Iliescu, atacat fara ambalaj inteligent

Autor:
Marti, 23 Decembrie 2008, ora 18:01
6210 citiri
Iliescu, atacat fara ambalaj inteligent

Una dintre marile vesti bune pe care le aduce democratia este dreptul de a protesta. In acelasi timp, una dintre vestile proaste pe care le aduce tot democratia este ca protestul are nevoie de un ambalaj inteligent pentru a fi eficient.

Intr-un regim dictatorial, un act de revolta impotriva conducatorilor are impact prin simplul fapt ca exista. Intr-un stat de drept, are nevoie de mai mult: de o idee, de un mesaj puternic si de un ambalaj inteligent.

Adica exact ce refuza sa inteleaga protestatarii consecventi ai Romaniei ultimilor 19 ani, inclusiv cei care duminica si luni. Au crezut ca ajung cateva monede sau oua aruncate pentru ca prezenta lui Ion Iliescu la ceremoniile de onorare a martirilor Revolutiei sa devina brusc demonizate public.

Saptamana trecuta, un ziarist irakian a cutremurat planeta aruncand o pereche de pantofi in fata presedintelui Bush. Gestul sau, reluat si analizat zile in sir in presa internationala, a fost puternic pentru ca a avut tot "pachetul": idee (sanctionarea celui mai puternic om de pe planeta chiar in tara pe care pretinde ca o reconstruieste democratic), ambalaj (protestul a avut loc in momentul mediatic cheie al vizitei lui Bush - conferinta de presa) si mesaj (ziaristul nu a ales la intamplare forma protestului, ci a apelat la cea mai puternica forma de inulta in islamism).

Duminica, un revolutionar nu a cutremurat decat un sepepist suprins aruncand in directia fostului presedinte Iliescu un pumn de monede. Luni, un fost detinut politic in varsta de 78 de ani a aruncat cu oua in fostul presedinte. Diferenta de impact a celor doua gesturi, comparate cu cel din Irak, este graitoare si spune multe despre cultura protestului in societatea romaneasca.

Incepand din 1989, Romania a avut o sumedenie de proteste, dar pentru toate pot fi impartite in doua categorii: violente si de rutina. Nimeni nu trebuie sa le mai enumere pe cele violente: ranile fiecarei mineriade dor inca, iar cicatricile lor au ramas nu doar pe fetele demonstrantilor ci si in societatea ca ansamblu.

Manifestatiile de rutina sunt, insa, cea mai evidenta proba a ineficientei protestelor romanesti. Deja sunt previzibile, impartite pe sezoane precum campionatele de fotbal: toamna profesorii, iarna revolutionarii, primavara bugetarii rapusi de facturile de intretinere de peste iarna.

Toti acesti oameni au dreptatea lor, toti au fara discutie dreptul de a protesta. Nici unul dintre aceste proteste nu a produs, insa, vreun moment mediatic antologic.

Durerea revolutionarilor autentici din sufletul carora nimeni nu mai poate sterge sentimentul cumplit ca fratii sau copiii le-au murit degeaba merita tot respectul din lume, fie si dintr-o lume atat de stramba precum aceasta in care ne-a fost dat sa traim.

Nimeni nu le poate contesta dreptul de a sanctiona imaginea unui Ion Iliescu care merge sa-si arate respectul fata de niste oameni ucisi de regimul pe care tot el l-a reprezentat, candva, prin functia de prim-secretar.

Este pacat, insa, ca revolutionarii nu au inteles ca monedele si ouale aruncate in fata nu spun nimic, iar aluzia la Iuda este insuficienta tocmai prin subtilitate, mai ales pentru oameni ca Iliescu, care s-a crezut indreptatit sa-i sanctioneze tot el pe protestatari numindu-i "elemente provocatoare" sau "dezaxati".

Protestarului de duminica, care a avut, intr-adevar o idee originala prin aluzia la scena biblica, i-a lipsit ceva esential: mesajul si ambalajul. Niste bani aruncati in fata, o haina de sepepist protectoare peste chipul lui Iliescu si un "huo" amorf din multime nu spun, de fapt, mai nimic din cate ar fi putut sa exprime un astfel de gest intr-un asemenea moment.

Scenele de duminica si de luni au aratat, la urma urmei, de ce replica lui Gheorghe Dinica din "Filantropica" este geniala si in alt context: mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic. Chiar daca arunca o moneda si nu asteapta sa ii pice in palma.

Oana Dobre

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
#Ion Iliescu, #atacat, #monede, #revolutie , #stiri Gheorghe Dinica