Urmeaza a treia Intifada? Vorbim despre procesul de pace de parca era viu. Din pacate, nu era Interviu

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 23:23
11045 citiri
Urmeaza a treia Intifada? Vorbim despre procesul de pace de parca era viu. Din pacate, nu era Interviu

Decizia presedintelui american Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului este perfect acoperita din punct de vedere legal si nu reprezinta altceva decat formalizarea unei evidente, spune analistul de politica externa Dan Dungaciu, care nu crede ca trebuie sa ne asteptam la "zguduiri majore" in regiune, in ciuda reactiilor publice.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), puncteaza cateva elemente de context si isi argumenteaza opinia, atragand atentia, printre altele, asupra faptului ca in acest moment identitatea religioasa este mult mai importanta decat cea nationala in regiune, ceea ce face ca "problema palestiniana, identificata ca o chestiune strict sau in primul rand nationala, sa paleasca".

Cum sa descifram decizia presedintelui Donald Trump?

Din perspectiva americana, lucrurile sunt mult mai clare decat se incearca uneori a fi prezentate. In realitate exista o decizie a Congresului american, se numeste Jerusalem Embassy Act, care din 1995 stipuleaza ca Ambasada SUA trebuie sa fie la Ierusalim. Desi toti presedintii si-au asumat in campanie acest lucru, inclusiv presedintele Obama, niciunul dintre ei, odata ajuns la putere, n-a facut asta.

Practic, ce face presedintele Trump este sa puna in aplicare o decizie luata in 1995. Ceilalti presedinti au blocat aceasta decizie prin ordine prezidentiale. Ce trebuie sa faca presedintele Trump este sa le anuleze, astfel incat masura din 1995 sa devina lege. In realitate, daca presedintele nu ar fi facut asta, ar fi putut sa o faca Congesul.

Care ar fi pasul urmator?

Avem doua posibilitati. Prima ar fi transformarea consulatului american din Ierusalim in Ambasada. Exista un consulat renovat in 2010 care, dupa parerea mea, a fost renovat si construit la nivelul unei ambasade, pentru ca americanii se asteptau ca odata ar putea deveni ambasada. Prin urmare, daca discutam in termeni de facilitati, exista in Ierusalim aceasta cladire.

A doua varianta ar fi sa se construiasca o noua ambasada, dar asta ar dura birocratic, financiar, procedural mult mai mult. Varianta simpla ar fi prima.

Un alt element crucial din declaratia prezidentiala si care a fost ignorat este acela ca presedintele Trump a spus foarte clar ca prin "aceasta decizie nu ne pronuntam in nici un fel asupra chestiunii statutului final, incluzand aici frontierele specifice ale suveranitatii Israelului in Ierusalim, sau rezolvarea problemei frontierelor", in sensul in care noi nu vom discuta frontiere specifice, acest lucru va fi delimitat de o negociere ulterioara intre cele doua parti.

Capitala este Ierusalim, dar nu este limpede in acest moment cat din Ierusalim va fi capitala Israelului.

Ce a facut presedintele Trump e perfect legal, perfect acoperit, iar din punct de vedere politic, logic.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...