Superbele state liliputane de pe glob - partea I (Galerie foto)

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 17:06
17099 citiri
Superbele state liliputane de pe glob - partea I (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Nu trebuie sa-si inchipuie cineva ca o tara mare este neaparat si frumoasa. Dimpotriva, unele dintre cele mai mici state ale lumii atrag turisti mai multi decat multe altele, intinse pe mai multe meridiane.

Nu trebuie sa ne inchipuim nici faptul ca statele pitice ar fi aparut intr-o conjunctura de moment, create prin fantezia unor politicieni.

Adesea, statele mici au vechimi considerabile si, asa cum se va vedea chiar in cele de mai jos, cel mai vechi stat din lume existent inca si astazi este un stat pitic, de numai 61 kilometri patrati.

Acest stat s-a dezvoltat in jurul unui stravechi castel, durat pe un varf de stanca. Statul se numeste San Marino si, in conditiile crizei de astazi, constituie una dintre putinele tari unde veniturile depasesc considerabil cheltuielile.

Majoritatea statelor pitice sunt tinte turistice de mare interes, iar populatia lor este ocupata mai mult in sfera serviciilor, domeniu atat de prosper, incat activitatea de productie devine total neatractiva.

De altfel, un specific al tarilor foarte mici este si faptul ca resursele lor naturale sunt reduse, iar uneori chiar inexistente.

Ca o curiozitate, merita amintit ca, asa cum se va arata si mai jos, statul cu cea mai ridicata valoare a Produsului Intern Brut este unul dintre aceste state minuscule.

Principatul Lichtensein. Este situat la granita dintre Austria si Elvetia, cu o suprafata de 160 kmp si o populatie stabila de 36.000. Acesta este statul cu cel mai ridicat PIB: 141.000 de dolari per capita. Limba vorbita este cea germana, iar ca moneda circula francul elvetian.

Este o monarhie constitutionala, cu puteri sporite acordate suveranului. Principala activitate aducatoare de venituri este cea bancara, iar tara are o veche traditie privind pastrarea secretului bancar. Principatul Lichtenstein nu are armata. Ultimul soldat care a servit sub drapelul principatului a murit in anul 1939, la varsta de 95 de ani.

Republica Maldivelor. Statul se afla la circa 450 km sud de India, intr-un arhipelag, ocupand o suprafata de 298 kmp (suprafata uscatului) si avand o populatie de 396.000 locuitori.

In trecut, veniturile tarii proveneau din pescuit, comercializarea molustelor si productia de franghii. Astazi, venitul principal il constituie turismul. Cel mai inalt punct geografic al tarii se afla la 3 metri deasupra nivelului marii.

Republica San Marino are o suprafata de 61 kmp si o populatie de 32.000 locuitori. A fost fondata in anul 301, fiind in prezent statul cu cea mai mare vechime din lume, un stat in stat, respectiv enclava in Italia. Desi nu face parte din UE, foloseste moneda euro.

Republica Seychelles este situata la nord de insula Madagascar si se intinde pe 455 kmp, avand o populatie de 84.000 locuitori.

In trecut, tara situata pe un arhipelag de mici insulite producea nuca de cocos, vanilie si scortisoara.

Astazi, traieste aproape numai din turism. Frumusetea peisajului natural este factorul care atrage turistii, care vin in numar mare, chiar daca tara este lipsita de vestigii istorice sau monumente de arta.

Vatican. Este orasul-stat care ocupa o parte din suprafata Romei, pe un spatiu de numai 44 hectare. A fost fondat in anul 1929, este gestionat de papa si se mandreste cu cele mai apreciate cladiri din lume: Capela Sixtina, Bazilica Sfatul Petru, Palatul Apostolic si altele.

Cetateni stabili ai statului sunt circa 800 de persoane. Cateva mii de italieni din restul orasului si din peninsula se perinda zilnic ca vizitatori, iar numarul turistilor straini intrece frecventa inregistrata pe asemenea suprafata in orice alta parte a lumii.

Intrucat mai sunt si alte state pitice in lume, fiecare prezentand curiozitatile sale, vom continua si joi aceasta prezentare, cu galeria foto aferenta. Nu pierdeti ocazia, o veti gasi numai pe Ziare.com.

Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#state mici lume, #tari mici, #cele mai mici tari , #stiri externe