Să numeri oi până adormi: Cine a venit cu acest sfat vechi pentru somn? Funcționează?

Duminica, 24 Martie 2024, ora 16:24
3008 citiri
Să numeri oi până adormi: Cine a venit cu acest sfat vechi pentru somn? Funcționează?
Oi pe câmp FOTO Pixabay

Să îți imaginezi oi grase și pufoase, sărind una câte una peste un gard, este un remediu binecunoscut pentru insomnie.

Cine a venit cu o astfel de sugestie ridicolă? Dacă ideea este să te plictisești până adormi, de ce să nu numeri invers, cum faci când ești anesteziat? Și cine a decis să fie oi? De ce nu iepuri, cai, broaște uriașe sau canguri?

Istoria oferă răspunsul: se spune că era o metodă folosită de păstorii medievali, lipsiți de compania umană săptămâni întregi, pentru a adormi în fiecare noapte - numărau oile până deveneau somnoroși.

Conceptul de a număra oi pentru a adormi este atât de vechi încât a fost menționat într-o compilație de povești scurte din secolul al XIII-lea intitulată "Cento Novelle Antiche". În una dintre povestiri, un povestitor în slujba lui Messer Azzolino era atât de somnoros încât i-a povestit stăpânului său o poveste despre un fermier care încerca să treacă o turmă de oi peste un râu învolburat cu o barcă mică.

"Așa că a sărit în barcă cu o singură oaie și a început să vâslească cu toată puterea lui", a spus povestitorul. "Râul era larg, dar el vâslea și vâslea departe..."

Povestitorul a încetat să mai vorbească pe măsură ce a adormit, ceea ce l-a determinat pe stăpânul să îl trezească pentru a termina povestea.

"Lasă-l să treacă restul oilor și apoi voi continua; pentru că îi va lua cel puțin un an, iar între timp, Excelența ta s-ar putea bucura de un somn foarte confortabil", a răspuns fabulistul înainte de a adormi din nou.

Aceeași poveste a fost spusă și în lucrarea mai veche din secolul al XII-lea „Disciplina Clericalis”, și chiar a devenit parte a cărții din secolul al XVII-lea „Don Quijote” - doar în această versiune scutierul lui Quixote, Sancho Panza, îi spune să numere caprele, nu oile.

"Ar fi bine să țineți socoteala câte capre duce ciobanul, Alteță, pentru că dacă uităm una singură va fi sfârșitul poveștii și nu va mai fi posibil să mai spunem niciun cuvânt", îi spune Panza.

Funcționează număratul oilor?

Chiar te ajută să adormi număratul oilor? Un studiu din 2002 despre combaterea insomniei ar fi pus la încercare acest concept.

În realitate, acesta nu a fost scopul cercetării, a spus autoarea principală Allison Harvey, profesor de psihologie și director al Golden Bear Sleep and Mood Research Clinic de la Universitatea California, Berkeley.

„Studiul nostru acum peste 20 de ani nu a fost despre număratul oilor; a fost doar despre folosirea imaginilor mentale pentru a combate insomniile”, a spus Harvey, care a realizat cercetarea în timp ce era profesor de psihologie la Universitatea Oxford, scrie cnn.com.

Cercetarea ei a împărțit 50 de persoane în trei grupuri, a spus Harvey. Primul grup nu a primit nicio instrucțiune cu privire la modul de a adormi, în timp ce membrii celui de-al doilea grup au fost sfătuiți să se distragă de gânduri, griji și preocupări în orice mod doreau. Grupul trei a primit instrucțiuni să efectueze o sarcină imaginară interesantă și captivantă, cum ar fi crearea sau amintirea unui pajiști, a unei cascade, a unei vacanțe sau a unei după-amiezi de vară la soare.

Cei care au folosit imaginația au raportat că adorm mult mai repede decât celelalte două grupuri, și au considerat că gândurile, griji și preocupările lor sunt mai puțin îngrijorătoare decât oamenii din grupul fără instrucțiuni sau din grupul de distracție.

Întâmplător, doi dintre participanții la studiu din grupul de distracție au numărat oi ca modalitate de a adormi "și cumva oamenii s-au agățat de asta, presupun că pentru că au crezut că este distractiv", a spus Harvey.

Deși ea nu a studiat de fapt număratul oilor ca modalitate de a depăși insomniile (și nu este conștientă de alte studii în acest sens), Harvey are o opinie bazată pe ani de experiență ca specialist în somn.

"Ceva atât de banal precum numărarea oilor de obicei nu face trucul", a spus ea. "În schimb, lucrăm la un meniu de opțiuni cu oamenii, pentru că fiecare este diferit și nu o singură opțiune va ajuta de fiecare dată."

Ce funcționează?

Există modalități susținute științific pentru a vă ajuta să vă eliberați mintea și să adormiți, totuși. Mai bine de 20 de ani mai târziu, folosirea imaginației rămâne încă un sfat de top, a spus Harvey. Iată și alte recomandări ale sale.

Vizualizați relaxarea: Închipuirea unui mediu plăcut și captivant funcționează pentru multe persoane și este cel mai eficient atunci când sunt implicate toate cele cinci simțuri.

"Încercați să faceți imaginea cât mai vie posibil, întrebându-vă ce vedeți, ce auziți, ce mirosiți și, dacă se aplică, ce gustați", a spus ea.

Recunoștință: Cunoscută pentru creșterea fericirii, enumerarea binecuvântărilor este și ea o modalitate bună de relaxare și somn, conform cercetărilor.

Harvey sugerează să veniți cu trei lucruri din viața voastră pentru care sunteți recunoscători și apoi să le spuneți în mintea voastră înainte de somn.

Să te bucuri: Un văr al recunoștinței, să te bucuri constă în trăirea din nou a unui moment minunat din ziua voastră. Amintiți-vă ce s-a întâmplat, cum v-ați simțit și permiteți-vă să vă bucurați de acele sentimente bune pentru a încuraja somnul, a spus Harvey.

Următoarele trei sugestii sunt cele mai bune de luat în calcul înainte de culcare, și toate se concentrează pe controlul îngrijorării și ruminației (care este măcinarea gândurilor repetitive asemenea rumegării pe care o face o vacă).

Rezolvarea problemelor: Găsiți un moment înainte de a merge la culcare să luați un pix sau creion și să faceți două coloane pe o foaie de hârtie. Etichetați partea de sus a unei coloane "Preocupări" și cealaltă "Soluții".

Listați-vă problemele sau sarcinile îngrijorătoare în partea cu preocupări și apoi gândiți-vă la câteva soluții potențiale. Pus pe hârtie, acest lucru vă eliberează mintea de a zăbovi asupra lor.

Păstrarea unui jurnal. Nu trebuie să se concentreze pe rezolvarea problemelor, deși ar putea, a spus Harvey. Poate fi un loc pentru a înregistra binecuvântările și amintirile zilnice pe care doriți să le redescoperiți mai târziu - sau doar o modalitate de a vă exprima.

Timpul pentru îngrijorare: Nu sunteți un scriitor din fire? Ei bine, puteți să alocați câteva ore înainte de culcare doar pentru a vă îngrijora și (sperăm) să găsiți soluții. Făcând acest lucru, puteți să scăpați de gândurile negative înainte de a merge la culcare, permițând somnului să vină fără a număra oile.

Cum a rezolvat un român problema PET-urilor si returul acestora. "E cea mai hilară țeapă în România"
Cum a rezolvat un român problema PET-urilor si returul acestora. "E cea mai hilară țeapă în România"
Unii români sunt nemulțumiți că trebuie să strângă PET-urile și să le ducă în diferite puncte de colectare pentru a primi banii pe garanție. În mediul online au apărut discuții...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#insomnie, #solutii, #numarare oi, #inventie, #remedii , #somn