Ziare.com

De ce nu va atrage Romania cele 30 de miliarde de euro de la UE. Economist: "Nu poti, intr-un pahar de 200 ml, sa pui un litru de apa"

de Paul Barbu, Redactor
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 21:55

   

De ce nu va atrage Romania cele 30 de miliarde de euro de la UE. Economist: "Nu poti, intr-un pahar de 200 ml, sa pui un litru de apa"
Primul Plan National de Rezilienta si Relansare a fost un esec lamentabil, acesta fiind respins de UE cu note rusinoase, iar acum, faptul ca Parlamentul European a aprobat mecanismul de Rezilienta si Relansare cu si mai multe conditionalitati pune Romania intr-o situatie tare dificila, de a atrage cel mai probabil maximum 10 miliarde din cele 30 de miliarde de euro pe care le avem la dispozitie, avertizeaza economistii.


"Cand vine vorba de cele 30 de miliarde de euro pentru Planul National de Rezilienta si Relansare, este o chestuine de conditionalitate pe care o extragem chiar din declaratiile domnului Dacian Ciolos care spune ca "Romania poate", nu ca este sigura ca va lua toti acesti bani", este de parere economistul Mircea Cosea.

De asemenea, nu ne putem astepta la acesti bani pe parcursul acestui an, ci, in cel mai bun caz, spre sfarsitul lui 2021 sau inceputul anului viitor.

"Tine numai si numai de capacitatea fiecarei tari de a atrage banii. In cazul nostru, lucrurile nu sunt bine puse la punct. Stim ca un prim-plan a fost deja respins de UE cu calificative destul de rusinoase pentru noi. Nu era nici sustenabil, nu era nici serios, nu era nici pe problemele actuale impuse de UE", a mai spus Cosea.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Potrivit lui, deocamdata, la Ministerul Fondurilor Europene s-a creat o comisie care sa imbunatateasca acest program care va fi trimis la UE.

"Este o veste buna, in maniera teoretica. In maniera practica, totul depinde de cum vom reactiona, iar in conditiile de fata, lucrul acesta este destul de echivalat in termeni pozitivi", afirma specialistul.

Impunerea de procente ne pune piediciPotrivit Parlamentului European, Mecanismul de redresare si rezilienta va permite UE sa isi atinga pana in 2050 obiectivul in materie de neutralitate climatica si sa avanseze pe calea tranzitiei digitale, creand totodata locuri de munca si stimuland cresterea economica.

Un procent de cel putin 37% din sumele alocate pentru investitii si reforme in planurile nationale de redresare si rezilienta ar trebui sa fie dedicat obiectivelor climatice.

Cel putin 20% din sumele alocate pentru investitii si reforme din fiecare plan national ar trebui sa fie dedicate tranzitiei digitale.

"Faptul ca UE a adaugat si mai multe conditionalitati este un lucru dificil pentru noi, avand in vedere ca in prima varianta a programului care a plecat nu s-a tinut seama deloc de aceste procentaje, care pana la urma dezvaluie orientarea pe care UE o are pentru noi. Deci noi nu am fost in acord cu aceasta orientare pentru ca la noi lucrurile au stat dupa cum au venit de la ministere sau alte foruri care au formulat propuneri, nicidecum dupa baza acestor formulari", mai spune profesorul in economie.

Aceste procente sunt o limitare in care tara noastra trebuie sa se incadreze si trebuie sa faca in asa fel incat sa acopere suma, iar pe de alta parte, sa avem si garantia ca la controalele pe care le va efectua UE vom trece cu bine de ele.

"Acele procente ne cer o prioritizare pe care noi inca nu o avem. La noi lucrurile sunt puse "cu furca" si nu au tinut seama, pana la aceasta data, de vreo conditionalitate", a adaugat Cosea.

Avem mari sanse sa dam banii UE inapoiEconomistul este de parere ca Romania are o mare sansa sa dea banii inapoi pentru ca nici la aceasta data nu suntem pregatiti pentru a respecta toate conditiile. Mai ales acum, cand, dupa Brexit, UE devine tot mai atenta cu fondurile.

"Pe langa faptul ca i se limiteaza fondurile, creste si presiunea unor tari contestatare. Iar penalizarile pentru nerespectarea conditiilor vor fi foarte frecvente si foarte curente de acum inainte pentru ca UE este pusa in situatia de a da socoteala pentru acesti bani in fata unor tari care, pe buna dreptate, cer o folosire eficienta si in directia propusa a acestor fonduri, nu dupa cum doreste o anumita tara", afirma Mircea Cosea.

Sanse infime pentru autostrazi si spitale regionaleRomania are o sansa tot mai mica sa mai construiasca acei 1.000 de kilometri de autostrazi si drumuri expres si spitale regionale.

"Fiecare investitie care se face acum in Romania, indiferent ca este autostrada, spital sau orice, inseamna import. In aceste conditii, balanta comerciala va fi atat de destructurata incat ce luam pe mere pierdem pe pere. Noi nu mai avem in tara astazi capacitatea ca investitiile pe care le facem sa aiba o oferta interna de materii si materiale, utilaje si materie prima", mai spune profesorul.

Romania, la nivelul unei tari din America de Sud de acum 60 de aniSimplul fapt ca astazi am ajuns importator de bitum, dintr-o mare tara exportatoare ce era acum vreo 30 de ani, ne arata ca si un kilometru de autostrada inseamna import. Potrivit specialistului, Romania nu mai produce in tara fier beton sau geamuri si faianta.

"Toate acestea inseamna importuri. Daca vrem sa facem asa declaratii la tv si punem accentul pe investitii, atunci trebuie sa recunoastem ca acesta are un efect foarte pervers si anume ca balanta comerciala va exploda pentru ca la noi nu se face nimic pentru stimularea productiei interne. Noi suntem o tara indatorata si importatoare la nivelul unei tari in curs de dezvoltare din America de Sud de acum 60 de ani", afirma Mircea Cosea.

"Nu vom atrage decat 30% din cele 30 de miliarde de euro""Eu estimez ca vom reusi sa atragem cel mult 30% din cele 30 de miliarde pentru ca aici ne cam este capacitatea. Lucrurile sunt foarte simple: intr-un pahar de 200 de ml nu poti sa pui un litru de apa. La noi capacitatea institutionala este foarte limitata, avem o metodologie foarte complicata si birocratizata si nici nu avem personal specializat pentru ca el se schimba la fiecare guvern", spune Cosea.

Acesta este de parere ca Romania nici nu are apetit pentru fonduri europene pentru ca nu exista posibilitatea unor "aranjamente".

"In tara, mai faci un contract cu bugetul, mai unul cu primaria, te mai faci ca cureti zapada, dar o lasi asa... si merge. La UE, lucrurile acestea nu merg", afirma el.

La capitolul energie verde, situatia la noi nu e roz delocAnalistul economic spune ca cea mai mare fabrica de baterii cu energii alternative se construieste langa Romania. O construieste Coreea de Sud in Ungaria si este vorba de o investitie de 2,3 miliarde de dolari.

"Sa ne fie rusine ca nu am putut sa atragem noi aceasta investitie! Coreea de Sud isi extinde tehnologia in Europa, iar noi mergem in sens contrar curentului. Amintiti-va de acel memorandum prin care interzicem tarilor in afara UE cu care nu avem acorduri comerciale sa participe la licitatii. Deci excluderea Asiei", afirma Cosea.

Si, in timp ce toata lumea se uita acolo pentru a vedea cum cresc economiile, noi ne inchistam aici intre gardurile noastre si refuzam sa colaboram cu alte state.

"Atunci nu ar trebui sa ne mai miram ca lucrurile merg atat de prost si avem un buget care nu este nici pe departe un instrument de politica economica, ci este un simplu cont contabil de aprozar. Adica noi taiem pana ajungem la egal cu cat castigam. Nu avem nici un fel de gandire de crestere a veniturilor, ci doar de taiere a cheltuielilor cat ne ajunge plapuma", afirma economistul.

Agricultura ne arata cat suntem de inapoiatiAnul trecut am pierdut pe camp de la 30 pana la 48% din productia de legume si fructe pentru ca nu am putut sa o valorificam, este de parere economistul.

"Puteam sa o valorificam si sa reducem considerabil deficitul comercial. Trebuie sa dam totul la procesator pentru o alimentare pietei si pentru reducerea deficitului", a mai adaugat expertul.

Acesta este de acord cu taierea sporurilor, dar acest lucru trebuie facut numai dupa o analiza temeinica si cu cap. Pentru ca daca taiem totul fara noima, scade lichiditatea in piata, scade puterea de cumparare si se blocheaza economia.

"Bugetul Romaniei nu poti sa-l faci de pe luni pe marti, iar acum acesta s-a redus la o cearta intre ministri", a mai spus Mircea Cosea.

Catre ce se indreapta UEMecanismul de redresare si rezilienta este structurat in jurul a 6 axe principale:

 • * tranzitia verde;
 • * transformarea digitala;
 • * coeziunea economica, productivitatea si competitivitatea;
 • * coeziunea sociala si teritoriala;
 • * rezilienta sanitara, economica, sociala si institutionala;
 • * politicile pentru generatia urmatoare.


 • Consiliul trebuie acum sa aprobe in mod oficial acordul convenit, care urmeaza apoi sa fie semnat de presedintele Consiliului ECOFIN si de presedintele Parlamentului European.
  Regulamentul va fi apoi publicat in Jurnalul Oficial, urmand sa intre in vigoare in ziua urmatoare datei publicarii.

  Comisia spera ca toate aceste proceduri necesare vor fi finalizate la timp pentru ca Mecanismul de redresare si rezilienta sa poata intra in vigoare in a doua jumatate a lunii februarie.

  "Este esential sa invingem virusul cu ajutorul vaccinurilor, insa avem, de asemenea, datoria sa ajutam cetatenii, intreprinderile si comunitatile sa iasa din criza economica. Mecanismul de redresare si rezilienta va mobiliza 672,5 miliarde de euro in acest scop, prin investitii care vor sprijini tranzitia verde si transformarea digitala a Europei, precum si rezilienta sa pe termen lung, in beneficiul tuturor", a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

  Avem sansa sa scapam de practicile invechite  Pe de alta partea, Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru economie in serviciul cetatenilor, spune ca acest mecanism ofera tarilor UE sansa unica de a-si reconstrui si regandi economiile astfel incat sa fie pregatite pentru lumea de dupa pandemia de COVID.

  Pentru a se redresa in urma crizei si a face fata provocarilor secolului 21, statele membre ar trebui sa profite de oportunitatile oferite de finantarea furnizata de Mecanismul de redresare si rezilienta pentru a elimina blocajele din economiile lor si a insufla un nou elan unor politici si practici invechite. Indemnam statele membre sa colaboreze in continuare strans cu Comisia pentru a elabora planuri solide si credibile de redresare si rezilienta, astfel incat sa putem pune la dispozitie fondurile cat mai curand posibil", a mai adaugat Dobrovskis.

  Pe unde se afla Romania  Pe de alta parte, Romania pare rupta de realitate in conditiile in care singura alocare deja fixata prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este cea pentru infrastructura rutiera, deoarece este o prioritate nationala, dupa cum a scris ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

  "Singura alocare deja fixata este cea pentru infrastructura rutiera si asta fiindca este o prioritate nationala, este acel obiectiv comun pe care il sustinem, la care nu vrem sa renuntam si vom solicita Comisiei Europene o alocare speciala prin PNRR. Am agreat acest lucru cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Florin Citu, exista consens in Coalitie pe acest subiect si, sper, sprijin inclusiv din partea opozitiei: vom insista pentru mentinerea a 4,5 miliarde de euro pentru sectorul rutier, din care 3,5 miliarde de euro pentru autostrazi si inca 1 miliard pentru centuri ocolitoare", sustine Cristian Ghinea.

  Acesta a afirmat ca Romania este statul care solicita cele mai multe fonduri pentru sectorul rutier, fiindca tara are o situatie speciala, o nevoie acuta pe aceasta zona.

  Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare si rezilienta, conceput pentru a ajuta tarile UE sa combata efectele pandemiei de COVID-19. Regulamentul referitor la obiectivele, finantarea si normele de accesare ale Mecanismului de redresare si rezilienta (MRR) a fost adoptat cu 582 voturi "pentru", 40 "impotriva" si 69 de abtineri.

  CITESTE SI:

  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 7611 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  10 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Interesant

  Dupa 30 de ani de pesedizare a Romaniei sau dupa 75 de ani in care Romania s-a jucat de-a comuismul cum voiati sa arate Romania ? Cumva ca Japonia ?
  In acest moment Romania este o tara care trebuie s-o ia de la zero (sau chiar de mai jos de zero) si prioritatea numarul unu ar trebui sa fie educatia deoarece nu poti sa ai dezvoltare si democratie fara o majoritate de indivizi educati!
  O sa avem un spectacol pe cinste daca-i puneti, spre exemplu, pe Ciolacu sau pe Simion sa va vorbeasca despre cele 6 axe principale europene pe care le mentionati in articol :
  * tranzitia verde;
  * transformarea digitala;
  * coeziunea economica, productivitatea si competitivitatea;
  * coeziunea sociala si teritoriala;
  * rezilienta sanitara, economica, sociala si institutionala;
  * politicile pentru generatia urmatoare.
  Ha, ha, ha !

   

  "MINDRU CA SUNT ROMAN!" voi, nu? ati ghicit! nici eu nu sunt!!

  *

  Cosea a fost mereu adus

  sa dea din gura pe la diverse tv, simpozioane si mese rotunde.
  Critica, aduce corectii de ochii lumii, face predictii funeste si apoi se duce sa se culce linistit. Are viata linistita, ca si-a asternut bine...
  Drept este ca nu mai poate altceva...Odinioara, insa putea. Si nu a facut nimic.
  Cand era in guvernul Vacaroiu, se ocupa parca de reforma economica, fiind alaturi de marii banditi si devalizatori ai Romaniei, precum DIP, taticul Energy Holding, care prin fin'su Buzaianu a tras cele mai mari tepe ale acelor ani.
  Atunci Cosea, vedea ce se intampla sub ochii lui. Cu pixul sau cu mina rosie, a taiat vreodata marile proiecte economice generate special de oamenii lui Iliescu spre a spolia Romania?
  A franat alunecarea in prapastie a Romaniei?
  Stia ca se indreapta spre hau, avea exemplul altor state comuniste care au facut imediat reforma cu adevarat.
  Dar Cosea, pe atunci sprijinea distrugerea tarii, nu ridicarea ei, precum Polonia sau Cehia.
  Nu-l pot suporta pe acest ticalos in blana de oaie!
  Nu are ce cauta la niciun post radio sau tv. Este zero.
  Nu are solutii, nu are metoda de a capacita energiile pozitive ale celor ce se pricep. Este anost si desuet.
  La noi, situatia este clara. Politicul este incapabil sa aiba solutii economice, altele de 30 de ani. Este momentul sa vorbeasca doar cei ce fac productie, inovatie, plus valoare. Restul: ciocuu mic!

   

  Acum declara semidoct...

  ...si plin de aroganta ca "Romnia nu va atrage ma mult de 30%"
  Ca el stie, el este buricul pamantului.
  Daca Romania va atrage 50 sau 75% din fonduri, acest Cosea nu-si va mai recunoaste propriile declaratii sau va incerca sa le schimbe sensul.

  Un *** in ploaie acest Cosea!

  examinarea

  carierei politice a lui Cosea ne poate spune totul legat de comentariile lui:
  A fondat in anii '90 partidul APR impreuna cu Melescanu, apoi a facut parte din PNL, PRM, P. Ecologist, iar de curand a intrat impreuna cu Petre Roman in partudul infiintat de Ilan Laufer: PSL....
  Deci credibilitatea si mai ales impartialitatea lui sunt extrem de indoielnice.

  Stimate Terente, stimata Andrada,

  1.Nu poti elabora judecati de valoare din moment ce esti strain de literatura economica si economie!Daca ati sti ca Prof. Cosea a sustinut privatizarea si a lucrat la acest proiect, ati trai intr-o lume a realitatii stiintifice!Pe parcursul timpului a asigurat economiei - atit cit o poate face un singur economist - un parcurs al realitatii si angajarii stiintifice, chiar daca cei vizati erau (si sint ca acum) deranjati de adevarul scriselor sale!
  Multe din articolele si lucrarile sale economice au sustinut parcursul realizarii PROIECTULUI DE TARA, initiativa la care m-a sustinut d-l Cosea din momentul cind dumnealui a creat "saitul economic ANTICRIZA in 2009"!
  2.Este de respectat pozitia politica a comentatorului, chiar si functia de postaci, aparatori nemijlociti ai unui partid sau altul, fiind insa de neiertat atacul la persoana in conditii de absolut ...dus cu pluta, in economie!
  Prin atitudinea nejustificata, aduceti uriase prejudicii insasi Romaniei, pe care pina la urma trebuie sa o sustina economic toti comentatorii, evitind retinerea de a publica a unor economisti de marca, deoarece postacii folosesc insulta JOSNICA, fiindca nu gasesc calea logica, stiintifica de a combate spusele lor...
  prof. Caliman I. Eugen
  consultant independent
  dezvoltare industriala
  autor proiect de tara (cu acest obiectiv).

  Daca nu-i rost de furat din miliardele astea,...

  ...de ce sa ne batem capul sa le obținem?
  Ba mai e nevoie si de cunoștințe economice de inalt nivel, așa ca sa fie la ei acolo...

   

  Prioritatile erau altele

  Cum sa imparta functiile de prefecti, secretari de stat si chiar sa puna chelnerite la ape.
  Banii europeni nu au fost o prioritate, ca sa indeplinesti conditiile.
  Banul e ochiul *** iar dracii sint in parlament.

   

  Tot ceeace se intimpla in ,,Romania economica" dovedeste ca

  guvernul Citu nu stie pe ce lume economica traieste!
  1.Programul de alocare de resurse financiare cu destinatie precisa al UE nu este "Program de Dezvoltare Economica-Industriala a Romaniei", ci de realizare a unor obiective de stringenta climatica si economica "mondiale" a Uniunii!Documentele de integrare precizeaza clar ca problema dezvoltarii economice nationale este problema statului roman!
  2.In aceasta situatie juridica-economica, Romania trebuia din 2007 sa-si construiasca propriul PROIECT DE TARA, cu obiectivul reindustrializarii si "industrializarii" agriculturii ca sa nu ajunga in 2020 tara esuata economic si social.
  Din pacate, stiinta economica romaneasca (micro si macroeconomia) n-au putut asigura fundamentul teoretic al unei astfel de constructii, totul "blocindu-se" la nivelul Strategiilor economice si bugetare, lipsite de tehnicile si instrumentele (unui proiect de tara) care sa asigure implementarea lor in viata economica!Mai antinational si ridicol, Strategiile economice si-au "deplasat" promisiunile de realzare a dezvoltarii peste 20 - 50 de ani!
  3.In mod corect considera economistul citat, ca nu poti baga in "paharul STRATEGIILOR Nationale si masuruilor de cirpeala economica si legislativa" posibilitatea de a utiliza bani UE cu destinatii sofisticate, caracteristice tarilor aflate economic mult peste nivelul Romaniei!
  4.Numai Reindustrializarea tarii - pentru care exista deja un "proiect de tara" (refuzat de presedintele P.N.Liberal L. Orban si Johaniss fara justificare) poate asigura ceeace UE putea asigura acum 15 ani - adica constructia de infrastructura si tranzitia energetica de la carbune la gaze si apoi la energia verde!
  4.Proiectul de tara este unicul instrument national capabil sa asigure reindustrializarea, proces care va conduce la reluarea productiei de bitum, fier beton, sticla si alte materiale necesare constructiilor, azi de import.
  Proiectul de tara are ca instrument de lucru si programul de aducere a competitivitatii economice nationala catre indicele 10 -12 al tarilor dezvoltate, de la indicele dezastruos actual 74, care tine la distanta investitorii industriali.
  5.Trebuie bine inteles, ca UE nu poate sa se intoarca din drumul economic firesc din cauza Romaniei, iar PROIECTUL DE TARA este unicul instrument programatic care asigura derogarea de la obiectivele "batute in cuie" ale programului de Rezilienta si Repornire a economiilor postpandmie!Orb este cine nu vede acest lucru si bate moneda pe altceva!

   

  Domnule profesor,

  sustineti fara rezerve conceptul de reindustrializare. Faptul ca vis a vis de economia romaneasca, in mod particular, folositi repetat sufixul "re" pt. a aduce in prim planul preocuparilor viitoare un asa numit "proiect de tara", denota ca pt. d-ta, ceea ce a facut Romania dupa nationalizare pana in 1990 se numea industrializare si constituia o performanta. Daca stapaniti economia, poate aduceti si argumente pt. 10 produse romanesti, la care sa se fi obtinut profit, chiar daca acest cuvant contrazice flagrant formatiei dv. ideologice, dupa cum am observat deja. Apoi, sa demonstrati relatia biunivoca intre aceste 10 produse si contributia lor la bunastarea romanului de rand.
  Ca sa stim si noi si sa ravnim din nou la epoca de aur a lui Ceasca, cand o Dacie se vindea in shop cu cca 2000$, , dar cheltuiam ca sa o fabricam peste 2400! Iar noi amarastenii , o puteam avea daca blocam 50.000 timp de 5 ani si la venirea ei mai aduceam inca 50%
  Toate astea la paritatea de 18 lei /1 dolar us. Practic, se platea dublu, ca sa acoperim exportul in pierdere, domn profesor.
  Si asta in toata industria romaneasca...
  Ceasca a platit datoriile pe spatele materiilor prime din agricultura:legume, fructe, animale vii, lactate. Acestea au fost singurele produse la care se facea profit.
  Pretul platit de populatie i cunoastem cu totii. D-ta, nu cred!


  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor