Care este legătura dintre alimentele ultra-procesate și depresie. "Băuturile îndulcite artificial, în special"

Luni, 27 Noiembrie 2023, ora 23:01
2607 citiri
Care este legătura dintre alimentele ultra-procesate și depresie. "Băuturile îndulcite artificial, în special"
Tânără afectată de depresie FOTO Pixabay

Mâncarea pe care o consumăm ne influențează în multe moduri. Un studiu recent realizat de Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School a descoperit o legătură între consumul alimentelor ultra-procesate și creșterea riscului de depresie.

Jurnalista Ali Rogin a discutat cu Olivia Okereke, profesor asociat de psihiatrie la Harvard Medical School, care a lucrat la acest studiu, pentru a afla mai multe.

Alimentele pe care le consumăm ne influențează în multe feluri, consumul unei cantități mari de alimente puternic procesate a fost asociat cu creșterea riscului de cancer, accident vascular cerebral și boli de inimă. Dar ce se întâmplă cu sănătatea mentală? Ali Rogin a analizat mai detaliat noile cercetări referitoare la această întrebare.

Alimentele și băuturile care conțin îndulcitori artificiali ar putea crește incidența depresiei

Un studiu recent realizat de Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School a descoperit o legătură între alimentele ultra-procesate și depresie, evidențiind o creștere de aproape 50% a riscului de depresie pentru cei care consumau nouă porții sau mai mult de alimente ultra-procesate pe zi. Cercetătorii au observat, de asemenea, că alimentele și băuturile care conțin îndulcitori artificiali ar putea crește incidența depresiei.

Studiul a urmărit obiceiurile alimentare și starea de sănătate mentală a peste 31.000 de femei, în mare parte albe și aflate la vârsta mijlocie, timp de aproape 15 ani. Olivia Okereke a lucrat la acest studiu și este profesor asociat de psihiatrie la Harvard Medical School.

De unde a venit ideea de a studia această conexiune

Ali Rogin a vrut să afle cum a apărut ideea acestei conexiuni

"Ei bine, știm că depresia este una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial. Sute de milioane de oameni sunt afectați de depresie. Și avem nevoie să identificăm modalități de prevenire și reducere a riscului. Și dieta este unul dintre acele lucruri pe care oamenii le pot modifica ușor. Așa că am dorit să analizăm un factor dietetic important în acest caz, frecvența consumului de alimente procesate.

Dacă ne uităm la toate aceste alimente ultra-procesate combinate, am constatat că un număr mai mare de porții, nouă sau mai multe în comparație cu patru sau mai puține pe zi, erau asociate cu acest crescut al riscului de depresie, în special în cazul anumitor tipuri de alimente procesate care aveau un risc particular deosebit de ridicat. Astfel, băuturile îndulcite artificial, în special, au prezentat un risc crescut de depresie", a răspuns Olivia Okereke, Harvard Medical School.

"Ar putea declanșa unele procese biologice nesănătoase"

"Hai să disecăm rapid, care sunt motivele pentru care alimentele procesate sunt atât de dăunătoare pentru noi?", a vrut să afle Ali Rogin.

"Știm că alimentele procesate implică adăugarea de arome artificiale, conservanți, uneori implică modificarea propriu-zisă a alimentului, privându-l de unele dintre componentele sale nutritive.

Alt aspect este că substanțele chimice implicate în ultra-procesarea alimentelor ar putea fi, de asemenea, nesănătoase. Credem că ar putea declanșa unele procese biologice nesănătoase care sunt aceleași lucruri care ar putea predispune la depresie", a explicat Olivia Okereke.

Ali Rogin: "Și, desigur, există mai multe riscuri diferite când vine vorba de depresie. Există istoricul familial, cum ați putut exclude faptul că participanții la acest studiu nu au experimentat unul dintre acele alte factori de risc?"

"Ei bine, sunt câteva lucruri pe care le facem. Deci, primul lucru este să ne asigurăm că, la începutul urmăririi participanților, aceștia nu sunt afectați deja de depresie. Deci ne uităm cu adevărat la ceea ce numim depresie incidentă, adică persoana dezvoltă depresie în timpul urmăririi.

Și apoi al doilea lucru pe care-l facem este să ne uităm la o serie întreagă de alți factori care ar putea corela cu dieta. Lucruri precum fumatul, activitatea fizică, există o întreagă gamă de astfel de factori. Și toți sunt măsurați cu mare atenție la aceleași femei", a precizat Olivia Okereke.

Ali Rogin: "Care este claritatea legăturii dintre alimentele ultra-procesate și sănătatea mintală în acest moment și ce fel de studiu suplimentar trebuie să fie efectuat?"

"Unul dintre punctele forte ale acestui studiu este că nu au existat studii anterioare de acest tip. Deci, am atras atenția asupra acestei probleme potențiale. Primul este să ne uităm la un eșantion mai larg de persoane.

De exemplu, alte studii care au date despre dietă și despre depresie, dar poate sunt mai diverse în ceea ce privește intervalul de vârstă, genul, originea rasială sau etnică. Un alt tip de urmărire care poate fi făcută este să încercăm să înțelegem mecanismele. De exemplu, alimentele ultra-procesate ar putea crește inflamația în corp, ar putea provoca schimbări metabolice în corp care sunt aceleași lucruri pe care bănuim că sunt legate de riscul de depresie. Dar pot fi efectuate și studii suplimentare pentru a explora acele mecanisme.", a concluzionat Olivia Okerek, scrie pbs.org.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#depresie, #alimentatie, #legatura, #alimente ultraprocesate, #bauturi, #indulcitori artificiali , #depresie