Audierile guvernului Ciolacu. Miniștrii PSD și PNL primesc avize pozitive pe bandă. Scandal la audierea lui Alexandru Rafila LIVETEXT

Miercuri, 14 Iunie 2023, ora 15:37
7261 citiri
Audierile guvernului Ciolacu. Miniștrii PSD și PNL primesc avize pozitive pe bandă. Scandal la audierea lui Alexandru Rafila LIVETEXT
Liderul PSD Marcel Ciolacu și liberala Alina Gorghiu au trecut de la parlament la guvern FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

Miniștrii Guvernului Ciolacu sunt audiați miercuri, 14 iunie, începând cu ora 10.00, urmând ca programul să se încheie la 16.45. Până la această oră, toate propunerile de ministru au primit aviz pozitiv, cu suportul UDMR.

UPDATE 16.50 Alți trei miniștri au primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din parlament. Luminița Odobescu, propunerea PNL pentru Afacerile Externe, Angel Tîlvar, propunerea PSD pentru Apărare și Adrian Câciu, propunerea PSD pentru Investiții și Proiecte Europene au primit majoritate de voturi favorabile.

UPDATE 15.18 Aviz pozitiv a primit și Gabriela Firea pentru ministerul Familiei. Aceasta a primit 39 de voturi „pentru”, 21 „împotriva” și o abținere.

UPDATE 15.16 Ministrul desemnat al Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților.

UPDATE 14.22 Parlamentarii USR protestează la audierea lui Alexandru Rafila în comisiile de specialitate ale parlamentului. Membrii USR au venit cu mai multe pancarte în care îl acuză pe Rafila că a „distru splanul national de combatere a cancerului”. O acuzație similară pentru rafila a venit inclusiv din partea unui coleg de partid, Patriciu Achimaș-Cadariu, care a amenințat că nu va vota guvernul. Mai mult, în timpul audierilor acesta a lansat un atac dur la adresa lui Rafila, pe care îl acuză de „neglijență criminală”.

„Distrugeți tot ce funcționează. Ați distrus speranța oamenilor. Asta e cel mai rău, când omori speranța”, a mai adăugat social-democratul.

UPDATE 14.15 Ministrul desemnat al Culturii Raluca Turcan a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate din paralment. Aceasta a primit 17 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și două abțineri.

UPDATE 14.07 Ministrul desemnat al Energiei Sebastian Burduja a fost acuzat miercuri, la audierile din comisiile de specialitate, că a primit întrebări servite pentru „a-și ascunde incompetența în domeniul energiei”.

USR acuză că Burduja „nu a fost în stare ră răspundă nici măcar la o întrebare simplă”.

„De frică să nu își arate lipsa totală de competență în domeniul energiei, Sebastian Burduja a răspuns doar la întrebările servite, ignorând complet întrebările extrem de relevante pentru facturile românilor și privind investițiile în sectorul energetic, din partea USR. Am asistat din nou la un simulacru de audiere și mă înspăimântă gândul că vom avea un nou mandat ratat din partea PNL la Ministerul Energiei”, a declarat deputata USR Cristina Prună după ședința comisiilor de specialitate.

UPDATE 14.02 Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a primit aviz pozitiv pentru un nou mandat la șefia ministerului.

UPDATE 13.27 Propunerea PSD pentru ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor. Acesta a explicat la audieri că principala sa prioritate va fi actualizarea legislației „pe baza căreia funcționează acest domeniu, precum și debirocratizarea”.

UPDATE 13.21 Ministrul desemnat al Finanțelor Marcel Boloș (PNL) și cel al Economiei Radu Oprea (PSD) au primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate.

În timpu audierii sale, Marcel Boloș a promis că nu va introduce noi taxe și impozite, adăugând apoi că orice modificare a sistemului fiscal trebuie anunțată din timp. De cealaltă parte, Radu Oprea a explicat în fața comisiilor ce înseamnă „patriotismul economic”, așa cum apare în programul de guvernare al coaliției.

„Patriotism economic înseamnă să dezvoltăm industria românească, să sprijinim în continuare întreprinderile mici și mijlocii și să reușim să avem produsele de calitate pe care ni le dorim. Dacă ne uităm pe balanța comercială, vedem că deși în ultima perioadă a început un trend descendent, adică importăm mai puțin, încă suntem dezechilibrați”, a precizat social-democratul.

UPDATE 12.19 Ministrul desemnat al Dezvoltării Adrian Veștea a declarat în timpul audierii că va susține în continuare proiectele regionale. „Sunt adeptul proiectelor regionale și vreau cât mai multe proiecte regionale. A existat o prioritate a UE, crearea acelor poli de creștere, poli care au beneficiat de o infuzie mare financiară”, a afirmat acesta. Referitor la plățile pe PNDL 3, Adrian Veștea a punctat că acestea au fost făcute până la solicitările depuse în mai, însă nu a putut oferit date despre plățile din proiectele care țin de Compania Națională de INvestiții, companie de stat subordonată ministerului.

UPDATE 12.13 Sorin Grindeanu a primit aviz pozitiv pentru ministerul Transporturilor după ce a primit 24 de voturi „pentru” și doar 6 „împotrivă. Un singur parlamentar s-a abținut.

Aviz pozitiv a primit și propunerea PNL pentru portofoliul Dezvoltării, Adrian Veștea. În favoarea acestuia au votat 37 de parlamentari, în timp ce 7 au votat „împotrivă”.

UPDATE 12.04 Liberalul Sebastia Burduja, recent desemnat la portofoliul Energiei, a primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate. În timpul audierilor acesta a declarat că „România se confruntă cu o trilemă energetică. Avem trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în același timp”.

UPDATE 11.35 Sorin Grindeanu este audiat la această oră pentru funcția de ministru al Transporturilor. Acesta a ocupat portofoliul și în timpul guvernului Ciucă, iar social-democrații au negociat la sânge pentru ca Grindeanu să-și păstreze portofoliul.

În timpul audierii, Grindeanu a afirmat că revitalizarea Portului Constanța pe componenta feroviară reprezintă o prioritate. Acesta a adăugat că în 2022, la Ministerul Transporturilor, s-au semnat contracte de 10,3 miliarde de euro. Începând din 2023, CNAIR va inaugura minimum 100 de kilometri de Autostradă și Drum Expres.

UPDATE 11.29 Deși UDMR nu mai face parte din coaliția de guvernare după ce au rămas fără mai multe ministere cheie, formațiunea maghiară a votat alături de PSD și PNL la audierile miniștrilor, semnal că va vota și pentru învestirea guvernului joi, 15 iunie.

UPDATE 11.20 Florin Barbu a primit avizul Comisiei de agricultură după ce 29 de aleși au votat „pentru” iar 7 au fost împotriva. Aviz pozitiv a primit și propunerea PNL pentru ministerul Justiției, Alina Gorghiu.

UPDATE 11.06 Tensiuni în comisiile juridice, la audierea Alinei Gorghiu, propusă la Justiție. Președintele de comisie, senatorul PNL Cristian-Augustin Niculescu-Țăgârlaș a impus grupurilor parlamentare să adreseze câte o singură întrebare, de fiecare grup și nu a lăsat-o pe Gorghiu să răspundă întrebărilor pe rând. Acesta a subliniat că propunerea de ministru trebuie să răspundă la final, în maximum 6 minute, deoarece trebuie închisă ședința, în protestele parlamentarilor din opoziție.

În timpul audierilor, Gorghiu a vorbit despre problema resurselor umane din magistratură, numărul de pensionări, dar și despre alte prorități din mandatul său.

UPDATE 11.00 Ligia Deca a primit aviz pozitiv în comisii pentru ministerul Educației. Aceasta a primit 32 de voturi „pentru” și 8 „împotrivă. În timpul audierii, aceasta a vorbit despre creșterea salariilor pentru profesori, dar și despre Legile Educației recent adoptate de parlament.

„Trebuie ca toate școlile să poată beneficia de fonduri europene și pentru asta, cei care se implică, pentru a face posibil acest lucru, trebuie să fie susținuți. De asemenea, la momentul pensionării, la încetarea contractului de muncă, cadre didactice vor primi o primă echivalentul a două salarii de bază. De asemenea, introducem posibilitatea pentru concediu suplimentar pentru conducerea unităților de învățământ, mai ales având în vedere nivelul ridicat de responsabilitate și procesele educaționale și de management care se desfășoară pe o perioadă îndelungată”, a afirmat Ligia Deca.

UPDATE 10.28 Au început primele audieri. Liberala Alina Gorghiu propunerea pentru portofoliul de la Justiție, Ligia Deca, propunerea de la Educație și Ionuț Barbu, propunerea de la Agricultură au intrat în comisii.

UPDATE 10.17 Deputatul PNL Dan Vîlceanu a anunțat marți dimineață, în ședința grupurilor parlamentare ale liberalilor, că nu va vota pentru Guvernul Ciolacu, potrivit surselor G4Media.ro.

UPDATE 10.15 Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, medic şi fost ministru al Sănătăţii, a anunţat miercuri dimineaţă, 14 iunie, că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, susţinut de social-democraţi pentru portofoliul Sănătăţii.

Cadariu precizează că nu va vota nici în comisia de specialitate în favoarea lui Rafila, căruia îi reproşează atitudinea în privinţa Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Fostul ministru admite că a candidat pe listele PSD, la invitaţia partidului, dar subliniază că a candidat asumându-şi un angajament faţă de pacienţii bolnavi de cancer.

De la ora 10.00, vor fi audiați candidaţii pentru ministerele Agriculturii, Justiţiei şi Educaţiei, adică Ionuț Barbu, Alina Gorghiu și Ligia Deca. De la ora 11.00, vor fi audiaţi miniştrii de la Dezvoltare (Adrian Veștea), Transporturi (Sorin Grindeanu) şi Energie (Sebastian Burduja).

La următoarele audieri, de la ora 12.00, vor intra miniștrii de la Finanţe (Marcel Boloș), Digitalizare (Bogdan Gruia) şi Economie (Radu Oprea). O oră mai târziu vor fi audiați ministerul Muncii (Marius Budăi) şi ministerul Culturii (Raluca Turcan).

De la 14.00 sunt audiați cei de la Sănătate (Alexandru Rafila), Familie (Gabriela Firea) şi Interne (Cătălin Predoiu). De la 15.00, este programată audierea candidaţilor de la Apărare, Proiecte Europene şi Externe, adică de la Angel Tîlvăr și Luminița Odobescu,iar de la 16.00 va fi audiat candidatul pentru Ministerul Mediului, Mircea Fechet.

Votul de învestire a Guvernului Ciolacu este programat joi, de la ora 12.00, urmând ca miniștrii să depună apoi jurământul la Palatul Cotroceni.

Lista completă a Guvernului

Prim-ministru - Marcel Ciolacu

Viceprim-ministru - Marian Neacșu

Viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne - Cătălin Predoiu

Ministerul Finanțelor - Marcel Boloș

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Familiei - Gabriela Firea

Ministerul Justiției - Alina Gorghiu

Ministerul Apărării Naționale - Angel Tîlvăr

Ministerul Educației - Ligia Deca

Ministerul Culturii - Raluca Turcan

Ministerul Afacerilor Externe - Lumina Odobescu

Ministerul Economiei - Radu Oprea

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - Adrian Câciu

Ministerul Dezvoltării - Adrian Veștea

Ministerul Sănătății - Alexandru Rafila

Ministerul Agriculturii - Ionuț Barbu

Ministerul Energiei - Sebastian Burduja

Ministerul Muncii - Marius Budăi

Ministerul Cercetării - Bogdan Gruia

Ministerul Mediului - MIrcea Fechet.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#guvernul ciolacu, #audieri guvernul ciolacu, #ministri guvernul ciolacu , #guvern