Cât de preocupați sunt românii de kilogramele în plus. Aproape 20% consideră postul ca fiind ”cea mai bună dietă” SONDAJ

Marti, 27 Februarie 2024, ora 20:36
1338 citiri
Cât de preocupați sunt românii de kilogramele în plus. Aproape 20% consideră postul ca fiind ”cea mai bună dietă” SONDAJ
O treime dintre cei chestionaţi au susţinut că îşi doresc ca o dietă să fie în primul rând sănătoasă FOTO Pixabay

Românii consideră, în proporţie de 17%, că postul intermitent sau cel religios reprezintă cea mai bună dietă pe care au ţinut-o vreodată, iar 10% au indicat un regim echilibrat.

Conform unui sondaj postat pe site-ul Centrului de Sociologie Urbană şi Regională, 17% dintre respondenţi au indicat postul (intermitent, religios) drept cea mai bună dietă. Alţi subiecţi au preferat dieta Nupo (14%), un regim echilibrat (10%), o dietă fără sare şi grăsimi (8%), disociată (7%), Dukan (6%), vegetariană/cu multe legume (4%), Rina (4%), keto/ketogenică (4%), personalizată/recomandată de nutriţionist (4%), daneză (2%), iar 17% au avut alte răspunsuri (foame, deficit caloric, fără zahăr, pâine sau carbohidraţi).

Mai mult de o treime (37%) dintre subiecţi au precizat că au ţinut diete în trecut. Dintre aceştia, 29% au ţinut dietă de două ori în ultimii cinci ani, 29% o singură dată, 10% de trei ori, 5% de cinci ori, 2% de patru ori, iar 1% de zece ori.

În 2023, 17% dintre români au ţinut dietă. Peste o jumătate (59%) dintre respondenţi consideră că au un stil de viaţă echilibrat sau foarte echilibrat din punct de vedere alimentar, în timp ce 36% au apreciat că acesta este dezechilibrat sau foarte dezechilibrat.

Mai mulţi de jumătate (58%) dintre subiecţii cercetării au apreciat că nu au nevoie de o dietă, iar 39% au răspuns afirmativ. Dintre aceştia din urmă, 27% ar vrea să slăbească 5 kilograme, 25% ar vrea să dea jos 10 kilograme, iar 9% ar vrea să scape de 15 kilograme. Alţi subiecţi au răspuns: 7 kilograme (7%), 20 de kilograme (5%), 12 kilograme (5%), 8 kilograme (4%), 30 de kilograme (4%), 6 kilograme (3%), 4 kilograme (3%), 3 kilograme (3%). Media răspunsurilor este de 10,13 kilograme.

O treime (33%) dintre cei chestionaţi au susţinut că îşi doresc ca o dietă să fie în primul rând sănătoasă, 19% au afirmat că aceasta trebuie să fie eficientă, în timp ce alţii preferă o dietă uşor de urmat (17%), echilibrată nutriţional (16%) sau uşor de preparat (9%).

Totodată, 35% preferă să slăbească mai încet în timpul unei diete, iar 24% mai rapid.

Pentru 90% dintre respondenţi este important sau foarte important să rămână echilibraţi din punct de vedere nutriţional.

De asemenea, 45% sunt dispuşi să aloce 30 de minute preparării meselor pentru dietă, 21% - 60 de minute, iar 13% - 5 minute.

În opinia a 68% dintre subiecţii sondajului, o dietă trebuie să conţină şi preparate sărate şi dulci, în timp ce 12% au indicat mai ales preparate sărate, iar 8% au optat mai ales pentru preparate dulci.

Doar 32% dintre cei chestionaţi au spus că nu s-au îngrăşat la loc după ultima dietă, iar 32% că au pus kilograme în plus, dar mai puţin decât înaintea regimului alimenta, 18% au recuperat toate kilogramele şi tot 18% s-au îngrăşat mai mult decât înaintea dietei.

Sondajul a mai relevat că în opinia a 37% dintre respondenţi zaharurile îngraşă cel mai mult, urmate de grăsimi (22%) şi carbohidraţi (22%).

Cercetarea a fost făcută pe un eşantion de 1.067 de respondenţi cu vârste de 18 ani şi peste. Sondajul are o marjă maximă de eroare de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor, în perioada 3 - 14 februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Români eliminați în primul tur de la Țiriac Open
Români eliminați în primul tur de la Țiriac Open
Perechea română Marius Copil/Bogdan Pavel a fost învinsă de cuplul Nuno Borges (Portugalia)/Reese Stalder (SUA), cu 6-3, 7-5, miercuri, în prima rundă a probei de dublu din cadrul turneului...
Povestea noastră
Povestea noastră
În filonul național sunt încrustate adânc o multitudine de zicătoare, zicale și ziceri care ne caracterizează, descriu și ghidează felul nostru de a fi. Ascund înțelesuri profunde care...
#diete, #romani, #viata sanatoasa, #slabire, #alimentatie sanatoasa , #dieta