Opinii: Un cadou otravit pentru Opozitie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 31 Iulie 2010, ora 12:54
6969 citiri
Opinii: Un cadou otravit pentru Opozitie

Intr-un moment politic imposibil pentru PD-L, cand picajul electoral depaseste cele mai negre asteptari, cand partidul este rupt intre tabere care se canibalizeaza in public, iar ascensiunea PSD aminteste de anul 2000, europarlamentarul Cristian Preda avanseaza o solutie, pe cat de curajoasa, pe atat de inteligenta.

Fostul consilier prezidential propune nici mai mult nici mai putin decat ca PD-L sa se retraga in Opozitie, din toamna, oferind guvernarea celor doua partide aflate acum in opozitie:

"Daca nu gasesti o cale de a crea o mare coalitie, deci repet, nu o mica alianta cu sateliti, independenti, daca nu gasesti aceasta varianta de a te alia cu PNL, cum imi doresc eu, sau cu PSD, cum si-au dorit unii in 2008 si probabil isi mai doresc, atunci trebuie sa abandonezi pozitia de partid guvernamental si sa-i lasi sa guverneze pe PSD si PNL".

Cum marea Coalitie, care sa recredibilizeze guvernarea, este foarte improbabila, retragerea democrat liberalilor in Opozitie ar fi, intr-adevar, singura varianta in care ei ar avea numai de castigat, din punct de vedere politic.

La randul lor, PSD si PNL ar avea numai de pierdut, indiferent daca accepta sau nu sa preia efectiv guvernarea, cu alte cuvinte, indiferent cum ar raspunde la provocarea: "Aratati-va competenta si proiectele!"

In acest moment, dincolo de retorica de pe margine, nici liberalii, nici social democratii nu au un proiect viabil de guvernare, iar solutiile lor punctuale sunt contradictorii, incepand cu filosofia fiscala (cota unica vs. impozit progresiv).

In plus, cele doua partide sunt intr-o tot mai apriga competitie electorala si se leapada unul de celalalt de cate ori au ocazia, armonia de anul trecut fiind istorie.

Si totusi, in actuala configuratie parlamentara este clar ca numai impreuna pot forma majoritatea, ceea ce le-ar pune in situatia celor doi scorpioni inchisi intr-un borcan.

Armonizarea ar presupune cedari fatale din punct de vedere electoral, ori pentru unii, ori pentru ceilalti, iar competitia electorala ar reedita relatia PD-L-PSD de anul trecut.

Apoi, ajunse la guvernare, nu ar putea evita masurile impopulare, pe care le critica acum din rasputeri, decat cu riscul intrarii in faliment.

Restructurarile trebuie facute, ajustarile bugetare sunt imperative, iar fara acord cu FMI nici macar n-ar mai avea de unde sa imprumute bani.

Asa ca tot cheagul electoral prins acum in Opozitie pe seama guvernarii PD-L la vreme de criza s-ar topi de pe o zi pe alta si cele doua partide nu ar arata decat ca nu sunt cu nimic mai breze decat guvernul Boc.

In plus, nici macar n-ar merita sacrificiul, caci visteria e goala, nu prea mai e nimic e impartit, nu mare lucru de furat. Cu ce sa platesti clientela, cu ce sa mai dai mita electorala?

Iar in timpul acesta, PD-L ar avea numai bine timp timp doi ani de zile sa-si revina cat de cat si sa poata intra in alegeri cu imaginea refacuta pe seama greselilor guvernarii PSD+PNL.

In aceste conditii, este foarte probabil ca Opozitia sa refuze guvernarea. Dar daca refuzi sa-ti asumi responsabilitatea atunci cand ti se ofera posibilitatea, nu prea mai poti apoi sa-i critici pe cei care si-o asuma.

Refuzul explicit din partea Opozitiei, ar transforma mentinerea PD-L la guvernare intr-un martiraj din care democrat liberalii nu au decat de castigat, ci imaginea singurilor dispusi sa se sacrifice.

Asadar, varianta gandita de Cristian Preda este un mar otravit din care PSD si PNL nu au cum evita sa muste. Dar recurgerea la ea presupune foarte mult curaj si multa gandire strategica.

Nu e usor sa parasesti reduta acum, cat e ea de prapadita, chiar daca, in mod rational, altfel nu te poti salva de la disparitie.

Dupa cum nici pentru Traian Basescu nu ar fi usor sa admita o guvernare ostila, chiar daca postura Opozitiei il prinde cel mai bine si este singura din care mai poate salva inclusiv PD-L.

Alternativa este insa clara si ea este conturata deja de sondaje, dupa cum remarca Cristian Preda: lasat sa zburde in opozitie, PSD se indreapta spre o victorie zdrobitoare in 2012, care sa-i asigure o noua hegemonie dupa modelul anilor 2000-2004.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Cristian Preda cadou otravit Opozitie, #Cristian Preda PDL Opozitie , #stiri Cristian Preda
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Asa sunt liberalii organizati in gandire : in stapani si slugi ! Dealtfel , cine lucreaza la vreun liberal simte in mod direct zilnic cum e sa fie ala jupan . Un jupan facut mare de Iliescu .