Ministrul Ioana Mihăilă îl acuză de ipocrizie pe premierul Florin Cîțu: "Știa încă din aprilie că banii alocați pentru oamenii din centrele de vaccinare nu sunt suficienți"

Sambata, 04 Septembrie 2021, ora 17:41
2827 citiri
Ministrul Ioana Mihăilă îl acuză de ipocrizie pe premierul Florin Cîțu: "Știa încă din aprilie că banii alocați pentru oamenii din centrele de vaccinare nu sunt suficienți"
Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă spune că Florin Cîțu introduce gratuit sănătatea în lupta politică FOTO Hepta

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă, 4 septembrie, într-o conferinţă de presă, că îi pare rău că premierul Florin Cîţu "introduce sănătatea în lupta politică".

"Sunt aici să clarific câteva lucruri care sper să nu mai fie niciodată folosite în retorica de campanie sau în retorica politică. Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică şi fac un apel la responsabilitate pentru că eu, ca ministru al Sănătăţii, nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienţilor şi a interesului public în general. Sunt aici să explic ceea ce domnul prim ministru Cîţu a spus şi astăzi, la fel cum a spus şi ieri că nu înţelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim-ministru ne spune acum că nu înţelege cum s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi", a afirmat Mihăilă.

Ea a spus că pe 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată la cabinetul premierului, a prezentat situaţia financiară a bugetului Ministerului Sănătăţii.

"În 28 aprilie printr-o adresă înregistrată cu numărul de înregistrare la cabinetul premierului i-am prezentat situaţia financiară a bugetului MS. În această adresă i-am spus atunci că nu sunt suficienţi bani pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, cele care finanţează terapiile intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

În ceea ce priveşte salariile personalului medical i-am atras atenţia că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de MS a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile judeţene de ambulanţă, în direcţiile de sănătate publică şi crescând numărul de medici şi asistenţi în unităţile de primiri urgenţe la aproximativ 75.000 de persoane.

De asemenea, am explicat în adresă că în ceea ce priveşte programele de sănătate care includ, pe lângă vaccinarea împotriva COVID 19, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză şi bolnavii cu HIV, a fost informat astfel încă de pe atunci că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile anti-COVID.

Acţiunile prioritare, aşa cum am spus, cele care vizează finanţarea secţiilor de terapie intensivă şi a secţiilor care tratează marii arşi, printre altele, era precizat în adresă că fondurile alocate de 240 milioane de lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane de lei decât în 2020", a mai afirmat ministrul Ioana Mihăilă.

Ea a subliniat că i-a transmis premierului că pentru personalul implicat în procesul de vaccinare este nevoie de suplimentare, "având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit" cu această destinaţie.

"Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare. Am cerut suplimentarea astfel: pentru medici de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locaţii aproximativ 600 milioane de lei, precum şi pentru plata cheltuielilor de organizare şi funcţionare. Fondurile repartizate din legea bugetului, respectiv 200 de milioane de lei, ne-au fost suficiente până la nivelul lunii mai 2021, dacă ne referim la plata centrelor de vaccinare şi la plata pentru programele de sănătate. Începând din luna aprilie. domnul prim ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sănătăţii", a mai arătat demnitarul.

Mihăilă a precizat că pe 8 iunie a transmis şi un memorandum Guvernului prin care a explicat situaţia plăţilor şi faptul că s-a ajuns la "epuizarea bugetului" pentru o parte din programele naţionale de sănătate.

"În data de 8 iunie am transmis Guvernului un memorandum prin care am explicat situaţia plăţilor, dar şi faptul că am ajuns la epuizarea bugetului pentru o parte din programele naţionale de sănătate şi am cerut deblocarea reţinerii la 10% la bugetul Ministerului Sănătăţii, conform legii bugetului de stat", a mai spus reprezentantul MS.

Ioana Mihăilă a afirmat că premierul Florin Cîţu "ştia" că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri "era la fundul sacului".

"Cu alte cuvinte, domnul prim ministru ştia că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri era la fundul sacului. Au urmat discuţiile pe rectificare bugetară în care i-am adus în repetate rânduri la cunoştinţă domnului prim ministru din nou situaţia prezentată anterior, respectiv necesarul de bani pe fiecare capitol. Singurele răspunsuri din partea domnului prim ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare", a mai susţinut ministrul Sănătăţii.

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat sâmbătă, la Timişoara, ce va face în condiţiile în care USR PLUS a anunţat că a depus moţiunea de cenzură împotriva sa.

"Ce facem? Guvernăm, mergem înainte, avem în continuare de făcut lucruri. Marţi, rectificarea bugetară pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Aţi văzut că sunt deja întârzieri şi nu ştiu cum s-a întâmplat ca Ministerul Sănătăţii să nu plătească centrele de vaccinare, oamenii sunt neplătiţi de vreo două luni de zile", a afirmat premierul Cîţu.

Premierul Florin Cîţu a respins, vineri, afirmaţiile lui Vlad Voiculescu potrivit cărora Guvenul nu a mai dat bani Ministerului Sănătăţii pentru plata personalului din centrele de vaccinare din luna mai, menţionând că MS are un buget şi, dacă va fi nevoie, la rectificare va primi bani suplimentari.

"Ministerul Sănătăţii a avut un buget, pe care îl foloseşte, şi anume, nu are cum să dea Guvernul. La rectificare se va aloca ceva suplimentar, dacă e nevoie de bani suplimentari. Eu vreau să aduc aminte românilor că atunci când a fost nevoie de a cumpăra Remdesivir de 230 de milioane de lei imediat am aprobat din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, deci, dacă era o cerere pentru aşa ceva, ar fi fost imediat suplimentate resursele. Nu a existat. La rectificarea bugetară sunt alocate resurse. Îi aşteptăm pe colegi să vină să facem rectificarea bugetară, să mergem mai departe. (...) Eu vă spun că atunci când au cerut, au primit", a afirmat Cîţu.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a scris pe Facebook că premierul Florin Cîţu nu a mai dat din luna mai bani Ministerului Sănătăţii pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ioana Mihaila, #Florin Citu, #plata personal centre vaccinare, #sanatate lupta politica , #premier