Geoana, propus pentru inlocuire la Senat si excludere din PSD

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 19:28
9702 citiri
Geoana, propus pentru inlocuire la Senat si excludere din PSD

PSD a decis sa ceara inlocuirea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului cu Titus Corlatean si a votat in unanimitate in BPN pentru inaintarea cererii sale de excludere catre Comitetul Executiv al partidului, a anuntat, luni, presedintele PSD, Victor Ponta, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, al carui principal subiect a fost fostul prezidentiabil social-democrat.

Ponta il vrea pe Geoana exclus: In PSD nu mai dicteaza Vintu, Gusa, UNPR

Ziare.com ti-a oferit cele mai importante informatii in legate de excluderea lui Mircea Geoana din PSD:

- La ora 18:10, Mircea Geoana a afirmat, intr-o declaratie de presa, ca traieste o uriasa dezamagire vazand ca "in acest moment se inchide cu un zgomot surd capitolul in care democratia in PSD era regula si nu exceptia".

Geoana a mai spus ca "aceasta faradelege va fi consemnata in istorie ca un moment rusinos" si i-a avertizat pe colegii sai ca "negura perioadei bolsevice se intoarce in PSD".

"Unul cate unul vor fi executati, in acelasi mod, cei care mi-au fost prieteni", i-a avertizat Geoana pe social-democratii care l-au sustinut pana acum, dar l-au parasit in aceste zile.

Geoana: Ponta joaca ruleta ruseasca cu sansele Opozitiei de a castiga alegerile

- Cererea de schimbare din functia de presedinte a lui Mircea Geoana, nu a figurat pe ordinea de zi a plenului Senatului, grupul PSD nesolicitand o amendare a ordinii de zi in acest sens.

- La ora 16.30, Mircea Geoana si-a parasit biroul si s-a indreptat, singur, catre sala de plen a Senatului, pentru a conduce sedinta. Sedinta a debutat firesc, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. S-a votat ordinea de zi si au fost aplaudati mai multi colegi care si-au aniversat duminica si luni zilele de nastere.

- Mircea Geoana a comentat, pe holurile Parlamentului, doar: "am fost informat in legatura cu ce s-a intamplat". Geoana a anuntat declaratii de presa pentru ora 18.00.

- PDL a decis ca senatorii sai vor vota in favoarea unei eventuale cereri a PSD de revocare din functie a presedintelui Mircea Geoana, insa vor propune un inlocuitor, care va fi decis de catre coalitie in ansamblul sau. Pana atunci insa, se asteapta ca PSD sa depuna cerere de revocare, nu de inlocuire, care nu este regulamentara.

PDL va vota cererea de revocare a lui Geoana, anunta Voinescu

- Vicepresedintele Senatului, Petru Filip de la PDL, a anuntat, luni, ca cererea prin care PSD solicita ca inlocuirea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean, la sefia Senatului, sa fie introdusa pe ordinea de zi, in plen, nu a fost votata deoarece nu este legala, pentru ca in regulamentul Senatului se prevede doar revocarea, nu si "inlocuirea".

"Grupul senatorilor PSD a inaintat o cerere Biroului Permanent de punere pe ordinea de zi a cererii de inlocuire a domnului presedinte Mircea Geoana cu domnul senator Titus Corlatean. Discutia a continuat in acelasi fel ca si saptamana trecuta in plen: care este legalitatea unei asemenea cereri? Cererea nu se incadreaza in prevederile regulementare, deci nu a fost subiect de vot in Biroul Permanent", a anuntat luni vicepresedintele PDL al Senatului.

Ion Iliescu a declarat ca Mircea Geoana "si-a taiat singur craca de sub picioare", iesirile sale publice au fost "dincolo de disciplina de partid", iar conferinta de presa tinuta duminica a fost "un joc nefiresc".

Iliescu a spus ca si el a votat pentru excluderea lui Mircea Geoana din partid, chiar daca el insusi este "ceva mai tolerant", si asta pentru ca "exista limite si exista reguli". Intrebat daca Mircea Geoana a trecut peste aceste limite, Iliescu a raspuns: "Demult!".

-"precizez ca decizia luata saptamana recuta a fost o decizie buna si, prin vot unanim al BPN, a fost reconfirmata. Ma simt dator sa fac aceste scurte precizari pentru membrii de partid - din pacate domnul Geoana nu si-a facut datoria fata de PSD, fata de milioanele de oameni care in 2009 si-au pus sperantele in schimbarea regimului Basescu - au fost momente in care a folosit functia de presedinte al Senatului doar in probleme personale, putand fi acuzat de un sabotaj la adresa USL, inclusiv atitudinea sa de ieri in fata comisiei fiind aceea a unei victimizari personale", a mai spus Ponta.

- Victor Ponta a anuntat ca BPN al PSD a decis, in unanimitate, trimiterea catre Comitetul Executiv al partidului a deciziei de excludere a lui Mircea Geoana. Acest for va lua o decizie pe 22 noiembrie.

- PSD l-ar fi exclus din partid pe Mircea Geoana, conform unor surse citate de B1 TV. Votul ar fi fost in unanimitate.

- Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat: "dorim ca aceasta criza sa se rezolve rapid in sensul consolidarii autoritatii in PSD pentru ca avem nevoie de un partener puternic si care sa fie din punctul nostru de vedere pe deplin legitimat in toate hotararile sale".

- PSD a depus la Biroul Permanent al Senatului, prin intermediul liderului de grup, Ilie Sarbu, o cerere de inlocuire din functie a lui Mircea Geoana.

- Vicepresedintele PSD, Marian Vanghelie, a spus ca decizia de excludere a lui Geoana a fost "o executie stalinista" si ca aceasta eroare poate fi reparata in forurile superioare ale partidului.

- Mircea Geoana a cerut BPN, intr-o scrisoare deschisa, ca sedinta Comisiei de Integritate in care s-a decis excluderea lui sa fie reluata, intrucat a fost nestatutara.

- Presedintele de onoare, Ion Iliescu, a spus, inainte de sedinta, ca nu vrea nici excluderea lui Mircea Geoana, nici inlocuirea sa din fruntea Senatului, dar ca "vrea sa asculte si alte pareri".

"S-ar putea (sa piarda PSD sefia Senatului - n.red), ceea ce nu e convenabil (...) Ar fi bine ca Mircea Geoana sa ramana si la Senat, si in partid, dar sunt pareri si pareri. Trebuie sa ascult si eu parerea celorlalti. Trebuie sa vedem si in regulamentul Senatului, daca poate fi suspendat un presedinte ales pentru o legislatura intreaga", a afirmat Iliescu.

- Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, spune ca e bine ca "unele chestiuni sa fie clarificate".

"O sa vedem ce se intampla, o sa ascultam si o sa decidem. Domnul Sova probabil ca are mai multe elemente decat mine. (...)Insinuati o chestiune care incepe sa ma deranjeze. Am explicat foarte clar, in urma unei discutii avute de domnul Iliescu cu domnul Ponta, ca nu vom merge pe revocare, ci pe schimbarea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean si pe asta se va merge mai departe. Am spus ca soarta domnului Geoana va fi decisa sa Comisia de Integritate. (...)intram in zona de speculatii. Cred ca e momentul ca unele chestiuni sa fie clarificate, altfel nu putem sa mergem mai departe", a declarat Nastase.

- Vicepresedintele PSD, Titus Corlatean, a spus inainte de sedinta BPN ca "prelungirea acestei situatii nu ne face bine pentru ca, pana transam statutar aceasta situatie, Guvernul ia tot felul de decizii (...) Eu votez pentru respectarea statutului, in primul rand. Forta acestui partid a stat in unitatea sa", a afirmat Corlatean.

Comisia a decis excluderea, Geoana contesta

Comisia de Integritate Morala si Arbitraj a PSD a decis, duminica, dupa o scurta sedinta, cu 43 de voturi pentru si 5 impotriva, sa propuna excluderea lui Mircea Geoana din partid.

Presedintele Comisiei, Dan Sova, a precizat la finalul sedintei ca urmeaza ca propunerea de excludere a lui Mircea Geoana sa fie inaintata Comitetului National Executiv al partidului, aceasta institutie fiind singura care are atributii in acest sens.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a cerut, luni, Biroului Permanent National, reluarea sedintei Comisiei de Integritate Morala si Arbitraj de duminica, in care s-a decis excluderea sa din partid, pe motiv ca aceasta nu ar fi respectat statutul.

"Comisia de Integritate e nestatutara", a spus Geoana, potrivit Realitatea TV.

Cu o zi inainte, duminica, Geoana a afirmat acelasi lucru, aratand ca nu a fost audiat si ca decizia trebuia luata in format de 9 membri, nu de 48, asa cum s-a luat.

"Prin aprobarea Statutului nou in 2010, vechea Comisie si-a incheiat de drept existenta si mandatul. Noua Comisie trebuia sa analizeze sesizarea BPN in format de 9 membri, nu de 48 de membri. Astfel, statutul PSDs prevede la art. 162 alin.(3): Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala este alcatuita din 9 membri alesi direct de Congres, cate unul pe fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare, propusi de organizatiile PSD constituite pe raza teritoriala a acestora si un membru propus de Presedintele PSD. Avand in vedere cele de mai sus, formula in care s-a intrunit Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala, cu 48 de membri, este nestatutara", sustine pesedistul, in comunicat.

"In plus, modul in care s-au desfasurat lucrarile de astazi (duminica, n. red.) ale Comisiei Nasionale de Arbitraj si Integritate Morala contravine prevederilor din Legea Partidelor Politice, care stipuleaza la articolul 15 ca este obligatia Comisiei de Arbitraj sa functioneze conform unui regulament aprobat de organul statutar, care trebuie sa asigure partilor dreptul la opinie si dreptul de a se apara, precum si proceduri echitabile de decizie, se mai stipuleaza in comunicat.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Sursa: Ziare.com