PD-L ameninta Guvernul cu o motiune de cenzura (VIDEO)

Marti, 19 Februarie 2008, ora 16:56
1832 citiri
PD-L ameninta Guvernul cu o motiune de cenzura (VIDEO)

Partidul Democrat Liberal va initia o motiune de cenzura, daca taxa auto nu va fi eliminata, a anuntat marti, la Cluj, Emil Boc, citat de Antena 3. Asta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat motiunea simpla "Anulati taxa de prima inmatriculare" prin care se cere anularea taxei si returnarea banilor celor care au platit-o deja.

Adoptarea unei motiuni simple nu poate obliga, insa, Guvernul sa renunte la aceasta taxa. Intre timp, Executivul a anuntat ca pregateste o a treia varianta a taxei auto.

"Ca o consecinta a adoptarii de catre Camera Deputatilor a acestei motiuni simple, PD-L va initia o motiune de cenzura pentru demiterea Guvernului daca Guvernul nu va anula taxa de prima inmatriculare potrivit motiunii aprobate azi/.../Pozitia noastra este foarte clara: Anularea taxei si returnarea banilor ctre romani. Acesta a fost obiectul motiunii si Guvernul trebuie sa se conformeze", a declarat Emil Boc.

El a afirmat ca pentru introducerea unei motiuni de cenzura exista cadru legal si anume decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), numarul 148 din 21 februarie 2007 care prevede: "Suntem de acord, fara rezerve ca motiunea simpla, ca instrument al controlului parlamentar, trebuie sa aiba o finalitate, concretizata prin masuri cu caracter de obligativitate. Aceasta obligativitate, de natura politica, inseamna ca Guvernul, organele administratiei publice si celelalte persoane vizate, in masura in care se afla in raporturi constitutionale cu Parlalmentul trebuie sa tina cont de pozitia camerei care a adoptat masura, de masurile considerate ca fiind necesare sau oportune in directionarea, organizarea si desfasurarea activitatii pentru rezolvarea problemelor care au constituit obiectul motiunii".

In opinia liderului democrat-liberal, tot decizia CCR explica si sanctiunile care se pot aplica Guvernului in cazul in care nu se supune controlului parlamentar, respectiv documentul precizeaza ca "fara indoiala, ignorarea acestor aprecieri si recomandari, in raport cu consecintele pe planul realizarii politicii generale, a programului de guvernare pentru care Parlamentul a acordat incredere Guvernului, poate, dupa sine, atrage raspunderi si sanctiuni politice, mergand pana la retragerea increderii". In opinia lui Emi Boc "retragerea increderii are loc prin motiunea de cenzura".

"PD-L va initia o asemena motiune de cenzura pentru a pune capat definit acestei taxe de prima inmatriculare. Cu alte cuvinte, ori pleaca Tariceanu, ori pleaca taxa. Alta solutie, sau alta alternativa nu exista", a mai afirmat liderul PD-L, care considera ca Parlamentul nu trebui sa fie "presul domnului Tariceanu".

Acesta a mai spus ca, la depunerea motiunii simple "Anulati taxa de prima inmatriculare", PD-L a contat pe bunul simt al parlamentarilor, la fel cum va face si la o eventuala motiune de cenzura.

"Evident ca ne asteptam ca cel putin cei 158 de deputati care au votat pentru sa o semneze si sa o sustina in Parlament, la care mai adaugam senatorii, care pot si ei sa sustina o motiune de cenzura si sa o voteze, pentru ca guvernul Tariceanu sa plece pentru ca mentine o taxa care s-a demonstrat, atat de catre justitia nationala, cat si de catre Uniunea Europeana ca este ilegala", a mai afirmat presedintele PD-L.

Emil Boc a mai afirmat ca modificarea cuantumului taxei va fi un argument pentru sau in defavoarea unei motiuni de cenzura.

"Stiu ca in dezbaterea Comisiei Europene exista, in acest moment, in pregatire o directiva speciala care va uniformiza la nivelul Uniunii sistemul de taxare pentru autovehicule, in functie emisiile de CO2, directiva care ar putea intra in vigoare in anul 2009. Pana atunci, Guvernul Tariceanu sa faca bine sa anuleze taxa, sa dea banii inapoi romanilor, iar incepand cu 2009 sa impunem o taxa in conformitate cu directiva europeana care urmeaza sa fie aprobata, valabila pentru toate tarile din UE", a mai afirmat Emil Boc.

Decizia CCR la care a facut marti referire Emil Boc a fost data in contextul unei motiuni simple la adresa Monicai Macovei.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#PDL, #motiune, #cenzura, #taxa auto , #guvern