Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 22:10
6166 citiri
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
George Simion, liderul AUR (stânga) și Giorgia Meloni, liderul partidului Fratelli d\'Italia FOTO/ Facebook

Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru.

După Suedia, extrema dreaptă face un nou progres spectaculos în Europa, unde pentru prima dată din 1945 un partid post fascist se află la porţile puterii.

Rezultatele au provocat un adevărat cutremur politic în Italia, iar perspectivele nu sunt optimiste nici pentru Uniunea Europeană.

Deviza ei este „Dumnezeu, patrie, familie", iar priorităţile sale vizează închiderea graniţelor pentru a proteja Italia de islamizare, renegocierea tratatelor europene pentru ca Italia să îşi recapete controlul asupra destinului său, lupta împotriva „lobby-urilor LGBT" şi a „iernii demografice" pe care o traversează ţara, unde vârstă medie este cea mai mare din ţările industrializate, cu puţin în urma Japoniei.

AUR - partidul care și-a exprimat public susținerea pentru Giorgia Meloni

George Simion, liderul AUR, a scris pe Facebook un mesaj de încurajare pentru Giorgia Meloni duminică, 25 septembrie.

”Azi Giorgia Meloni va câștiga alegerile din Italia, după cum și AUR va câștiga guvernarea în România”, a scris Simion.

Susținătorii politicianului s-au împărțit, de această dată, în două tabere: cei care și-ar atătat simpatia pentru Meloni, dar și cei care s-au arătat dezamăgiți de poziția lui Simion, susținând că politicianul nu se gândește la românii care lucrează în Italia.

”De ce te bucuri așa tare domnul George?

Este contra noastră, a diasporei, începi să ne dezamăgești pe noi ăștia care te susținem”

”Giorgia Meloni, a făcut coaliție cu Berlusconi, și Salvini (cel mai mare dușman al străinilor). Deci dacă câștigă ea, va fi rău pentru românii care lucrează acolo”

”AUR... cred că ai pierdut multe voturi ale românilor din Italia cu această afirmație.... și eu care eram atât de convinsă sa vă votez și să îmi îndrum și prietenii și cunoscuții s-o facă.... sunt cu adevărat dezamăgită....”, sunt doar câteva dintre comentarii.

Miza AUR - validarea

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com care este miza AUR și în ce măsură susținerea arătată de liderul partidului pentru Giorgia Meloni va avea un impact asupra votului diasporei din Italia.

”AUR invocă parteneriatele interne dintr-o miză foarte importantă pentru ei, și anume validarea. AUR este catalogat de foarte multă lume drept un partid extremist și până la urmă asta devine principala problemă în a crește mai mult. În consecință, validările de orice fel sunt principala strategie AUR. Validările externe cântăresc cu atât mai mult, de aceea Simion a tot vrut să se ducă în străinătate să-și caute parteneri, ne amintim și povestea de la summit-ul lor, unde a cam vrut să intre cu forța”, explică Adrian Zăbavă.

Pe de altă parte, consultantul politic este de părere că impactul electoral va fi unul limitat și că schimbarea de putere din Italia nu va influența decisiv rezultatele AUR în 2024, în votul din diaspora.

”E adevărat că un număr foarte mare de români locuiește în Italia, e un bazin important de vot pentru AUR. Extrema dreaptă, în orice loc din lumea asta, dar îndeosebi în Europa, are un dinte împotriva imigranților.

Cred că impactul electoral va fi limitat. AUR a câștigat din diasporă, e posibil să câștige și mai mult în urma acestei perioade, cred că reculul USR-ului din diasporă va însemna un câștig pentru AUR. Electoratul din diasporă e revoltat împotriva politicii românești, în consecință alege tot timpul anti-sistem. De asta și-au dat votul în 2019 pentru USR, de asta o parte dintre ei au trecut către AUR în 2020 și așa cum merg lucrurile astăzi, din ce în ce mai mulți români din diaspora italiană, spaniolă, vor alege AUR în 2024.

Nu cred că ceea ce s-a întâmplat acum în Italia va influența radical sau decisiv rezultatele AUR în 2024 în votul din diaspora”, mai spune Adrian Zăbavă.

Mai mult, consultantul politic face o paralelă cu relația dintre AUR și Viktor Orban, unde poziția partidului este una duală.

”E posibil să fie cam același lucru ca în cazul relației dintre AUR și Viktor Orban. În mesajele lor tot laudă modul în care Viktor Orban conduce, laudă naționalismul, patriotismul, lupta împotriva valorilor de stânga. Dar intențiile lui Viktor Orban din Transilvania sunt împotriva crezurilor autohtone ale AUR.

În consecință au un mesaj dualist: ungurii ne fură țara, dar Viktor Orban își conduce țara extraordinar. Cam așa se poate întâmpla și în Italia în funcție de cum se va poziționa viitorului guvern față de imigranți și care vor fi consecințele deciziilor asupra românilor, AUR poate avea același mod de a privi lucrurile”, concluzionează Adrian Zăbavă.

Mesajul AUR după victoria extremiștilor de dreapta din Italia

Reprezentanții AUR au transmis luni, 26 septembrie, printr-un comunicat oficial, că alegerile parlamentare din Italia sunt o lecţie pe care italienii o dau tuturor statelor membre ale Uniunii Europene şi că nicio ameninţare, indiferent din partea cui vine, nu poate să îngenuncheze democraţia, nu poate să se opună voinţei cetăţenilor.

”Poporul italian a decis să îşi ia soarta în propriile mâini şi să propulseze la putere un guvern patriotic! Alegerile parlamentare din Italia sunt o lecţie pe care italienii o dau tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Nicio ameninţare, indiferent din partea cui vine, nu poate să îngenuncheze democraţia, nu poate să se opună voinţei cetăţenilor”, se arată în comunicatul AUR.

Potrivit formaţiunii, ”coaliţia condusă de Giorgia Meloni merită felicitări pentru că a rezistat ameninţărilor venite din partea liderilor Uniunii Europene”.

”Datorită determinării lor şi pentru că au pus pe primul loc interesele poporului pe care îl reprezintă, Giorgia Meloni şi aliaţii săi au condus coaliţia pe care o reprezintă către o mare victorie. Poporul italian şi-a luat soarta în propriile mâini, a dat dovadă de curaj şi a decis pentru binele său, aşa cum este normal într-o ţară democratică, în care voinţa oamenilor este respectată. Felicitări şi mult succes membrilor coaliţiei câştigătoare!”, se mai arată în comunicatul AUR.

Extrema dreaptă a obţinut o victorie istorică în Italia, prin Partidul Fratelli d'Italia (FDI post-fascst) al lui Giorgia Meloni, care a obţinut în alegerile legislative de duminică, în coaliţie împreună cu Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi Forza Italia (FI, liberal) al lui Silvio Berlusconi, 44% dintre voturile exprimate, potrivit unor rezultate anunţate de Ministerul italian de Interne.

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#giorgia meloni, #alegeri Italia, #George Simion AUR , #stiri politice