Zece inculpați VIP împotriva cărora procurorii DNA încearcă să anuleze efectele „marii prescripții” ANALIZĂ

Vineri, 18 August 2023, ora 03:00
7817 citiri
Zece inculpați VIP împotriva cărora procurorii DNA încearcă să anuleze efectele „marii prescripții” ANALIZĂ
Elena Udrea, Darius Vâlcov, Ioana Băsescu și Ioan Munteanu au beneficiat de „marea prescripție”. FOTO: Ziare.com

Zece inculpați VIP ale căror procese au fost închise ca efect al „marii prescripții” se întorc la Curtea supremă, începând din septembrie, după ce procurorii DNA au depus recursuri în casație față de soluțiile pe care judecătorii de la Luxemburg le-au găsit a fi contrare dreptului european. „Marea prescripție” a dus, însă, în ultimul an, la încetarea a 5.638 de procese.

Ziare.com prezintă, pe baza datelor de pe portalul instanțelor de judecată (portal.just.ro) și cel al jurisprudenței CSM (rejust.ro), dosarele de corupție în care procurorii DNA au declarat recurs în casație – o cale extraordinară de atac – împotriva deciziilor definitive prin care au scăpat zece nume grele din politică și din mediul de afaceri.

1. Elena Udrea și Ioana Băsescu – recurs depus 08.08.2023, nerepartizat de ICCJ

Procurorii DNA au depus un recurs în casație în Dosarul Campaniei din 2009, pe data de 08.08.2023, proces în care Elena Udrea a scăpat prin prescripție de o pedeapsă de 8 ani de pușcărie, iar Ioana Băsescu de 5 ani de detenție.

Judecătorii de la Înalta Curte au notat, în decizia prin care au încetat procesul penal, că faptele există, sunt infracțiuni, dar statul nu le mai poate trage la răspundere pe cele două.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu și să primească un termen de judecată.

2. Vanessa Youness – termen de judecată pe 07.09 la ICCJ

Milionara Vanessa Youness a scăpat de pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare pe care a primit-o anul trecut pentru trafic de influență în procesul în care a fost găsită vinovată pe fond și în apel că luat 1,5 milioane de euro de la afaceriștii Dinu Pescariu și Claudiu Florică pentru a pune o vorbă bună pe lângă premierul Emil Boc în vederea prelungirii licențelor Microsoft.

Pe data de 28 februarie 2023, un complet de la Curtea de Apel București (format din judecătoarele Lia Savonea și Sabina Adomniței) a admis contestația în anulare formulată de Vanessa Youness și i-a anulat pedeapsa ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

3. Mladin Adrian – termen de judecată 19.09 la ICCJ

Fostul primar-infractor al comunei Jilava, Adrian Mladin, a scăpat ca prin urechile acului de o nouă condamnare pentru șpăgi în cuantum de peste 1 milion de euro, după ce judecătorii Curții de Apel București au constatat că, într-adevăr, „probele dovedesc cu certitudine săvârșirea tuturor faptelor”, dar între timp a intervenit prescripția.

Adrian Mladin mai avea „la activ” o condamnare definitivă de 5 ani și 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, dar a fost eliberat condiționat în anul 2018 din Penitenciarul Rahova.

În acest nou dosar, trimis în judecată în timp ce Mladin se afla „la răcoare”, acesta a fost condamnat pe fond, la Tribunalul București, la o pedeapsă de 6 ani și 6 luni de pușcărie în 2021.

4. Darius Vâlcov – termen de judecată 11.09 la ICCJ

Darius Vâlcov va fi adus la Înalta Curte pe data de 11 septembrie, unde se judecă primul termen al recursului în casație depus de procurorii DNA față de hotărârea Curții de Apel Craiova, care l-a scăpat prin prescripție de o mai veche condamnare de 6 ani și 6 luni pentru fapte de corupție, comise pe vremea când acesta era primar, apoi senator.

Darius Vâlcov a început să execute luni, 14 august, pedeapsa de 6 ani de pușcărie pentru trafic de influență la care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte în Dosarul Tablourilor, fapte comise pe vremea când era primar al municipiului Slatina.

Acesta a fost repatriat din Italia și a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

5. Ioan Munteanu – termen de judecată 27.09 la ICCJ

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dispus, pe data de 10 mai 2013, încetarea procesului penal împotriva lui Ioan Munteanu, fost lider al grupului PSD din Camera Deputaţilor, ca urmare a prescrierii faptelor.

Acesta era implicat într-un dosar în care acesta a fost acuzat de procurorii DNA Ploieşti că a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistriţa în vederea deblocării unor plăţi.

La instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bucureşti, Ioan Munteanu fusese condamnat în noiembrie 2020 la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

6. Tudor Pendiuc și Valentin Vișoiu – termen de judecară 11.10 la ICCJ

Curtea de Apel București i-a scăpat pe data de 5 mai 2023 pe afaceristul Valentin Vișoiu și pe fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, de răspundere penală pentru acuzațiile de dare, respectiv luare de mită în Dosarul Publitrans.

Valentin Vișoiu este cel care i-a dat mită primarului Tudor Pendiuc un apartament de lux (130.000 de euro) pentru fiica acestuia, Ema Pendiuc, pentru ca afaceristul și oamenii lui să obțină o asociere cu firma Consiliului Local Pitești, Publitrans 2000, cea care opera transportul în comun.

În apel, Valentin Vișoiu a avut „bafta” să obțină două soluții de achitare pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” (pentru infracțiunile de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu) și o soluție de încetare a procesului penal (pentru dare de mită), ca urmare a intervenției prescripției.

La rândul lui, Tudor Pendiuc a beneficiat și el de prescripție pentru luare de mită, dar nu și pentru abuz în serviciu – faptă pentru care a primit 4 ani cu executare. Fostul edil al Piteștiului a prelungit în 2014 contractul de asociere al firmelor lui Vișoiu cu Publitrans, astfel că termenul de prescripție se împlinește abia anul viitor.

7. Nelu Iordache (Bata Sky) – termen de judecată 12.10 la ICCJ

Curtea de Apel Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, fiind anulată o pedeapsă de 12 ani şi 6 luni închisoare primită de acesta la instanţa de fond în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air (fosta Bata Sky).

Este vorba de dosarul în care Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA, în iunie 2018, pentru evaziune fiscală şi delapidare, fiind acuzat că a înregistrat în contabilitatea fostei companii de transport aerian Blue Air achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.

Nelu Iordache execută o pedeapsă de 11 ani și 9 luni de închisoare pe care a primit-o în Dosarul autostrăzii Nădlac-Arad.

8. Sorin Strutinsky – termen de judecată 23.11 la Curtea de Apel Constanța

Curtea de Apel Constanța se judecă pe data de 23 noiembrie apelul DNA împotriva hotărârii Tribunalului Tulcea, prin care instanța de fond a dispus încetarea procesului penal față de Sorin Strutinsky și de fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Dănuț Căpățână.

În acest dosar, managerul Căpățână și afaceristul Strutinsky erau acuzați de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Dănuț Căpățână este acuzat că în perioada 2011-2014 a pretins de la patronul unei firme suma de 63.000 de euro în schimbul trucării licitației și a atribuirii unui contract care avea ca obiect servicii de spălătorie pentru spitalul pe care îl conducea.

Sorin Strutinsky este acuzat în acest dosar că l-a ajutat pe Dănuț Căpățână să obțină respectivele foloase necuvenite, constând într-un comision în valoare de 10% din valoarea facturilor emise în temeiul contractelor încheiate între spital și firma respectivă.

Instanța europeană a invalidat decizia Înaltei Curți

Decizia din 24 iulie 2023 a celui mai înalt for judecătoresc al Uniunii Europene, prin care a fost invalidată hotărârea Înaltei Curți cu privire la „Marea prescripție”, se aplică, teoretic, în toate procesele penale de corupție și fraude cu fonduri europene.

S-ar părea, însă, că ea vine prea târziu pentru ca procurorii să anuleze majoritatea soluțiilor de „încetare a procesului penal” dictate de instanţe în ultimul an, apreciază magistrații consultați de Ziare.com.

Toate cele peste 5.600 de decizii de stingere a răspunderii penale ca urmare a intervenției prescripţiei pronunțate de judecătorii români începând cu 26.05.2022 până la zi – obligați de hotărârile CCR și ICCJ – sunt contrare dreptului european a statuat instanța de la Luxemburg.

Pe data de 24.07.2023, CJUE a analizat hotărârea Înaltei Curți care obliga judecătorii să aplice deciziile C.C.R. pe tema prescripţiei ca lege mai favorabilă în procesele de corupție și fraude cu fonduri europene, un „mecanism” prin care în ultimul an mulți inculpați VIP au scăpat de răspunderea penală.

Judecătorii de la Luxemburg au hotărât că instanțele naționale nu sunt autorizate să aplice un standard național de protecție privind principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile (lex mitior) în împrejurări precum cele aflate la originea prezentei proceduri preliminare.

  • „O asemenea repunere în discuție ar avea astfel drept consecință agravarea riscului sistemic de impunitate pentru infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii care decurge din simpla lipsă a unor cauze de întrerupere a prescripției timp de aproape patru ani în România”, subliniază CJUE.

Iată alte trei extrase relevante din decizia CJUE:

  • „Soluțiile jurisprudențiale adoptate în România, din care rezultă că, timp de aproape patru ani, dreptul român nu a prevăzut nicio cauză de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale, ar genera un risc sistemic de impunitate pentru infracțiunile în discuție care nu este compatibil cu cerințele dreptului Uniunii.
  • Acest risc este accentuat de o eventuală aplicare retroactivă a acestei lipse de cauze de întrerupere unei perioade anterioare, în temeiul principiului legii penale mai favorabile (lex mitior).
  • Obligațiile instanțelor naționale însărcinate cu aplicarea dreptului Uniunii și necesara protecție a drepturilor fundamentale Curtea amintește că instanțele naționale trebuie să lase neaplicate reglementarea și jurisprudența naționale în cazul în care acestea conduc la prescrierea răspunderii penale într-un număr atât de mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii, încât rezultă de aici un risc sistemic de impunitate a unor astfel de infracțiuni”, notează magistrații europeni.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Elena Udrea, #Darius Valcov, #Ioana Basescu, #Tudor Pendiuc, #Ioan Munteanu, #prescriptie, #dosare coruptie, #DNA, #recurs , #justitie