Parazitul lui Dragnea care costă statul român 200.000 de euro pe an. De ce este ținut pe brațe și acum președintele de carton de la ANRE

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 21:30
18814 citiri
Parazitul lui Dragnea care costă statul român 200.000 de euro pe an. De ce este ținut pe brațe și acum președintele de carton de la ANRE
Președintele ANRE Dumitru Chiriță mai beneficiază de încă șase luni de lefuri generoase FOTO Hepta

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a dat miercuri, 19 octombrie, o ordonanță de urgență pentru prelungirea mandatului președintelui ANRE Dumitru Chiriță.

Ordonanța de urgență (OUG) a apărut pe ordinea de zi a Guvernului de miercuri și a vizat prelungirea unor mandate în derulare a membrilor ANRE, care expiră pe 23 octombrie 2022. Conform proiectului, mandatele se prelungesc cu șase luni. Mandatele care expiră sunt ale președintelui Dumitru Chiriță, a vicepreședintelui Nagy-Bege Zoltan și a membrilor Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe.

Deocamdată Guvernul nu a oferit o explicație pentru prelungirea mandatelor, care în mod normal sunt pe cinci ani, și nici urgența pentru care dă OUG. De notat și că, potrivit legii, numirea și revocarea membrilor din conducerea ANRE se face de către Parlament prin ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.

De ce rămâne pe scaun „electricianul lui Dragnea”

Conform unor surse citate de G4Media, motivul pentru care guvernul prelungește mandatul lui Chiriță este pregătirea terenului ca baronul PSD Marian Neacșu, care în prezent este secretar general al guvernului, să preia în luna mai conducerea ANRE.

Adică exact luna în care se va produce rocada PSD-PNL de la guvern, când postul de secretar general, ocupat în prezent de Neacșu, va reveni la PNL.

Liberalii au cerut în trecut revocarea conducerii ANRE

În urmă cu câteva săptămâni, numeroși liberali au ieșit la rampă pentru a ataca conducerea ANRE iar o parte dintre aceștia au cerut schimbarea din funcție a lui Dumitru Chiriță. Printre aceștia s-a numărat inclusiv prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, care a spus despre ANRE că „subminează statul român” și a cerut o întâlnire „de urgență” a coaliției pentru revocarea întregului Consiliu.

”Domnii de la ANRE subminează statul român, a premierului și cinci miniștri care au semnat ordonanța. Domnul Chiriță de la ANRE se cam joacă cu focul, cu răbdarea tuturor românilor, dar mai ales cu piața de energie. Vă spun un lucru: domnii de la ANRE au participat la toate discuțiile din coaliția de guvernare. La 18:07 și-a dat avizul și și-a pus semnătura pe această ordonanță. Este absolut incredibil, ANRE subminează statul român, lovește în credibilitatea primului ministru.

Mai mult decât atât, luni solicit în calitate de prim-vicepreședinte PNL o întâlnire de urgență și punerea pe ordinea de zi a revocării întregului Consiliu. Există și un precedent în acest sens pentru că în Spania s-a ajuns la desființarea ANRE și reînființarea ei”, afirma Rareș Bogdan pe 2 septembrie.

Inter

Dumitru Chiriță, a fost numit la conducerea ANRE de către majoritatea PSD-ALDE din Parlament în noiembrie 2017. Înainte de asta, acesta și-a început cariera ca electrician șef la fosta Întreprindere de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), după care, după Revoluție, a devenit sindicalist și a fost ales președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

Acesta se implică apoi și în politică, iar în 2000 ajunge deputat din partea PSD, pentru ca în 2004 să fie pus vicepreședinte la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu toate că acesta nu avea cunoștințe în domeniu. În 2008 Chiriță prinde un nou mandat de deputat PSD, pentru ca mai apoi, în 2017, regimul Dragnea să-l pună în fruntea ANRE. Fiica social-democratului lucra aici deja din 2014.

Conform declarației de avere, Chiriță a câștigat în 2021 aproximativ 59.620 de lei pe lună (aproximativ 12.000 de euro). Datorită prelungirii mandatului acesta va mai încasa încă aproximativ 350.000 de lei.

La începutul acestui an, în plin scandal al facturilor la energie, când sute de mii de români s-au trezit cu facturi uriașe, Dumitru Chiriță era plecat în concediu în Republica Dominicană, spre disperarea coaliției PSD-PNL care căuta soluții. În versiunea oficială însă, acesta a susținut că se află în concediu din motive medicale.

Totodată, Chiriță a mai fost implicat într-un scandal în luna iulie a acestui an, după ce a angajat la cabinetul său o proaspăt absolventă de facultate în calitate de „expert”, pe un „salariu de intrare” de 3.000 de euro. Anterior, în martie 2020, în presă apărea cazul unei firme din Cehia, protejate de PSD, care a obținut creșterea prețului gazelor livrate către populație prin intermediul oamenilor puși de social-democrați la conducerea ANRE.

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#dumitru chirita, #presedinte ANRE, #ANRE, #guvernul ciuca, #oug ciuca , #stiri Dumitru Chirita