DNA poate ancheta hotararea de guvern din cazul Belina. CCR a respins in unanimitate sesizarea lui Tariceanu

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 14:46
18598 citiri
DNA poate ancheta hotararea de guvern din cazul Belina. CCR a respins in unanimitate sesizarea lui Tariceanu
Foto: CCR

Curtea Constitutionala a respins in unanimitate sesizarea depusa de catre presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, in legatura cu Dosarul Belina, privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern.

"Curtea, cu unanimitatea voturilor celor prezenti, a respins sesizarea si a constatat ca nu exista un conflict de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei si Ministerul Public", a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Au fost sapte voturi exprimate in ceea ce priveste sesizarea facuta de catre presedintele Senatului, nepronuntandu-se Maya Teodoroiu si Stefan Minea, care au lipsit de la deliberarile pe aceasta sesizare care au avut loc saptamana trecuta.

Intrebat in Parlament despre decizia CCR, Liviu Dragnea a refuzat sa faca orice precizare, spunand ca asteapta comunicatul Curtii. La fel a raspuns si ministrul Justitiei, Tudorel Toader: "cred ca e prudent si corect sa asteptam considerentele, sa vedem ce au considerat judecatorii cand au dat aceasta decizie. Sa vedem argumentele".

Putin mai tarziu, CCR a publicat si comunicatul. In document sunt prezentate pe scurt argumentele in favoarea deciziei.

"In esenta, Curtea a avut in vedere faptul ca Hotararea Guvernului nr.858/2013 si Hotararea Guvernului nr.943/2013 sunt acte administrative individuale, a caror adoptare/emitere pot face obiectul cercetarii penale in legatura cu stabilirea existentei unor fapte penale care au precedat sau insotit adoptarea/emiterea lor.

Curtea a mai retinut ca nu exista o similitudine intre prezenta cauza si Decizia nr.68/2017, considerentele de principiu ale acesteia din urma vizand actele normative, nu si pe cele individuale", a precizat institutia.

Vezi aici integral comunicatul dat de CCR in legatura cu decizia in dosarul Belina

Cum ar fi beneficiat Dragnea daca CCR ii dadea dreptate lui Tariceanu

Decizia CCR a fost programata initial pentru 16 noiembrie, insa Curtea si-a mai acordat o saptamana pentru a analiza sesizarea. La sedinta de saptamana trecuta a fost prezent si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a sustinut ca doar o instanta de contecios-administrativ poate decide legalitatea unei hotarari de guvern, oportunitatea o poate aprecia doar Guvernul, iar procurorii DNA au competente in astfel de cazuri.

In replica, un procuror DNA, prezent si el la sedinta de saptamana trecuta, a avertizat ca daca CCR accepta ca ar fi vorba de un conflict constitutional ar insemna ca sunt exonerati de raspundere penala functionarii publici cu rang inalt.

Miza era una uriasa. Efectul ar fi fost salvarea lui Dragnea in acel dosar, dar si crearea unei noi imunitati pentru ministri.

Amintim ca pe 23 octombrie, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind cercetarile DNA legate de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina.

Acesta a solicitat CCR sa constate existenta conflictului juridic intre Ministerul Public si Guvern si, totodata, sa constate ca acest conflict are drept cauza faptul ca DNA si-a arogat competenta de anchetare a oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari.

O alta cerere a lui Tariceanu catre CCR era "sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern".

Potrivit sesizarii lui Tariceanu, conflictul juridic de natura constitutionala ar fi fost generat de inceperea urmaririi penale privind adoptarea unor hotarari de Guvern.

"Or, potrivit celor statuate chiar de catre Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de Guvern da expresie competentei originare a Guvernului", sustinea presedintele Senatului.

Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, marţi, 23 iulie, despre afirmaţia Elenei Lasconi privind nevoia de curăţenie din PNL, că i s-a părut ”uşor obraznică”. ”Eu o invit...
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Florin Manole, liderul PSD Sector 1, a declarat marţi, 23 iulie, că nu crede că există niciun scenariu viabil în care premierul Marcel Ciolacu să îl desemneze comisar european pe...
#CCR decizie Belina, #sesizare Tariceanu CCR , #decizii
  1. „Joe Biden a greșit când a retras trupele din Afganistan, dar mai are timp și putere să ajute Ucraina”, spune un fost ministru britanic
  2. Trump se întâlnește cu Benjamin Netanyahu vineri în Florida pentru a pune capăt "războaielor oribile şi criminale"
  3. Un muncitor a murit după ce a căzut de pe un pod pe șantierul autostrăzii A7. A ajuns la spital conștient, dar rănile au fost prea grave
  4. O familie de escrocilor ruși și fosta nevastă a lui Putin îi înglodează pe ruși în datorii. Pentru a le plăti, tinerii sunt nevoiți să plece pe front
  5. Trafic închis pe A 2 timp de două zile. Cum motivează CNAIR restricțiile și rutele ocolitoare recomandate
  6. Medic de la Spitalul CF 2 din Braşov, prins în flagrant cu o mită de 200 de lei. Bărbatul a ajuns în arestul Poliției pentru 24 de ore
  7. Vulnerabilitățile Kamalei Harris. Atacuri murdare ale republicanilor pe rețelele de socializare
  8. Atac cibernetic fără precedent asupra celui mai important aeroport din Croația. Zeci de avioane blocate la sol
  9. Familiile oficialilor ruși din Crimeea părăsesc Peninsula de teama atacurilor neîncetate ale Ucrainei
  10. Ucrainenii s-au săturat de război. Sondajele spun că o parte dintre ei ar accepta concesii teritoriale doar ca să scape de ruși