Judecatorii CCR au hotarat miercuri ca alesii locali condamnati definitiv cu suspendare sa nu isi mai poata continua mandatul, iar decizia Curtii nu a ramas fara ecou pe scena politica.
In timp ce PNL, prin vocea co-presedintelui Alina Gorghiu, a apreciat ca hotararea Curtii este "fireasca", ceva mai retinut a fost seful PSD, Liviu Dragnea, care a spus doar ca acum stie toata lumea care e "linia". Liderul UDMR, pe de alta parte, ar vrea niste "nuante in legislatie".
"Cel putin un lucru s-a castigat - s-a clarificat aceasta problema, pentru ca erau pareri diferite, instantele erau puse intr-o situatie complicata, prefectii erau pusi intr-o situatie complicata, primarii erau, nimeni nu stia exact. Acum, dupa tot acest proces, cel putin toata lumea stie care e linia", a declarat Liviu Dragnea.
Intrebat daca va fi schimbata legea si pentru parlamentari, Dragnea a spus: "Daca schimbam Constitutia".
Co-presedintele PNL Alina Gorghiu considera fireasca decizia CCR, apreciind ca ar fi fost nefiresc ca un ales care a fost condamnat sa isi continue exercitarea mandatului.
"Este o decizie fireasca, cat se poate de normala, daca ai pretentia de stat care se respecta, un stat european care doreste o administratie integra in serviciul cetateanului. (...) Mi se pare nefiresc sa ai un ales condamnat in functie care sa isi continue exercitarea mandatului. Astazi nu s-a facut vreun mare act de dreptate, ci pur si simplu se contureaza o stare fireasca pe care ar trebui sa o respectam cu totii in administratie, sa-si exercite functia un om care nu are probleme cu legea penala in Romania", a declarat Alina Gorghiu.
Ea a amintit ca parlamentarii liberali au votat impotriva acestei legi si in prima faza si dupa retrimiterea la reexaminare.
La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca "ar fi bine daca ar exista nuante in legislatie".
"Pozitia noastra este ca nu comentam decizia Curtii Constitionale. Deciziile Curtii sunt obligatorii si general valabile si din acest punct de vedere orice comentariu este inutil, trebuie respectata decizia. (...) Nuante ar fi bine daca ar exista in legislatie, pentru ca poate sa fie o condamnare civila, nu penala sau poate sa fie o condamnare care nu are legatura cu activitatea unui primar sau ales local", a declarat liderul UDMR, citat de Agerpres.
Pe 22 iunie, presedintele Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care prevede ca primarii pot sa ramana in functii, chiar daca sunt condamnati la inchisoare cu suspendare.