Iohannis ignoră cererea de adoptarea a Legilor Justiției în ciuda poziției Comisiei de la Veneția: „Nu mă aștept la probleme” VIDEO

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 11:59
2270 citiri
Iohannis ignoră cererea de adoptarea a Legilor Justiției în ciuda poziției Comisiei de la Veneția: „Nu mă aștept la probleme” VIDEO
Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre legea avertizorilor de integritate FOTO presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis nu se așteaptă la probleme în cazul în care Parlamentul României va adopta noile Legi ale Justiției înainte ca Comisia de la Veneția să-și expună opinia, deși comisarul european pentru Justiție Didier Reynders a cerut acest lucru.

„Sunt mai multe chestiuni care trebuie luate în considerare. Comisia a fost sesizată în repetate rânduri, inclusiv de mine și avem o serie de recomandări. Nu cred că dacă se va cere o opinie va fi diferită de acum. Rugămintea mea expresă pentru Parlament și Guvern a fost să se țină cont recomandările pe care le cunoaște, nu sunt lucruri necunoscute, și dacă Parlamentul va legifera în acest sens, eu nu mă aștept la probleme”, a declarat vineri, 7 octombrie, Klaus Iohannis.

Luni, 3 octombrie, Comisia de la Veneția a anunțat că va emite în luna decembrie o opinie privind legile justiției din România, care sunt dezbătute acum pe repede înainte în Parlamentul României. Totodată, cu o săptămână în urmă comisarul european pentru Justiție Didier Reynders a cerut parlamentarilor de la București să nu adopte noul pachet de legi fără opinia Comisiei de la Veneția.

De cealaltă parte, graba coaliției pentru a adopta noile legi ale justiției este dată și de raportul MCV al Comisiei Europene, care vine în luna noiembrie.

Despre avertizorii de integritate

Klaus Iohannis a vorbit apoi și de legea avertizorilor de integritate, care, în forma actuală, nu oferă anonimitate celor care fac sesizări.

„Eu am trimis legea înapoi în Parlament pentru că anumite chestiuni nu au fost destul de bine clarificate. Când vine legea la mine voi face comentarii dacă este cazul”, a afirmat Klaus Iohannis.

VIDEO Youtube / Administrația Prezidențială

Reamintim că joia trecută, 29 septembrie, Senatul a adoptat legea privind avertizorilor de integritate după ce anterior aceasta a fost întoarsă de către Klaus Iohannis. Chiar și în noua formă, reprezentanții ONG-urilor susțin că legea descurajează raportarea anonim.

Câteva zile mai târziu, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a trimis luni, 3 octombrie, Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită Parlamentului să întoarcă legea avertizorului de integritate în Comisia Juridică și amendarea ei astfel încât raportarea cazurilor de corupție sau de încălcare a legii să poată fi făcută anonim.

Ministrul Justiției subliniază că observațiile au fost formulate ”în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege”.

Citește și:
Klaus Iohannis, în deschiderea reuniunii NATO de la București: „Marea Neagră are o importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică”
Klaus Iohannis, în deschiderea reuniunii NATO de la București: „Marea Neagră are o importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 29 noiembrie, în deschiderea reuniunii ministrilor afacerilor externe din statele membre NATO, că de la momentul aderării la NATO, România a fost...
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Preşedintele Klaus Iohannis începe vineri o vizită de lucru în Republica Elenă, unde va avea întrevederi cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis....