Cât de preocupați sunt românii de kilogramele în plus. Aproape 20% consideră postul ca fiind ”cea mai bună dietă” SONDAJ

Marti, 27 Februarie 2024, ora 20:36
1363 citiri
Cât de preocupați sunt românii de kilogramele în plus. Aproape 20% consideră postul ca fiind ”cea mai bună dietă” SONDAJ
O treime dintre cei chestionaţi au susţinut că îşi doresc ca o dietă să fie în primul rând sănătoasă FOTO Pixabay

Românii consideră, în proporţie de 17%, că postul intermitent sau cel religios reprezintă cea mai bună dietă pe care au ţinut-o vreodată, iar 10% au indicat un regim echilibrat.

Conform unui sondaj postat pe site-ul Centrului de Sociologie Urbană şi Regională, 17% dintre respondenţi au indicat postul (intermitent, religios) drept cea mai bună dietă. Alţi subiecţi au preferat dieta Nupo (14%), un regim echilibrat (10%), o dietă fără sare şi grăsimi (8%), disociată (7%), Dukan (6%), vegetariană/cu multe legume (4%), Rina (4%), keto/ketogenică (4%), personalizată/recomandată de nutriţionist (4%), daneză (2%), iar 17% au avut alte răspunsuri (foame, deficit caloric, fără zahăr, pâine sau carbohidraţi).

Mai mult de o treime (37%) dintre subiecţi au precizat că au ţinut diete în trecut. Dintre aceştia, 29% au ţinut dietă de două ori în ultimii cinci ani, 29% o singură dată, 10% de trei ori, 5% de cinci ori, 2% de patru ori, iar 1% de zece ori.

În 2023, 17% dintre români au ţinut dietă. Peste o jumătate (59%) dintre respondenţi consideră că au un stil de viaţă echilibrat sau foarte echilibrat din punct de vedere alimentar, în timp ce 36% au apreciat că acesta este dezechilibrat sau foarte dezechilibrat.

Mai mulţi de jumătate (58%) dintre subiecţii cercetării au apreciat că nu au nevoie de o dietă, iar 39% au răspuns afirmativ. Dintre aceştia din urmă, 27% ar vrea să slăbească 5 kilograme, 25% ar vrea să dea jos 10 kilograme, iar 9% ar vrea să scape de 15 kilograme. Alţi subiecţi au răspuns: 7 kilograme (7%), 20 de kilograme (5%), 12 kilograme (5%), 8 kilograme (4%), 30 de kilograme (4%), 6 kilograme (3%), 4 kilograme (3%), 3 kilograme (3%). Media răspunsurilor este de 10,13 kilograme.

O treime (33%) dintre cei chestionaţi au susţinut că îşi doresc ca o dietă să fie în primul rând sănătoasă, 19% au afirmat că aceasta trebuie să fie eficientă, în timp ce alţii preferă o dietă uşor de urmat (17%), echilibrată nutriţional (16%) sau uşor de preparat (9%).

Totodată, 35% preferă să slăbească mai încet în timpul unei diete, iar 24% mai rapid.

Pentru 90% dintre respondenţi este important sau foarte important să rămână echilibraţi din punct de vedere nutriţional.

De asemenea, 45% sunt dispuşi să aloce 30 de minute preparării meselor pentru dietă, 21% - 60 de minute, iar 13% - 5 minute.

În opinia a 68% dintre subiecţii sondajului, o dietă trebuie să conţină şi preparate sărate şi dulci, în timp ce 12% au indicat mai ales preparate sărate, iar 8% au optat mai ales pentru preparate dulci.

Doar 32% dintre cei chestionaţi au spus că nu s-au îngrăşat la loc după ultima dietă, iar 32% că au pus kilograme în plus, dar mai puţin decât înaintea regimului alimenta, 18% au recuperat toate kilogramele şi tot 18% s-au îngrăşat mai mult decât înaintea dietei.

Sondajul a mai relevat că în opinia a 37% dintre respondenţi zaharurile îngraşă cel mai mult, urmate de grăsimi (22%) şi carbohidraţi (22%).

Cercetarea a fost făcută pe un eşantion de 1.067 de respondenţi cu vârste de 18 ani şi peste. Sondajul are o marjă maximă de eroare de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor, în perioada 3 - 14 februarie.

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
#diete, #romani, #viata sanatoasa, #slabire, #alimentatie sanatoasa , #dieta