Anunțul instanței din Munchen UPDATE

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 19:19
5813 citiri
Cătălin Cherecheș va fi extrădat. Anunțul instanței din Munchen UPDATE
Fostul primar din Baia Mare a fost condamnat definitiv pentru corupție FOTO Facebook/Cătălin Cherecheș

Fostul primar al orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi extrădat din German

UPDATE Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a confirmat miercuri seară că fostul primar va fi predat autorităţilor române.

”În această după-amiază, ni s-a comunicat oficial de către justiţia din Germania faptul că va fi predat un alt fugar cu nume sonor şi anume Cătălin Cherecheş. Instanţa din Munchen a decis predarea lui în România, ca urmare a demersurilor făcute de statul român. Mulţumesc tuturor autorităţilor din România implicate în această procedură şi tuturor autorităţilor şi instituţiilor din afara României, în mod special Germaniei, pentru că s-a dovedit încă o dată că nivelul de cooperare judiciară în materie penală cu Germania este unul de excepţie. (...) Fac precizarea că se împlinesc aproape patru luni de la momentul condamnării definitive a lui Cătălin Cherecheş şi de la momentul la care a decis să fugă din România. Din acel moment, dânsul împreună cu echipa sa au încercat tot felul de tertipuri pentru a se sustrage de la executarea acestei pedepse. (...) Vă amintesc că avocaţii domniei sale au exercitat căi extraordinare de atac cu scopul de a îngreuna, de a amâna procedura de predare”, a spus Gorghiu, într-o conferinţă de presă, la Ministerul Justiţiei.

UPDATE Poliţia Română anunţă că fostul primar va fi adus în ţară pentru executarea pedepsei cu închisoarea, la o dată care va fi stabilită de comun acord cu partenerii germani.

”În urma cooperării poliţieneşti internaţionale dintre Poliţia Română şi structurile de poliţie din Germania, precum şi a deciziei justiţiei germane, o escortă a Poliţiei Române îl va aduce în ţară pe bărbatul din Baia Mare, în vederea executării mandatului, la o dată ce va fi stabilită de comun acord, cu partenerii germani”, a transmis miercuri, 13 martie, Poliţia Română.

În 28 noiembrie 2023, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a schimbului de date şi informaţii dintre Poliţia Română şi autorităţile din Germania, Ungaria, Austria şi Italia, bărbatul de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internaţional, a fost localizat, depistat şi reţinut, de către poliţiştii bavarezi şi BKA, în Augsburg. El a fost depistat de partenerii externi, pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română. Instanţa a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Știrea inițială:

Decizia a fost luată miercuri, 13 martie, de Tribunalul Regional Superior din Munchen, potrivit Digi24, care au transmis că extrădarea va avea loc cu ”promptitudine”.

În comunicatul transmis de judecători se arată că aceștia nu au considerat că fiind obstacole în vederea extrădării nici plângerea depusă de Cherecheș privind condițiile din penitenciare, nici ordinele juridice extraordinare depuse împotriva hotărârii judecătorești din țara noastră. Una dintre căile extraordinare de atac a fost respinsă miercuri de magistrații de la Înalta Curte, iar cealaltă se va judeca vineri.

Alina Gorghiu: ”Procedura este în curs”

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, despre extrădarea fugarului Cătălin Cherecheş din Germania, că procedura este în curs.

”Ultima corespondenţă este cea legată de condiţiile din penitenciare şi legată de faptul că hotărârea definită a instanţei din România este valabilă, pentru că dânsul, prin echipa de avocaţi, a contestat atunci ultima hotărâre. Procedura este în curs şi sunt convinsă că vom avea într-un interval de timp scurt un deznodământ”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a precizat că nu au mai fost termene intermediare, în instanţă.

”Pe măsură ce ne apropiem de final o să pot da informaţii suplimentare. Nu există probleme, până acum, ridicate, nici lămuriri suplimentare cerute, se pare că instanţa germană a primit informaţiile venite dinspre Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi de la instanţa de executare şi sunt, sper eu, lămuriţi”, a mai arătat Gorghiu.

Cătălin Cherecheş a fost condamnat pe 24 noiembrie 2023 la 5 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie. Cu doar câteva ore de pronunţarea sentinţei definitive, acesta a fugit din ţară.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Catalin Chereches, #primar Baia Mare, #fugar, #extradare, #Germania, #inchisoare coruptie, #Alina Gorghiu, #Ministrul Justitiei , #stiri Catalin Chereches