Plângere penală pe numele lui Klaus Iohannis. Ce vrea să afle AUR de la șeful statului

Marti, 06 Februarie 2024, ora 13:21
3669 citiri
Plângere penală pe numele lui Klaus Iohannis. Ce vrea să afle AUR de la șeful statului
Klaus și Carmen Iohannis, în Kenya FOTO Facebook/Kenya Wildlife Service

Deputatul AUR Dan Tanasă a depus marţi, 6 februarie, la Parchetul General o plângere penală împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, în care solicită ca procurorii să cerceteze modul în care au fost cheltuite sume ”exorbitante” pentru vizitele şefului statului în străinătate.

El a precizat că demersul se bazează pe informaţiile apărute în presă, iar infracţiunile reclamate sunt de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare şi uzurparea funcţiei.

Dan Tanasă l-a reclamat şi pe un consilier prezidenţial, pentru că acesta ar fi secretizat informaţiile cu privire la costurile deplasărilor externe.

”Am înregistrat astăzi un denunţ penal pe numele preşedintelui Klaus Iohannis şi pe numele unui domn consilier prezidenţial, George Vladimir Duhan, precum şi pe numele tuturor persoanelor cu atribuţii de serviciu în legătură cu situaţia sesizată în vederea cercetării săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare şi uzurparea funcţiei. (...) Demersul nostru este unul de bun-simţ. Considerăm că informaţiile apărute în mass-media merită un răspuns din partea unui organ de cercetare penală. Credem că cele reliefate în aceste anchete jurnalistice comportă şi aspecte de ordin penal. Trebuie să vedem dacă secretizarea acestor informaţii s-a făcut conform legii. Trăim totuşi într-o ţară în care şi pentru un pix, într-o primărie de comună, trebuie să întocmeşti un referat, trebuie să justifici. Sumele exorbitante cheltuite de Iohannis pentru deplasări în străinătate, pentru domnia sa, soţia dânsului şi doi - trei oameni din jurul său, trebuie să vedem în ce măsură au existat cereri de ofertă, în ce măsură s-a respectat procedura de achiziţie publică, care au fost justificările pentru care aproape toate cursele aeriene au escală la Sibiu. Există aspecte de ordin penal şi numeroase semne de întrebare cu privire la aceste deplasări şi, în opinia noastră, Ministerul Public trebuie să investigheze şi să vadă dacă totul se face legal”, a declarat Dan Tanasă, la Parchetul General.

În opinia deputatului, vizitele externe ale preşedintelui au fost mai degrabă nişte concedii de lux.

”Felul în care se achiziţionează aeronavele, cum se cheltuiesc banii pentru hoteluri, mese, bilete de avion, alte asemenea costuri nu implică nici atentat la siguranţa naţională, nici afectarea concurenţei neloiale sau alte chestiuni de genul acesta. (...) În mod evident aceste deplasări în străinătate par mai degrabă nişte concedii de lux, decât nişte deplasări în afara ţării, care să aibă primordial interesul naţional. Chiar şi în cazul Administraţiei Prezidenţiale trebuie respectate anumite proceduri de achiziţie publică, trebuie justificate costurile, trebuie întocmite rapoarte de oportunitate şi ulterior toate deplasările trebuie justificate”, a mai spus deputatul.

Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea AGERPRES, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, au fost de 41 milioane de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
Respingerea atacului masiv cu sute de drone și rachete balistice al Iranului a costat Israelul 4-5 miliarde de shekeli (1-1,5 miliarde de dolari). Aceste cifre au fost oferite de generalul în...
Agenți FBI au ajuns să nu-și mai permită să-și plătească chiria din salariu în unele orașe americane
Agenți FBI au ajuns să nu-și mai permită să-și plătească chiria din salariu în unele orașe americane
Agenții FBI nu luptă doar împotriva băieților răi, ci și împotriva costului ridicat al vieții. În multe orașe mari americane, chiriile au atins niveluri astronomice. În același...
#Klaus Iohannis presedinte, #deplasari strainate, #costuri, #plangere penala, #Dan Tanasa AUR , #stiri Klaus Iohannis